26.3.2020 klo 09:27
Uutinen

Vuokratyö ei ole vielä ottanut isoa iskua – ”Peli nopeutuu, ja pitää pystyä nopeasti haistamaan asiakkuuksien tarpeet”

Koronakriisi ei ole osunut vielä pahasti haastattelemiemme vuokratyöyritysten välittämiin työpaikkoihin. Tosin uudet rekrytoinnit ovat hiljentyneet. Majoitus- ja ravintola-alalla työt vähentyvät pian ravintoloiden sulkemisten myötä.

Toimitusjohtaja Jukka Illi Biisoni Groupista kertoo tilannekuvan lyhytjännitteisyyden aiheuttavan haasteita myös henkilöstöpalvelualalla.

– Tällä hetkellä päivä on sama kuin normaalitilanteessa kuukausi, tilannekuva voi muuttua päivässä tai viikossa merkittävästi esimerkiksi hallitusten rajoitusten tai tukipakettien myötä. Markkinareagointi on nopeutunut.

Biisoni Group ja toinen haastattelemamme Legioona Oy eivät välitä ravintola-alan vuokratöitä. Biisoni Groupissa on sisäisiä työntekijöitä vajaa 25 henkilöä ja vuokratyöntekijöitä lähes 400 tällä hetkellä. Yhtiö teki viime vuonna 11 miljoonan liikevaihtoa.

Illi uskoo, että koronakriisi aiheuttaa heille 10-15 prosentin liikevaihdon heittelyä negatiiviseen suuntaan lyhyellä aikavälillä. Pidemmän aikavälin hahmottaminen on tällä hetkellä haasteellista.

– Toki teollisuudessa nähdään varautumista kysynnän hiipumiseen, mutta työ ei ole vielä vähentynyt isossa mittakaavassa. Samaan aikaan tietyissä asiakkuuksissa tarpeet kasvavat. Peli nopeutuu tällä hetkellä ja pitää pystyä nopeasti haistamaan ne asiakkaat, jotka tarvitsevat lisätyövoimaa, toimitusjohtaja Jukka Illi kertoo.

Työt ovat lisääntyneet terveydenhoitoalalla, sairaalahuoltajilla, muun muassa Kelan ja työttömyyskassojen tukihakemusten käsittelyssä. Myös vakuutusyhtiöt ja pankkien asiakaspalvelut ovat ruuhkautuneet. Biisoni Groupilla asiakkaana Oulun sairaanhoitopiiri.

Ravintola-alalta vapautuville vaikea saada nopeassa ajassa töitä

Ravintoloiden, kahviloiden ja yökerhojen sulkemiset hallituksen määräyksen seurauksena tarkoittavat, että valtavasti horeca-alan työvoimaa vapautuu, sillä ravintola-alalla tehdään myös vuokratyötä.

– Tämä tuli niin nopeana sokkina, niin isoa ihmismäärää on vaikea saada sijoitettua nopeassa ajassa. Toki puhtaanapidossa, hoitoalalla ja elintarvikekaupan puolella tarvitaan työntekijöitä, mutta ei määränsä enempää, tilanne on haastava. Jos irtisanottavilta löytyy muuta peruskoulutusta, niin työllistyminen on helpompaa.

Biisoni Groupin päätoimialat ovat teollisuus-, toimihenkilöpuoli ja puhtaanapito, eli erityisesti sairaalahuolto.

Turkulaisessa vuokratyöfirmassa laskutus tulee tippumaan lisää lähiviikkoina

Turkulaisessa Legioona Oy:ssä on kolme sisäistä työntekijää ja palkkoja on viime kuukausina maksettu reilulle 100 henkilölle kuukausittain. Pudotusta on ollut parin viime viikon aikana, nyt vuokratyöpaikoissa on noin 80 henkilöä.

– Näkymä tulevaisuuteen on todella epävarma. Meneillään olleet rekrytointiprosessit, esimerkiksi kesätyöhaut, on lähestulkoon kaikki laitettu jäihin, toimitusjohtaja Taina Lehtola Legioonasta kertoo.

Lehtolan mukaan on ollut hiljaista, eikä puhelin juuri soi.

– Vielä ei ole tullut paljon irtisanomisia tai lomautuksia. Laskutuksemme kyllä tippuu lähiviikkoina.

Legioona välittää muun muassa tuotanto- ja logistiikka-alan työntekijöitä sekä toimistotyötä.

– Logistiikassa tilanne on edelleen aika hyvä. Nyt on ruvettu varoittelemaan, että pakettimäärät alkavat tippua. Toimistotyöt ovat ennallaan, on vain siirrytty etätöihin.

Legioonan Lehtolan mukaan kotisiivouksen tilaukset ovat tippuneet.

Suurin osa heidän listoillaan olevista työntekijöistä on keikkatyöntekijöitä ja määräaikaisia, jonkun verran on myös vakituisia.

– Määräaikaisia työntekijöitä ei saa lomauttaa, vaan pitäisi irtisanoa yhteistoimintaneuvotteluiden kautta. Tuleva lakimuutos, joka lyhentää yt-prosessia, helpottaa meitäkin.

Lehtolan mukaan siivous- ja pesula-aloilla voi olla rekrytointitarpeita.

– Uudet tilaukset ovat hiljentyneet niin paljon, ettei ole helppoa löytää nyt kenellekään töitä.

– On todella vaikea ennustaa, mutta epävarmat ajat voivat pidemmällä tähtäimellä lisätä vuokratyön käyttöä, jos yritykset alkavat arkailla rekrytointia omille palkkalistoilleen.

Legioona Oy on toiminut vuodesta 1986 Turussa ja Varsinais-Suomessa.

Jukka Illin kuva: Marek Sabogal

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi