Jussi Eskelisen rankka vuosi
Jussi Eskelisen vuosi 2022 oli haastava, mutta mies ei lannistu.

Vuosi 2022 toi Jussi Eskeliselle vastoinkäymisiä yksi toisensa jälkeen, mutta yrittäjä ei lannistu: ”Ajattelen asian niin, että se on vain rahaa”

Kuopiolainen Jussi Eskelinen puskee eteenpäin yritystoiminnassa, vaikka vuosi 2022 oli kaikkea muuta kuin mitä hän odotti.

Vuosi 2022 ei mennyt aivan niin, kuin yrittäjä Jussi Eskelinen, 34, ajatteli. Hän oli ostanut vuonna 2019 paloturvallisuuteen keskittyvän liiketoiminnan eläkkeelle jäävältä yrittäjältä.

Vuoden 2022 kesällä Eskelinen joutui hakemaan yrityksen konkurssiin.

Palataan ajassa hieman taaksepäin. Eskelinen oli jo aikaisemmin yrittänyt ostaa merkittävästi isompaa, samalla alalla toimivaa kuopiolaista yritystä. Ostoprosessi ei kuitenkaan mennyt maaliin.

– Ajattelin, että antaa olla, ostetaan sitten jotain muuta.

Kun Eskelinen kätteli kaupat pienemmästä yrityksestä, hän sai soiton Kuopiosta.

– Sieltä kysyttiin, haluanko sittenkin ostaa firman. Sanoin, että mukana ollaan, vaikka emme puhuneet vielä mitään rahasummasta.

Vuoden 2020 helmikuussa Eskelinen teki kaupat ja näin ollen hän omisti kaksi paloturvallisuusalan yritystä. Kaupan yhteydessä pienempi, 250 000 euron liikevaihtoa tehnyt yritys osti selvästi isomman, kahden miljoonan euron liikevaihtoa tehneen yrityksen.

– Tämä kokonaisuus humpsahti sitten konkurssiin.

”Syypää on peilissä. Matikka nelonen, uskonto kymppi.”

Jussi Eskelinen, yrittäjä

Ennen konkurssia Eskelinen oli onnistunut myymään puolet liiketoiminnasta isommalle pohjoismaiselle yritykselle. Jäljelle jäi noin puolen miljoonan euron bisnes.

– Konkurssin jälkeen paikallislehden toimittaja soitti ja tivasi, onko konkurssin syynä koronapandemia. Sanoin, että ihan huono johtaminen siinä syynä oli. Syypää on peilissä. Matikka nelonen, uskonto kymppi, Eskelinen veistelee.

Yli 20 000 euron ennakkolasku sähköyhtiöltä

Konkurssin myötä Eskelisen kontolle jäi ”useampi sata tuhatta euroa”.

– Ajattelen asian niin, että se on vain rahaa.

Konkurssi ei hidastanut Eskelisen vauhtia, sillä hän oli iskenyt LinkedInissä silmänsä julkkisyrittäjä Sampo Kaulasen jakamaan ilmoitukseen, jossa kaupattiin ravintolaliiketoimintaa.

– Se oli kieltämättä vauhdikasta aikaa. Paloturvallisuusfirman bisnes oli kassakriisissä, olin neuvottelemassa liiketoiminnan myymisestä ja samaan aikaan neuvottelin ravintolaliiketoiminnan ostamisesta. Samaan aikaan tein keikkatöitä konsulttiyritykseni nimissä.

Ravintolakaupat syntyivät, mutta sittemmin liiketoiminta on osoittautunut varsin hankalaksi. Tällä hetkellä Eskelinen yrittää saada ravintolan yrityssaneeraukseen.

– Se on ollut helvetin kallis harrastus. Itselläni ei ollut minkäänlaista kokemusta ravintola-alasta. Koko toimiala oli eräänlainen sokki, koska tulen aivan erilaisista ympyröistä konsulttimaailmasta.

Ravintolakaupat syntyivät, mutta sittemmin liiketoiminta on osoittautunut varsin hankalaksi. Tällä hetkellä Eskelinen yrittää saada ravintolan yrityssaneeraukseen.

Ukrainan sodan aiheuttama raaka-aineiden hintojen nousu yhdistettynä roimasti kallistuneeseen sähköön oli petollinen yhdistelmä ravintolalle. Viimeinen niitti oli sähkölaitokselta tullut yllättävä lisälasku.

– Maksoimme yhden sähkölaskun myöhässä. Sen jälkeen sähkölaitos pamautti meille 23 000 euron ennakkolaskun. Perusteena oli, että heillä on oikeus periä ennakkomaksu sopimusvelvoitteisiin liittyen. Minulla ei ole mitään käsitystä, mihin se perustuu. Minkäänlaista perintälaskua meille ei ehtinyt tulla.

Sähköyhtiön sopimuspapereiden läpikäynti paljasti Eskeliselle myös, että kyseisen sopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta.

– En ole toistaiseksi selvittänyt asiaa enempää, koska tässä on paljon muitakin ongelmia.

Uuteen ravintolaan ”pienellä riskillä”

Vastoinkäymisistä huolimatta Eskelisen vauhti ei ole hidastunut, päinvastoin. Viime viikolla hän kävi ”kättelemässä” toimitilan vuokrasopimuksen.

– Ajattelin perustaa ravintolan Kuopioon. En anna konkurssin lamaannuttaa itseäni.

Kyseessä on siipiravintola, jonka konsepti on osin samanlainen kuin Eskelisen ensimmäisellä ravintolalla Helsingissä. 

– Kokeilen pienellä riskillä. Kovin paljon en aio tähän investoida. Tarkoituksena on hyödyntää keskeisellä paikalla olleen edellisen ravintolan historiaa. Nyt sattui hyvä tilaisuus, kun edellisellä yrittäjällä tuli ikä vastaan.

”Ajattelin perustaa ravintolan Kuopioon. En anna konkurssin lamaannuttaa itseäni.”

Jussi Eskelinen

Eskelinen tiedostaa, että vielä vireillä oleva paloturvallisuusyrityksen konkurssi voi hidastaa yrittäjänä toimimista, koska se vie luottotiedot. Kuopion ravintolan perustamiseen hän ei tarvinnut lainarahaa.

– Tiedostan, että konkurssiprosessi on vasta alussa. Se vie kauan aikaa ja erilaisia jälkihässäköitä on varmasti tulossa.

Vastoinkäymisten keskellä Eskelinen on ymmärtänyt myös oman hyvinvointinsa merkityksen. Energiselle ihmiselle lepääminen on kuitenkin ollut vaikea pala.

– Viime kesänä yritin ottaa kolme minuuttia aurinkoa. Ei siitä tullut mitään. Olen sellainen ihminen, jolla pitää olla koko ajan jotain mielekästä puuhaa.

Yksityiselämän huolet ovat ajoittain lisänneet stressikerrointa. Eskelisen ja hänen vaimonsa omakotitalokauppa jouduttiin viemään käräjäoikeuteen. Äskettäin hän joutui maksamaan autonsa remontista 15 000 euroa.

– Rahamielessä moni sijoitukseni on ollut huono. Kaverit ovat menneet osakesijoituksillaan oikealta ja vasemmalta ohi. Minulle ne ovat kuitenkin mahdollisuuksia oppia uutta. Ja tärkeintä on se, että minulla on edelleen parisuhde ja perhe. Rahaa voi tehdä aina lisää.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen