17.10.2020 klo 11:58
Uutinen

Vuoden yksinyrittäjät palkittiin: Heidi ja Marika oppivat tärkeimmän kantapään kautta – ”Kaikkea ei pidä tehdä itse”

Valtakunnallinen Vuoden yksinyrittäjä -palkinto on ojennettu käsityö- ja pihasuunnitteluyrittäjille.

Vuoden yksinyrittäjä 2020 -palkinnot jaettiin tänään toista kertaa. Palkinnon ottivat vastaan Marika Kongan perustama Kongaamo ja Heidi Hannuksen yritys Piha ja vihersuunnittelu Villa Garden. Palkinnon mahdollisti Yksityisyrittäjäin säätiö.

Marika Konga perusti yrityksensä vuonna 2009 Mäntyharjulla Etelä-Savossa. Yrityksen tärkeimmät tuotteet ovat 1960- ja 1970-lukujen värikkäistä kangasaarteista valmistetut yksilölliset naisten väriterapiatakit. Kierrätys on olennainen osa yrityksen toimintatapaa. Lisäksi yritys valmistaa samalla periaatteella tunikoita ja hameita.

– Otan palkinnon vastaan kiitollisena. Hienoa, että käsityöalalla toimivia pienyrittäjiä palkitaan.

Konga toimi kaupan alalla ennen yrityksen perustamista.

– Takkini erottuvat joukosta, koska ne tehdään aarrekankaista. Aarrekankaat ovat entisiä verhoja.

Takit ovat yrityksen päätuotteita. Niiden rinnalle on viime vuosina syntynyt hameita ja tunikoita.

Yrityksensä kaksi ensimmäistä vuotta Konga toimi mikkeliläisellä kirpputorilla, missä hän tarjosi vaatteiden tuunausompelua ja teki lapsille vaatteita retrokankaista.

– Erään kerran yhden lapsen äiti kysyi, teenkö vaatteita myös aikuisille. Siitä se lähti. Sittemmin lasten vaatteet ovat jääneet pois. Nykyisin harva tekee aikuisille värikkäitä vaatteita, Konga jatkaa. Hän valmistaa vaatteita myös mittatilaustyönä.

Korona-aika on painottanut Kongaamon myyntiä entistä enemmän verkkoon. Yksinyrittäjä ei ole ainakaan vielä palkkaamassa apua.

– Minulla on alihankintaompelija Kuopiossa. Ainakin toistaiseksi tämä järjestely sopii minun yrityksen tarkoituksiin, koska toiminta on sesonkiluontoista. Olen kuitenkin oppinut, ettei kaikkea pidä tehdä itse. Sen oppiminen on ollut oleellisessa osassa, että osaa jakaa vastuuta myös alihankintaompelijalle.

Kongaamo Oy

Perustettu: 2009

Perustaja ja toimitusjohtaja: Marika Konga

Kotipaikka: Mäntyharju

”Aluksi mietin, onko tässä järkeä”

Heidi Hannus perusti Piha- ja vihersuunnittelu Villa Gardenin Oulaisiin, Pohjois-Pohjanmaalle vuonna 2002. Yrityksen päätoimiala on piha- ja maisemasuunnittelu. Sittemmin yritys on suunnitellut yli tuhat kohdetta.

– Olen niin otettu tästä. Tämä palkinto on minun käsittääkseni suurin tunnustus, mitä voin urallani yrittäjätyöstä saada Suomessa. Pitkä ura tavallaan huipentuu tähän ja vieläpä vuonna, joka on ollut hyvin haastava, Heidi Hannus kertoo.

Hannus ei viittaa pelkästään koronaepidemiaan, vaan perheen kokemaan suruun.

– Perheestä on kuollut monta ihmistä tänä vuonna. Ihan huikeaa, että vuoden aikana tapahtuu myös jotain näin ihanaa.

Hannus on ollut yksinyrittäjä 18 vuoden ajan.

– Vanhemmillani on ollut tilitoimisto, jonka kaikki asiakkaat ovat olleet toiminimiyrittäjiä. Olen pienestä pitäen nähnyt, miten moni yritys saattoi kaatua. Siksi minua pelotti lähteä yrittäjäksi. Kaiken lisäksi perustin yrityksen pienelle paikkakunnalle ja alalle, jota ei vielä tunnettu Suomessa. Aluksi mietin, onko tässä järkeä. Vuonna 2002 näytti kuitenkin siltä, että töitä alalla riittää ja päätin perustaa yrityksen.

Hannuksen mukaan parasta yrittäjyydessä on ollut ”oman jutun” löytäminen.

– Minulle on ehdoteltu ties vaikka mitä ja houkuteltu investointeihin mutta olen aina pitänyt oman pääni. Raha ei ole vienyt eteenpäin vaan luovuus ja se, mitä oikeasti haluan tehdä. Olen tehnyt hirveästi myös ilmaista työtä. Olen uskonut siihen, että jos seuraan unelmia, joku päivä tulee kiitos. Nyt unelmat ovat toteutuneet.

Tällä hetkellä Hannuksen tavoitteena on päästä tekemään töitä Italiassa ja Yhdysvalloissa. Hän on osallistunut avoinna oleviin projekteihin kilpailutöillä.

– Kilpailen parin muun yksinyrittäjän kanssa ulkomailla maisemasuunnittelun alalla. Kilpailutöitä haluan tehdä enemmänkin. Ensi vuonna suuntaan Ranskaan ja Venäjälle. Uskon, että yksinyrittäjänä voi toimia maailmallakin tekemällä yhteistyötä jonkun toisen yrittäjän kanssa.

Piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden

Perustettu: 2002

Perustaja: Heidi Hannus

Kotipaikka: Oulainen

Kuva: Tero Takalo-Eskola / Numi Nummelin

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi