Kotimaiset konepajat kiinnostavat ruotsalaisia sijoittajia
Yhä useampi kotimainen konepaja päätyy yrityskaupan kohteeksi huolimatta huonosta taloussuhdanteesta. Kuva: Getty Images

Yhä useampi suomalainen konepaja on kiinnostava ostokohde – Yrittäjien Petri Salminen on nähnyt syyt läheltä: ”Laatu on ollut kunnia-asia”

Kiinnostus suomalaisten konepajojen ostamiseen on lisääntynyt heikosta suhdanteesta huolimatta, kertoo Kauppalehti. 

Kauppalehti uutisoi konepajojen lisääntyneestä kiinnostuksesta sijoittajien keskuudessa. Yhä useampi kotimainen konepaja päätyy yrityskaupan kohteeksi huolimatta huonosta taloussuhdanteesta. Erityisen aktiivisia ovat olleet ruotsalaiset sijoittajat.

– Isot konevalmistajat turvaavat osien saamista ja ovat lisänneet hankintaa Suomesta. Tämä on näkynyt konepajojen kasvaneina tilauskantoina, Suomen Yritysmyynnin toimitusjohtaja Jarmo Pakarinen perustelee Kauppalehdelle.

Erityisen aktiivisia ovat olleet ruotsalaiset sijoittajat.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen on yksi omistajista konepaja-alan perheyrityksessä AJ-Toolsissa. Hän ei ylläty kotimaisen konepaja-alan kasvaneesta vetovoimasta.

– Suomalainen yrittäjyys on aina perustunut vahvasti ammattiosaamiseen. Suomessa on paljon metalli- ja konepajateollisuuden osaajia yrittäjinä. Tälle joukolle toimitusvarmuus ja laatu ovat aina olleet kunnia-asioita. Ei siis ole ihme, että nyt kun maiden välisiä riippuvuuksia kyseenalaistetaan ja pyritään varmistamaan toimitusvarmuutta, suomalaiset konepajat kiinnostavat.

– Suomessa on paljon piilotettuja helmiä, joissa olisi uudelle yrittäjäpolvelle hyvä ja terve liiketoiminnallinen pohja. Se voisi olla nopeasti kasvatettavissa uudella tuoreella ajattelulla, Salminen jatkaa.

Kauppalehden mukaan konepaja-alan yritysjärjestelyjä voi kiihdyttää myös työvoimapula, joka on osaltaan jarruttanut konepajojen kasvua. Olemme aikaisemmin uutisoineet porvoolaisesta PTH-Metalli Oy:stä, joka on kärsinyt osaajapulan vaikutuksista. 

Konekannan kunnolla on merkitystä

Salmisen osin omistamassa suolahtelaisessa perheyrityksessä on ollut jo useamman vuoden ajan käynnissä sukupolvenvaihdos isältä kahdelle pojalle. Prosessi käynnistettiin jo kymmenisen vuotta sitten. Yritys on perustettu vuonna 1996.

Konepajojen ”seksikkyys” sijoittajien silmissä perustuu Salmisen mukaan osin myös konekannasta huolehtimiseen.

– Aika usein erityisesti vanhemman polven yrittäjät ovat luottaneet siihen, että oma konekanta pidetään kunnossa. Moni metallialan yrittäjä tietää erinomaisen hyvin, että ostamalla uuden koneen voi ylläpitää yrityksen toimintakykyä. Monesti tämä pohja on kunnossa. Kun uusi omistaja tuo mukaan kasvuhalua ja nälkää, bisnes voi lähteä nousuun. Uudet ajatukset voivat tarjota kokonaan uudenlaisia liiketoiminnan alkuja.

”Moni metallialan yrittäjä tietää erinomaisen hyvin, että ostamalla uuden koneen voi ylläpitää yrityksen toimintakykyä.”

Petri Salminen, Yrittäjät

AJ-Toolsissa yritystoiminnan jatkuvuutta on turvattu huolehtimalla konekannasta ja hyödyntämällä uudenlaista osaamista.

– Veljeni on tuonut mukanaan automaation ja tietotekniikan osaamista, joka on pitänyt yrityksen ajassa kiinni. Siinä mielessä omistajanvaihdos on kehittänyt yritystä eteenpäin, Salminen kertoo.

Tällä hetkellä yritys työllistää seitsemän työntekijää ja sen liikevaihto on kasvussa.

Kauppalehden haastattelema Jarmo Pakarinen on samoilla linjoilla Petri Salmisen kanssa.

– Konepajateollisuudessa automatisointi on keskeistä, jotta Suomessa pystytään kilpailemaan hinnoilla. Kun markkina alkaa taas vetää, automaatioon investoineet konepajat ovat vahvoilla, hän sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen