31.10.2019 klo 18:02
Uutinen

Vuoden 2019 Yksinyrittäjä Piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden Heidi Hannus Oulaisista!

Kuva: Heidi Hannus Villa Garden, kuvaaja Andrey Lysikov

”Vuonna 2019 hakijoiden taso oli todella kova ja palkintokriteerit otettiin huomioon tarkasti”, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Yksinyrittäjäpalkinto 2019 ryhmän puheenjohtaja ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jussi Riikonen.

Palkinnonsaajan perustelut:

Tiukan palkintokilpailun lopputulokseen emme voi olla kuin tyytyväisi ja ylpeitä. Palkitsemaamme yritystä johtaa pitkän yrittäjäkokemuksen omaava nainen, joka toimii kansainvälisillä kentillä kuin kotonaan. Hänen kädentaitojaan voi ihailla erilaisissa ympäristöissä piha-, katu- ja viheralueilla kotimaassa ja ulkomailla. Hänellä on huikeita tulevaisuuden suunnitelmia, hän kehittää itseään ja yritystään jatkuvasti.

”Yrittäjyys ei ole ollut este perheen perustamiselle ja kova työ on tuottanut hyvää tulosta ja palkintoja ulkomailla jo nyt, summaavat palkittavasta yrittäjästä ja yrityksestä”, Riikonen ja Oulun talousalueen käsi- ja pienteollisuussäätiö asiamies Jorma Ketola.

Mistä kaikki alkoi

Piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden Heidi Hannus otti ensi askeleet, kun 18 vuotias Heidi kiinnostui pihasuunnittelusta ja kävin useita pihasuunnittelukursseja.

”Tein suunnittelutyötä verokortilla 2002 asti, minkä jälkeen viimein uskalsin perustaa yrityksen. Tuohon mennessä olin tehnyt töitä alalla jo niin kauan ja saanut nimeä suunnittelijana, että tiesin siitä riittävän minulle tuloa ympärivuotisesti. Perustin toiminimen, joka minulla on edelleen. Puutarhakoulun kävin Haapavedellä ja valmistuin sieltä vuonna 1999. Sieltä olin saanut varmistusta kasvioppiin. Ammattikorkeakoulupohjalle en jatkanut opintojani, koska perustin perheeni 22-vuotiaana ja asuin kaukana AMK-paikkakunnista. Työ opetti tekijäänsä.

Ensimmäiset Asuntomessukohteet Oulussa 2004 laajensivat tunnettavuuteni koko Suomeen ja työalue laajeni huomattavasti. Minulla oli messuosastoja Rakentajamessuilla ympäri Suomen ja ensimmäisen ulkomaan suunnittelutyöni sain 2011 Viroon. Siitä vähitellen alkoi kansainvälinen urani. Suunnittelutöitä olen tehnyt mm. seuraavissa maissa: Venäjä, Puola, Italia ja Amerikka. Ulkomaantyöt kulkevat puskaradion kautta ja mm. instagram on laajentanut tunnettavuuttani ympäri maapallon. Kiertelin ulkomailla tekemässä juttuja yksityispihoista alamme lehteen ja omaan somemarkkinointiin,” summaa alkutaivaltaan Heidi Hannus.

Missä mennään nyt

Vuonna 2018 yrittäjä sai kutsun tulla kilpailemaan Venäjälle kansainväliseen show puutarha maailmaan nimeltään Flower Jam. Tuo kilpailu on nuori, mutta jo maailman suurin alan näyttelypuutarhakilpailu ja sen kaikista kustannuksista vastaa Moskovan kaupunki.

”Olin tullut tunnetuksi siellä jo puutarhajournalistina ja sitä kautta myös suunnittelutyöni oli tuttua mm. useille kilpailuorganisaattoreille. En selvinnyt tuolloin finaaliin, mutta kilpailutyöni haluttiin rakentaa ns. special projektina Moskovaan. Se myös palkittiin kunniapalkinnolla Venäjän Maisema-arkkitehtuuriliiton toimesta. Näitä special projekteja oli mm. kilpailun kansainvälisillä tuomareilla. Työstäni ja sen arkkitehtuurista pidettiin kovasti ja seuraavana vuonna 2019, minun haluttiin osallistuvan samaan kilpailuun uudestaan ja kutsu tuli myös venäjän arvostetuimpaan ja hyvin tunnettuun yksityiseen kilpailuun Gardens and people. Voitin 2019 Flower Jam:ssa hopeaa ja lisäksi kaupunkilaiset olivat äänestäneet puutarhani kolmen parhaan ammattilaispuutarhan joukkoon. Sain myös Venäjän Maisema-arkkitehtiliiton kunniapalkinnon, joka myönnettiin kaupunkisuunnittelun erikoisosaamisesta. Gardens and People kilpailussa sain pronssia. Siinä toimin kansainvälisenä kutsusuunnittelijana ja minulla oli venäläisiä sponsoreita, jotka kustansivat kilpailupuutarhan rakentamisen,” kertoo viimeisen kahden vuoden tekemisistä Hannus.

Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmat

Yrityksellä on hyvä kansainvälinen maine ja erityisesti Venäjä on kiinnostunut yrittäjän osaamisesta. Yrittäjän töitä on julkaistu useissa kansainvälisissä medioissa ja hänen suunnittelemissan puutarhoissa on käynyt vierailijoita ulkomailta. Pihasuunnittelun lisäksi yrittäjä suunnittelee myös taidetta ja muita kiinnostavia erikoiskohteita, mm. piharakennuksia. Työn ohessa yrittäjä opiskelee Lepaalla HAMK (Hämeen Ammattikorkeakoulu) Rakennetun Ympäristön hortonomiksi.

Suunnitelmissa on ottaa pääasialliseen käyttöön yrityksen aputoiminimi heidihannusdesign, koska kansainvälisillä markkinoilla henkilönimeni on tunnetumpi kuin Piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden.

”Pyrin työni ohessa auttamaan ja kannustamaan alamme toimijoita kansainvälisille markkinoille. Tänä vuonna sain Venäjälle mukaani muutaman muun suomalaisen kollegan omilla näyttelypuutarhoillaan. Uskon yhteistyön voimaan ja siihen, että kun autat toista, jonain päivänä joku muu auttaa sinua. Luennoin puutarhoista Suomessa ja skandinaavisesta suunnittelutyylistä ulkomailla ja kotimaassa sekä lukuisissa eri tilaisuuksissa. Venäjällä olen luennoinut myös suomalaisista koulupihoista kansainvälisessä maisemasuunnitteluseminaarissa. Olen saanut jo ensi vuodellekin luennointi- ja kilpailukutsuja. Luonnonsuojelu harkitun puutarhasuunnittelun avulla sekä suomalainen ja skandinaavinen tyyli, ovat kiinnostavia ja ajankohtaisia asioita. Pyrin tuomaan ulkomailta trenditietoisuutta myös Suomeen, kertoo Hannus.

Tulevaisuuden suunnitelmissa Hannuksella on tarkoituksenani perustaa uusi yritys, joka pohjautuu puutarhojen arvotaiteen ulkomaankauppaan ja erikoisprojektien suunnitteluun kotimaassa ja kansainvälisellä tasolla.

”Yritys tulee olemaan osakeyhtiö ja tavoitteena on tehdä myös isompia ulkomaanprojekteja. Kansainvälistymiseen liittyvät neuvot, apua ja tuki ovat tulevina vuosina tarpeen. Toiveenani on päästä laajentamaan verkostoani yhä useampaan maahan erilaisten työprojektien parissa. Vaikka työ on mielenkiintoista ja erittäin mukaansatempaavaa, haluaisin oppia pitämään myös vapaata, summaa tulevaisuuden suunnitelmiaan Hannus.

Heidi Hannu Villa Garden palkinnot ulkomailla:

2019 Flower Jam Moskova, kansainvälinen kilpailu Hopeamitali, kaupunkilaisten suosikki, Venäjän Maisema-arkkitehtiliiton kunniapalkinto
2019 Gardens and people Moskova, kansainvälinen kilpailu, Pronssimitali
2018 Flower Jam Moskova, Venäjän Maisema-arkkitehtiliiton kunniapalkinto

Vuoden Yksinyrittäjä 2019 palkinnon taustaa:

Vuoden 2019 alueellinen Vuoden Yksinyrittäjäpakinnon haku yhdistettiin Suomen Yrittäjien valtakunnallisen Yksinyrittäjäpalkinnon haun kanssa. Alueellista palkintoa hakevat yksinyrittäjät osallistuivat samalla valtakunnalliseen kilpailuun. Alueellisesta 2000€ rahapalkinnosta vastaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ja Oulun talousalueen käsi- ja pienteollisuussäätiö. Alueellinen palkinto jaetaan nyt kuudetta kertaa. Palkintoraadin määrittelemien kriteerien mukaan palkinto jaetaan yksinyrittäjälle, joka omassa toiminnassaan osaa hyödyntää verkostoja ja haluaa kehittää omaa toimintaansa. Palkittavan yrittäjän tulee olla Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien jäsenyrittäjä ja tietoja palkanmaksusta työnantajarekisterissä ei saa olla.

Lisätietoja:

Palkittu yrittäjä
Heidi Hannus
Piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden
p. +358 45 6522459
heidi.hannus@villagarden.fi
www.villagarden.fi

Palkinnon perusteet:
Puheenjohtaja
Jussi Riikonen
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
p. +358 3100 501
jussi.riikonen@yrittajat.fi
www.ppy.fi

Asiamies
Jorma Ketola
Oulun talousalueen käsi- ja pienteollisuussäätiö
p. +358 400682951
jorma.ketola@jk-ohjelmat.fi

Tiedotteesta:
Yhteyspäällikkö
Sari Reinikainen-Laine
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
p.+ 358 500 686 174
sari.reinikainen-laine@yrittajat.fi
www.ppy.fi

Vuoden 2019 Yksinyrittäjä palkitaan Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien vuosikokouksessa 31.10.2019 Oulussa. Vuoden Yksinyrittäjäpalkinto on Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien ja Oulun talousalueen käsi- ja pienteollisuussäätiön yksinyrittäjille jakama tunnustus yksin toimiville yrittäjälle ansiokkaasta työstä Palkintoa voivat hakea Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toiminta-alueella toimivat jäsenyritykset, jotka osaavat hyödyntää verkostoja ja pystyvät kehittämään omaa yritystoimintaansa. Heillä on historiaa yksin toimimisesta, eivätkä he ole viimeisen toimintavuoden aikana toimineet palkanmaksajina.

Palkinnon saaneet yksinyrittäjät:
2019 Piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden Heidi Hannus, Oulainen
2018 Sari Ridell Sydänlanka Oy, Oulu
2017 Maarit Paasimaa Kaunis Ommel, Oulu
2016 Juhlaguru Jenna Antinmaa,Oulu
2015 Jäljen Jättiläinen Jaakko Mylly, Raahe
2014 Tmi Heikkilän Kalustekulma/Wertisale, Oulainen