16.9.2020 klo 14:57
Uutinen

Yhä useampi yrittäjä järjestää työterveyshuollon myös itselleen

Työterveyshuollon järjestäminen yrittäjälle itselleen ei ole pakollista, mutta jos se järjestetään, vastaa se sisällöltään ja korvauksiltaan työntekijöiden palvelua. Työterveyshuollon itselleen järjestäneistä yrittäjistä yli puolella on mukana palvelussa myös sairaanhoito, käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista.

Ilman työterveyshuoltoa tekee töitä 32 prosenttia yrittäjistä koko maassa. 31 prosenttia on järjestänyt itselleen ennaltaehkäisevän työterveyshuollon ja 37 prosentilla on työterveyshuoltosopimuksessa mukana myös sairaanhoito.

– Vielä vuonna 2016 tekemässämme kyselyssä yrittäjän työterveyshuolto oli käytössä vain 43 prosentilla yrityksiä, joten muutos on suuri, kertoo työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjien kuntabarometriin vastanneista helsinkiläisistä yrittäjistä 36 prosenttia työskentelee ilman työterveyshuoltoa. 24 prosenttia on järjestänyt itselleen vain ennaltaehkäisevän työterveyshuollon ja 40 prosentilla on sopimuksessa mukana myös sairaanhoito.

– Lähes kaksi kolmesta yrityksestä ostaa työterveyshuollon itse valitsemaltaan yksityiseltä terveyspalveluyritykseltä niin Helsingissä kuin koko maassa, toteaa Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Tiedot käyvät ilmi Yrittäjien kuntabarometri -kyselystä, jonka Suomen Yrittäjät teetti Iro Researchilla. Kyselyyn vastasi 10 400 yrittäjää eri puolilta Suomea ja Helsingistä 334 yrittäjää. Kysely tehtiin 16.2.–13.5.2020.

> Lue lisää kyselystä yrittäjien työterveyshuollon järjestämisestä

Helsingin Yrittäjät on kilpailuttanut työterveyshuollon jäsenyrityksilleen

Yrittäjät odottavat työterveyshuollolta erityisesti nopeaa pääsyä sairaanhoitoon, säännöllistä terveyden seurantaa ja apua työkyvyn ylläpitämiseen. Työterveyshuoltopalveluiden tarjonta on moninainen kokonaisuus, ja työterveyspalveluiden tarjoajien kiinnostus on kohdentunut suurempiin työnantajayrityksiin.

Helsingin Yrittäjät onkin halunnut helpottaa pienten yritysten työterveyshuoltopalveluiden hankintaa ja kilpailuttanut yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa työterveyshuollon jäsenyrityksille toissa vuonna.

– Halusimme varmistaa, että työterveyshuoltopalveluiden sisältö sekä hinta-laatu -suhde ovat asianmukaisia, kertoo Tiina Oksala.

Kilpailutuksen tuloksena solmittiin puitesopimukset Terveystalon ja Täsmä Työterveyden kanssa. Helsingin Yrittäjien jäsenet voivat halutessaan liittyä puitesopimukseen ja solmia työterveyshuollosta sopimuksen itselleen ja/tai työntekijöilleen haluamansa laajuisena ilman erillisiä sopimusneuvotteluja. Helsingin Yrittäjät hoitaa myös puitesopimusten päivitykset.

> Lisätietoa puitesopimuskumppaneista

Lisätietoja:

työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén, Suomen Yrittäjät
p. 050 502 0111, harri.hellsten @ yrittajat.fi

toimitusjohtaja Tiina Oksala, Helsingin Yrittäjät
p. 040 548 1104, tiina.oksala @ yrittajat.fi

Kuva: Shutterstock