Emmi Lehtomaa
– Toivon, ettei vauva synny ennen itsenäisyyspäivää. Sen jälkeen lapsi voi minun puolestani tulla koska vain, Emmi Lehtomaa sanoo. Kuva: Satu Mali
5.12.2023 klo 10:32
Uutinen

Vuoden nuori yrittäjä Emmi Lehtomaa jännittää Linnan juhlia viimeisillään raskaana – ”Lapsi voi syntyä minä hetkenä hyvänsä”

Emmi Lehtomaa tilasi puvun toiselta yrittäjältä Anni Ruuthilta, joka suunnitteli raskausvatsaa upeasti korostavan luomuksen.

Linnan juhlat ovat kuumottava paikka monelle kutsuvieraalle, mutta yrittäjä Emmi Lehtomaalla on erityinen syy jännittää itsenäisyyspäivän viettoa Presidentinlinnassa.

Hän on viimeisillään raskaana, ja laskettuun aikaan on enää alle kolme viikkoa.

Vatsa painaa jo paljon, ja käveleminen sekä pitkään paikoillaan seisominen tuntuvat tuskaisalta.

Laskettu aika on 23. joulukuuta, ja vauva on jo laskeutunut kohdussa. Pienokainen voi putkahtaa maailmaan koska vain.

– Supistuksia ei ole vielä ollut, mutta lapsi voi syntyä minä hetkenä hyvänsä. Toivon, ettei vauva synny ennen itsenäisyyspäivää. Sen jälkeen lapsi voi minun puolestani tulla koska vain, Lehtomaa sanoo.

– Jännitän juhlia ja mietin, jaksanko kävellä siellä tai pyörrynkö. Toisaalta haluan juhliin niin paljon, että menen sinne vaikka taju lähtisi, hän naurahtaa.

Pitkäaikainen haave

Fament Oy:n perustaja Emmi Lehtomaa valittiin Vuoden nuori yrittäjä 2023 -palkinnon voittajaksi lokakuussa Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä. Fament Oy on erikoistunut vaikuttajien managerointiin.

Lehtomaan yritys toimii managerina Suomen tunnetuimmille sosiaalisen median vaikuttajille sekä mediapersoonille.

Kutsun saaminen Linnan juhliin on Lehtomaan pitkäaikainen haave.

– Tosin toiveeseeni ei kuulunut se, että menisin sinne viimeisilläni raskaana. Mutta kivat asiat tapahtuvat usein yhtä aikaa, ja olen menossa Linnan juhliin hyvillä ja odottavilla fiiliksillä.

Kun hänet valittiin Vuoden nuoreksi yrittäjäksi, hän uumoili, että tänä vuonna unelma saattaa toteutua. Varmaa se ei ollut, joten riemu oli suuri, kun postimies kiikutti kutsun Fament Oy:n toimistoon.

– Se oli hieno hetki. Tuuletin ja hypin sen verran kuin pystyin hyppimään, Lehtomaa kertoo.

Yrityksen koko tiimi iloitsi mukana.

”Apua, mulla on asukriisi!”

Saman tien Lehtomaa alkoi pähkäillä, mistä hän saisi iltapuvun.

– Päivitin Instagramiin, että ”apua, mulla on asukriisi!” Samoihin aikoihin Anni Ruuth kirjoitti niin ikään somessa, että hänen kalenteriinsa mahtuisi vielä yhden puvun suunnittelu.

Naiset eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, mutta Lehtomaa oli jo aiemmin kiinnittänyt huomiota Ruuthin ”todella hyvään somebrändiin”.

Anni Ruuth tunnetaan erityisesti taidokkaana hääpukusuunnittelijana, kuten myös muiden juhlapukujen suunnittelijana. Ruuth on suunnitellut esimerkiksi ex-pääministeri Sanna Marinille puvun Linnan juhliin, ja myöhemmin Marin käytti samaa asua häissään.

Lehtomaa otti yhteyttä Ruuthiin.

– Meillä klikkasi älyttömän hyvin. Anni sai hyvän vision puvustani. Olimme samaa mieltä siitä, että puvulla ei missään nimessä pyritä peittämään raskautta vaan päinvastoin korostamaan sitä.

Anni Ruuthin Emmi Lehtomaalle suunnittelemaa pukua koristaa strutsinsulkavyö. Kuva: Henna Västi

Teltan sijaan tyköistuva

Kun Lehtomaa sovitti pukua sen valmistumisprosessin aikana, hän tunsi, kuinka hyvin se istui hänen yllään.

– Tuli olo, että tämä on upein ”look”, joka minulla koskaan on ollut. Koen, että voin itsevarmana kävellä Linnan juhliin viimeisillään raskaana.

Ruuthin suunnittelema puku on valkoinen, ja asun kruunaa strutsinsulkavyö.

– Olo ei ole aina hehkeimmillään, kun on viimeisillään raskaana. Kauhukuvani on, että menisin Linnan juhliin vaappuen jossakin teltassa. Annin suunnittelema puku on vatsan kohdalta tyköistuva.

Haasteitakin puvun suunnittelemiseen ja ompelemiseen mahtui. Lehtomaa kertoo, että esimerkiksi yhdessä vaiheessa vatsa kasvoi viiden päivän aikana kolme senttiä.

Sen jälkeen vyötärön ympärysmitta pieneni, koska vauva oli laskeutunut mahassa.

– Yhtäkkiä puvussa olikin pussi. Raskauteni toi lisähaastetta puvun ompelemiseen mittojen mukaan.  

Toiveissa pari tanssiaskelta

Linnan juhlilta Lehtomaa odottaa eniten illan isäntäparin, tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja tohtori Jenni Haukion, tapaamista.

– Presidenttipari on mielestäni mahtava. Olen fiiliksissä siitä, että pääsen nimenomaan heidän järjestämiinsä juhliin. Koen sen todella merkityksellisenä.

Lehtomaa toivoo, että hän pääsisi lyhyesti pyörähtämään parketille.

– Edes pari tanssiaskelta haluaisin ottaa.

Yrittäjyys on Emmi Lehtomaalle niin keskeinen osa elämää, että hän on avoin myös uusien kontaktien solmimiselle ja bisneksensä kehittämiselle Linnan juhlissa.

– Kukakohan hoitaa Käärijän brändikumppanuuksia? Voisin mennä vetämään häntä hihasta, hän tuumaa.

Vaatesuunnittelija Anni Ruuthin mielestä oli todella antoisaa suunnitella puku Emmi Lehtomaalle siitäkin syystä, että he ovat samankaltaisessa elämäntilanteessa. Kuva: Henna Västi

”Ompelija raapi päätään”

Vaatesuunnittelija Anni Ruuth on ennenkin suunnitellut juhlapukuja raskaana oleville naisille, mutta ei koskaan aiemmin viimeisillään raskaana olevalle.

– Tuli yllätyksenä, kuinka paljon vatsan muoto ja mitat muuttuivat viikkojen aikana. Vaati tavallista enemmän sovituskäyntejä, jotta saatiin puku istumaan hyvin Emmin päällä, Ruuth kertoo.

Idean puvun muodosta hän sai ripeästi heti sen jälkeen, kun Lehtomaa oli pyytänyt hänet suunnittelijaksi. Aikaa ei ollut hukattavaksi, sillä juhlat kolkuttelivat muutaman viikon päässä. 

– Sain vahvan vision saman tien. Toimin yleensä aika tehokkaasti paineen alla. Halusin elegantin puvun raskaana olevalle naiselle. Suunnittelutyö oli ihanaa ja helppoa, mutta ompelutyö oli haastavampaa, Ruuth sanoo.

Joustavaksi kangasmateriaaliksi hän valitsi elastaania. Sekä Ruuthille että hänen buukkaamalleen ompelijalle tuli yllätyksenä se, että viimeisillään raskaana olevan Lehtomaan vyötärönympärys kutistui yhtäkkiä, kun lapsi oli laskeutunut kohdussa.

– Ompelija raapi päätään uuden tilanteen edessä. Kaikki sujui kuitenkin hyvin.

Anni Ruuth on suunnitellut Linnan juhliin pukuja jo vuodesta 2016. Hän arvioi suunnitelleensa itsenäisyyspäivän juhliin vuosien varrella yhteensä 20–30 pukua.

Tänä vuonna häneltä on tilattu Linnan juhliin yhteensä viisi pukua. Puvuista neljä nähdään punaisella matolla.  

Lehtomaata ja Ruuthia yhdistää paitsi yrittäjyys, myös se, että heidän esikoisensa ovat saman ikäisiä – ja myös Ruuth on tällä hetkellä raskaana. Tosin hänellä odotus on vasta alkumetreillä.

– Oli todella antoisaa suunnitella puku Emmille siitäkin syystä, että olemme samassa elämäntilanteessa. Meidän molempien yritykset ovat kasvuvaiheessa, meillä on saman ikäiset tyttäret ja odotamme kumpikin toista lastamme hyvin samanlaisissa elämäntilanteissa. Pikkulapsiaika näyttäytyy yrittäjälle hyvin erilaisena verrattuna palkkatyössä oleviin naisiin. Koin Emmin kanssa näiden asioiden takia kohtalotoveruutta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen