14.1.2021 klo 12:46
Uutinen

Yhdysvaltalainen pankki tilasi Suomesta yli 200 virusvapaata huonetta – ”Tuhoaa myös koronaviruksen”

Suuri amerikkalainen pankki on tilannut suomalaisyritykseltä yli 200 virusvapaata erikoishuonetta, jotka yhtiön mukaan tuhoavat myös koronaviruksen.

Suomalainen virusvapaita huoneita valmistava Vetrospace Oy on tehnyt merkittävät kaupat Yhdysvaltoihin.

– Tilaus on yli 200 patentoitua Vetrospace-tilaa sisältäen muun muassa 140 virusvapaata puhelintilaa ja kokoustilat patentoidulla Vetrospace CME-tekniikalla, Vetrospacen toimitusjohtaja Jouko Urpolahti kertoo.

– Tilaus on merkittävä päänavaus Yhdysvaltojen markkinoille. Tilaaja lukeutuu maailman suurimpiin rahoitusalan konserneihin, sillä on yli 90 miljoonaa asiakasta, Urpolahti sanoo.

Yhtiön tiedotteessa ei kerrota pankin nimeä.

Suomalainen Vetrospace-yhtiö on kehittänyt turvallisia, virusvapaita huoneita kohta vuoden ajan. Niissä pystytään yhtiön mukaan erikoistekniikan avulla hävittämään kaikki haitalliset ilmanpuhtaudet, myös virukset, kuten koronavirus.

Sinistä valoa

Mikrobien tuhoaminen perustuu fotonidesinfiointiin eli antimikrobiseen siniseen valoon. Se yhdessä valoon reagoivan nanopinnoitteen kanssa tuhoaa tilasta bakteerit, virukset, sienet, homeet ja tuoksut.

Huoneet ovat ylipaineisia. Sillä varmistetaan, että kaikki sisääntuleva ilma kulkee suodatusjärjestelmän kautta.

Huoneissa käytettävä CME-tekniikka tuhoaa 99,9 prosenttia ilman ja pintojen epäpuhtauksista. Tutkimusten mukaan myös koronavirus tuhoutuu Vetrospacen huoneissa, yhtiön tiedotteessa todetaan.

– Maailman johtaviin rahoituslaitoksiin kuuluva konserni asennuttaa patentoidut puhdastilamodulit Texasissa sijaiseviin uusiin toimitiloihinsa. Toimitukset alkavat helmikuun alussa, toimitusjohtaja Urpolahti kertoo.

Huoneita valmistetaan Turun lähellä Littoisissa sijaitsevissa Vetrospace-yhtiön tiloissa. Vetrospacen huoneissa käyttämä teknologia on patentoitu niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

USA tärkein vientimaa

– Amerikkalaisyhtiön johto tutustui Vetrospace-tiloihin tammikuussa 2020 New Yorkissa sijaitsevassa näyttelytilassamme. Vetrospacen tekniikka ja laatu vakuuttivat vierailijat välittömästi ja yhteistyö aloitettiin saman tien, toimitusjohtaja Jouko Urpolahti kertoo.

– Yhdysvalloissa on tälläkin hetkellä meneillään asennustyöt jo aikaisemmin marraskuussa 2020 tilatun USA:n valtion projektin tiimoilta. USA:sta onkin tulossa tärkein vientimaamme.

Sairaaloissa käytössä Suomessa

Aiemmin syksyllä HUS:n Espoon synnytyssairaalassa otettiin käyttöön Vetrospacen kehittämät ja rakentamat virusvapaat toimenpide- ja lepohuoneet. Myös muun muassa Turussa ja Jyväskylässä on sairaaloissa käytössä Vetrospacen huoneita.

Myös Sipoon kunta on asennuttanut lukuisia Vetrospacen huoneita uuteen Kuntalaan.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkija muistutti taannoin MTV:n haastattelussa, että pelkällä antibakteerisella huoneella ei koronapandemiaa tietenkään taltuteta.

– Antimikrobisia pintoja on ollut jo aiemmin ja niitä on tutkittu. Viruksia tappava huone voi kyllä auttaa koronan hallinnassa, mutta koronavirus ei suinkaan leviä pelkiltä pinnoilta, vaan ihmisten välisessä kontaktissa, muistutti johtava tutkija Ilpo Kulmala MTV:n haastattelussa.

toimitus(at)yrittajat.fi