Mikko Hauru, Kimmo Kujasalo, Timo Hoikkala ja Anna Hauru vetävät tänä päivänä alansa edelläkävijänä tunnettua Haurun Jäteautoa. Valokuvaaja: Noora Slotte / Studio P.S.V.
1.12.2023 klo 21:00
Uutinen

Vuoden Yrittäjä Haurun Jäteauto modernisoi jätealan

Oulun Yrittäjät julkisti perjantain juhlassaan Vuoden Yrittäjäksi 2023 Haurun Jäteauto Oy:n yrittäjät sisarukset Mikko ja Anna Haurun, Kimmo Kujasalon ja Timo Hoikkalan. Haurun Jäteauto on niittänyt valtakunnallistakin mainetta digitalisoimalla jätehuoltopalvelut ensimmäisenä alan toimijana Suomessa.

Hauru Smart tarjoaa asiakkailleen jäteastian kanteen kiinnitettävän sensorin, joka viestittää suoraan jäteautoille, kun säiliö tarvitsee tyhjennyksen. Sensori on kehitetty Oulussa.

Lisäksi Hauru tarjoaa matkapuhelimessa toimivan apin, jolla asiakas voi tilata tyhjennykset helposti. Kumpikin digitaalinen palvelu tehostaa jätehuoltoa mahdollistamalla tyhjennykset oikeaan aikaan.

”Keväällä 2019 me päätettiin, että haluamme rohkeasti uudistaa Haurun yritysbrändiä ja samalla koko ympäristöhuoltotoimialaa, ja laitettiin rima mahdollisimman korkealle”, toimitusjohtaja Mikko Hauru kertoo.

Haurun uudistusmielisyys näkyy myös siinä, että firman jäteautot ovat kulkeneet jo viitisen vuotta biokaasulla.

”Haastavinta yrittämisessä on ollut selviytyminen koronapandemiasta ja merkittävät ympäristöhuoltoalan lainsäädännön muutokset”, Mikko Hauru kertoo.

”Parasta on ollut onnistumisten jakaminen yhdessä, ja se tunne, että matka yrittäjyyteen on oikeastaan vasta alkanut.”

Mikko Hauru jatkaa yhtiökumppaneidensa kanssa yrityksen tarinaa jo kolmannessa polvessa; Haurun Jäteauton perusti jo vuonna 1957 isoisä Paavo Hauru veljensä kanssa.

Oulun Yrittäjien tunnustus merkitsee Haurulle paljon:

”Ihan käsittämätön juttu! Tämä tarkoittaa sitä, että olemme onnistuneet tekemään asioita oikein ja ilahduttamaan asiakkaita ja oululaisia ihmisiä.”

Vuoden yksinyrittäjä Teija Soini uskoo ammattivalokuvauksen tulevaisuuteen

Valokuvaaja Teija Soini on Oulun Yrittäjien Vuoden yksinyrittäjä 2023. Valokuva Noora Slotte / Studio P.S.V.

Oululainen valokuvaaja Teija Soini on Oulun Yrittäjien Vuoden yksinyrittäjä 2023. Hän on ammattitaitoaan jatkuvasti kehittävä ja intohimoisesti työhönsä suhtautuva yrittäjä, jolla on vakiintunut asiakaskunta ja asema omalla alallaan.

”Arvostan tätä tunnustusta suuresti. Työn arvostus on yrittäjälle tärkeää”, Teija Soini kommentoi.

Ikänsä maailmaa kameran linssin läpi katsonut, valokuvaajan erikoisammattitutkinnon suorittanut Soini perusti oman yrityksensä Fotosoini vuonna 2010 maailmalla vietettyjen oppivuosien jälkeen.

Soinin kuvia näkee eri lehtien palstoilla. Lisäksi hän valokuvaa sekä studiossaan Kellossa että keikalla erityisesti henkilö-, mainos- ja tuotekuvia eri kokoisille yrityksille ja tekee jonkin verran myös videota.

Soini kuvaa myös omia projekteja. Hän tutki juuriaan viime kesänä julkaistulla Isän maa -valokuvanäyttelyllään. Pari vuotta sitten Soinilta ilmestyi Syötteellä kuvattu valokuvakirja N65°37′32″E27°36′16″ (RawViewEditions).

”Minua innostaa valokuvauksessa se, miten saan taltioitua hetken tunnelmaa tai kerrottua tarinaa. Lisäksi pidän ihmisten kohtaamisesta. Tässä työssä yhdistyy tekninen osaaminen ja taiteellinen visio, mikä tekee valokuvauksesta monipuolisen ja inspiroivan ammatin.”

Myös yrittäjyys oli Soinille yrittäjäperheen tyttärenä itsestään selvä valinta. Yhtenä haasteena hän kokee ajanhallinnan, sillä työ vie helposti työstään innostuneen Soinin mukanaan. Parasta yrittämisessä hänen mielestään on itsensä jatkuva haastaminen ja uuden oppiminen.

Näinä tekoälyn aikoina Soini uskoo lujasti ammattikuvauksen tulevaisuuteen:

”Uskon, että ammattivalokuvauksen tarve vain lisääntyy. Ammattikuvaaja tuo osaamista ja luovuutta kuvaustilanteeseen ja kuviin.”

Teksti: Raija Tuominen
Kuvat: Ammattivalokuvaaja Noora Slotte, Studio P.S.V.

Lisätietoa:

Oulun Yrittäjät
Puheenjohtaja Risto Huovinen
Puh. 0400 584 510
risto.huovinen@stemma.fi

Haurun Jäteauto OY
Toimitusjohtaja Mikko Hauru
Puh. 0400 164 987
mikko.hauru@hauru.fi
www.hauru.fi

Fotosoini
Valokuvaaja, veat Teija Soini
Puh. 040 5513880
teija.soini@fotosoini.com
www.fotosoini.fi