Eläinhoitaja Johanna Simola ja eläinlääkäri Olga Kuksina (oik.) ovat operoimassa nukutetun Mosse-kissan hampaita.
3.11.2023 klo 19:00
Uutinen

Vuoden yrittäjä Hauholla 2023 Olga Kuksina – Miljoonakaupungista pikkukylän eläinlääkäriksi

Olga Kuksina ja eläinlääkäripalveluita tarjoava ACUVET on valittu vuoden yrittäjäksi Hauholla 2023. Palkinto luovutettiin perjantaina 3.11. Hauhon yrittäjien juhlassa.

Olga Kuksinasta piti alun perin tulla laukkaurheilun ammattilainen, jockey. Laji oli Olgan kotimaassa miesten hallinnassa ja ura tuli hakea toisaalta. Rakkaus eläimiin vei hevostytön ensiksi eläinhoitajakouluun ja myöhemmin opiskelemaan eläinlääkäriksi. Elämä ja sattumat johdattivat Olgan polut Suomeen ja Hauholle.

– Valmistuin eläinlääkäriksi aikoinaan Pietarin Eläinlääketieteellisestä Akatemiasta. Suomessa

pätevöidyin Helsingin yliopistossa. Kun Hauholla vapautui pieni markkinarako kymmenisen vuotta sitten, oli helppoa tehdä päätös muutosta tänne ja vastaanoton perustamisesta.

Olga Kuksina on perehtynyt pieneläinten vaativiin hammashoitoihin. Palveluvalikoimasta löytyvät lisäksi kaikki eläinlääkärin peruspalvelut ja akupunktiohoitoa. Syventyminen hammashoitoihin näyttäytyy investointien kohdistamisena ja tietysti asiakaskunnassa.

– Itseasiassa aloin perehtymään aluksi ihosairauksiin. Huomasin nopeasti, että hammaspotilaita oli paljon. Nyt teemme hampaiden röntgentutkimuksia sekä vaativia kirurgisia hampaiden poistoja, Kuksina kertoo.

Tasapainottelua roolien välillä

Perinteinen puskaradio tuo asiakkaita laajemmalta alueelta. Vastaavalla tavalla, kuin Kuksina ohjaa potilaita toisille eläinlääkäreille, toimii yhteistyö kahteen suuntaan. Verkostomainen palvelu tarjoaa asiakkaille oikeaa osaamista ja hoitoa kulloiseenkin tilanteeseen. Kuksinalle se tarkoittaa tunnetta kuulumisesta isompaan kokonaisuuteen ja tiedekuntaan.

– Ohjaan ultraääni- ja leikkauspotilaat toiseen ja sydänpotilaat kolmanteen paikkaan.

Silti Hauholla asiakkaita on sen verran, että töitä riittäisi jo toiselle eläinlääkärille. Mutta päteviä lääkäreitä ei ole niin vain saatavilla. Teen kuitenkin investointeja pikkuhiljaa ja valmistaudun laajentamaan palvelutasoa myös täällä.

Kuksina tasapainottelee kahden erilaisen roolin välillä. Hän on erikoisasiantuntija ja saman aikaan yrittäjä. Jälkimmäinen on voitolla, sillä hän ei itse koe käyvänsä töissä. Hänelle kyse on valitusta elämäntavasta, jossa hän saa toteuttaa itseään.

– Se on helppoa ja samalla vaikeaa. Aina ei vain voi sulkea ovea ja jättää kaikkea tätä taakse. Päivällä koettu seuraa mukana ja niistä irrottaminen on välillä vaikeaa. Mutta samalla tähän kaikkeen liittyy myös suuri vapaus.

Kuksinan mielestä hyvä eläinlääkäri ei ole vain eläinlääketieteen osaaja. Hänen mukaansa onnistuakseen työssä tulee olla aito lähimmäinen.

– Pelkkä ammattitaito ja innostus eivät riitä. Pitää olla myös hyvä ihminen. Omistajat tuntevat eläimensä hyvin ja joskus asiakkaat tulevat valmiin diagnoosin kanssa. Kuuntelu on tärkeä taito ja myötätunto sekä läsnäolo on välttämätöntä.

Kuksina on alun perin ison kaupungin tyttö, jonka elämä on tuonut monen mutkan kautta Hauholle. Miljoonakaupunkien kokemukset ovat vaihtuneet verkkaiseen maalaisidylliin. Haastattelussa hän totesi tärkeänä kuulumisen isompaan kokonaisuuteen. Hetkeä myöhemmin hän totesi maskin takaa, kuinka hienoa on olla samaan aikaan pienen yhteisön jäsen.

Hän on selvästi kotiutunut Hauholle osaksi juurevaa hämäläistä yhteisöä. Ja miksi ei? Niin kuin Olga toteaa: ”hauholaiset ovat upeita ihmisiä”.

Vuoden Yrittäjä Hauholla 2023
ACUVET
Yritys perustettu 2013
Yrittäjä: eläinlääkäri Olga Kuksina
Työntekijät: 2

Palkintolautakunnassa oli Hauhon ja Hämeen Yrittäjien luottamus- ja toimihenkilöitä.