Wolt kuljettaa lääkkeitä
Suosituimpia kuljetettavia apteekin itsehoitotuotteita ovat olleet kipulääkkeet. Kuva: Wolt
27.9.2022 klo 15:26
Uutinen

Wolt aloitti itsehoitolääkkeiden kuljetukset Turussa – Näitä tuotteita ei voi tilata kotiin

Lääkkeiden kotiinkuljetuksessa suosituimpia ovat kipu- ja flunssalääkkeet.

Apteekkien etäasiointi on ollut mahdollista jo jonkin aikaa, sillä apteekit ovat laajentaneet verkkokauppojaan. Eilen Wolt kertoi laajentaneensa kotiinkuljetuspalveluaan yksittäisten apteekkien itsehoitolääkkeisiin.

– Etäasiointi ja verkkokauppa ovat osa isompaa trendiä. Apteekit eivät alana ole siinä mitenkään erilaisessa asemassa. Nyt Wolt tuo pikatoimituksiin uuden mallin, joka voi tuoda posiitiivisen lisän logistiikkaan, Apteekkariliiton ICT-johtaja Mika Kuivamäki sanoo.

Wolt tarjoaa palveluaan tällä hetkellä vain Turussa ja Helsingissä ja sielläkin ainoastaan yksittäisten apteekkien asiakkaille.

Yksi yhteistyösopimuksen tehnyt apteekki on turkulainen Länsikeskuksen Apteekki, joka on ainoa apteekki, josta voi ostaa itsehoitolääkkeitä Wolt-sovelluksen kautta. Helsingissä oleva apteekki sen sijaan käyttää Woltia lähettipalveluna oman verkkoapteekkinsa toimituksissa.

– Olemme miettineet lääkkeet sen mukaan, mitä voidaan kuljettaa, johtava proviisori Tiiamari Gröndahl kertoo.

Rajoitteena on lääkkeen säilytyslämpötila. Osä lääkkeistä vaatii säilytyksen jääkaappilämpötilassa. Logististen haasteiden takia niitä ei kuljeteta.

– Kuljetukseen voidaan ottaa ainoastaan huoneenlämpöisiä tuotteita. Gröndahl sanoo.

Hänen mukaansa lääkevalikoima on pyritty saamaan mahdollisimman laajaksi. Valikoiman suunnittelussa perusteena on käytetty lääketuotteen akuuttia tarvetta.

– On kätevää, että esimerkiksi vatsatauti- ja flunssapotilaat saavat lääkkeensä kotiovelle. Kuukauden pituisen kokemuksen perusteella suosituimpia lääkkeitä Wolt-palvelussa ovat olleet erilaiset kipu- ja flunssalääkkeet, Gröndahl jatkaa.

Toimitusmaksu etäisyyden mukaan

Länsikeskuksen apteekki on tehnyt yhteistyötä Woltin kanssa helmikuusta lähtien. Kysyntä itsehoitolääkkeiden kotiinkuljetusta kohtaan on kasvanut Gröndahlin mukaan merkittävästi. Hän pitää palvelua myös hyvänä virusten leviämisen estämisen kannalta.

– Koronasta olemme oppineet, että jos ei kipeänä lähde ihmisten ilmoille, taudit eivät leviä samalla lailla. Vatsataudissa ei välttämättä edes pysty lähtemään apteekkiin. Toinen tärkeä kriteeri on toimituksen nopeus.

Kuljetusmaksu määräytyy samalla tavalla kuin muissakin Wolt-tilauksissa. Maksu kasvaa, mitä pidemmästä toimitusmatkasta on kyse.

Länsikeskuksen apteekki myy omassa verkkokaupassaan myös reseptilääkkeitä. Niissä käytetään tällä hetkellä eri toimituspalvelua.

Apteekki käy Gröndahlin mukaan parhaillaan neuvotteluja Woltin kanssa myös reseptilääkkeiden toimituksista.

– Silloin ei kuitenkaan puhuta Woltin normaalista sovelluksesta, eli reseptilääkkeet eivät liity Woltin nyt julkistamaan palveluun, Gröndahl tarkentaa.

Muita kiinnostavia aiheita

Pauli Reinikainen