Vuoden Yrittäjäperhe -palkintoa olivat vastaanottamassa Jari Saarinen ja Jarita Saarinen-Yrjas
12.5.2023 klo 19:01
Uutinen

Vuoden Yrittäjäperhe 2023 tunnustuspalkinto Saarisille

Turun Yrittäjät jakaa Vuoden Yrittäjäperhe –tunnustuspalkinnon tänä vuonna 37. kerran. Turun Yrittäjien hallitus on valinnut palkinnon saajaksi Hautaustoimisto Saarisen yrittäjäperheen, joka jatkaa hautaustoimistoaan neljännessä polvessa. Yritys on toiminut yli 120 vuotta ja on Suomen vanhin saman perheen omistuksessa säilynyt hautaustoimistoalan yritys.

1900-luvun alussa puuseppä Karl Gustaf Saarinen muutti Karinaisista Turkuun etsimään töitä. Alun perin hän haaveili sokerileipurin töistä, mutta päätyi töihin hautaustoimistoon. Vuonna 1902 Karl Gustaf perusti oman hautaustoimiston Iso-Hämeenkadulle. Hän valmisti arkkuja verstaassaan ja hoiti hautaukseen liittyviä kuljetuksia. 1900-luvun alussa vainajia kuljetettiin pääasiallisesti hevoskyydillä. Ensimmäisen hautauskäyttöön tarkoitetun auton Saarinen hankki vuonna 1928. Seuraavana vuonna hän siirsi liikkeen Linnankadulle valmistuneeseen uuteen Reginan kiinteistöön. Sillä paikalla liike toimii edelleen.

Karl Gustafilla oli yksi poika Jorma, jonka johtoon liike siirtyi vähitellen. Karl Gustaf kuoli vuonna 1947 ja Jorma Saarinen vuonna 1954. Hänen jälkeensä liikettä jatkoi hänen puolisonsa Anna-Maija Saarinen sekä vanhin poika Jarmo, joka oli isän kuollessa vasta 18-vuotias. Myös nuoremmat veljet Jarkko, Jarno ja Jari auttoivat kykyjensä mukaan. Veljeksistä Jarmo ja Jari ovat tehneet elämänuransa perheyrityksessä. Jarin tytär Jarita Saarinen-Yrjas jatkaa yritystä neljännessä polvessa.

– Hautaustoimiston tarjoamat palvelut ovat laajentuneet vuosien varrella valtavasti. Ennen omaiset hoitivat itse hautajaisjuhlan alusta loppuun. Nykyisin me tarjoamme hyvin laajaa palvelua, ja sovittaessa hoidamme kaikki hautajaisjärjestelyt. Tärkeää on myös kertoa asiakkaalle mitä kaikkia asioita hänen tulee kuolemantapaukseen liittyen hoitaa. Paljon on työhömme tullut muutoksia, mutta vuosikymmenestä toiseen on säilynyt samana kohtaaminen läheisensä äskettäin menettäneen ihmisen kanssa, kertoo neljännen polven yrittäjä Jarita Saarinen-Yrjas.

Hyvät työntekijät ja yhteistyökumppanit ovat ensiarvoisen tärkeitä

Puuseppä Karl Gustaf Saarisen liiketoiminta perustui aluksi hänen verstaassa valmistamiensa arkkujen myyntiin sekä vainajien kuljetukseen. Arkkuja valmistettiin omassa verstaassa Hämeenkadulla vielä pitkään sen jälkeen, kun liike muutti keskustaan. Nyt arkut tilataan Punkalaitumella sijaitsevalta tehtaalta.

– Meillä on monia hyviä ja luotettavia yhteistyökumppaneita arkkujen ja uurnien toimittajien lisäksi. Yhteistyöverkostoomme kuuluu mm. juristeja, pitopalveluyrityksiä, valokuvaajia ja floristeja. Tutuksi tulleiden, luotettujen toimijoiden kanssa kaikki järjestelyt sujuvat ongelmitta. Kullanarvoista meille ovat olleet myös hyvät, uskolliset työntekijämme, kiittelee Jarita Saarinen-Yrjas.

Palkinto luovutettiin turkulaisen yrittäjyyden kevätjuhlassa 12.5.2023.

Jarmo Saarinen, Jarita Saarinen-Yrjas ja Jari Saarinen.