Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Esko Hietaranta on toiminut Säräpirtti Kippurasarvessa yrittäjänä vuodesta 2004 vaimonsa Kati Hietarannan kanssa.
12.9.2023 klo 07:06
Uutinen

Suomen ainoa yhteen ruokalajiin erikoistunut ravintola etsii jatkajaa – ”Tässä tuli nyt kaavailemamme 20 vuotta täyteen”

– Suomen vanhin ruokabrändi on tuotteistettu perheemme käsissä, sanoo toisen polven säräyrittäjä Esko Hietaranta. Nyt Säräpirtti Kippurasarvi Lemillä on myynnissä.

Lemillä toimi viime viikkoon asti ravintola Säräpirtti Kippurasarvi, joka tarjoili vain yhtä ruokalajia, Lemin särää. Se on vanha perinneruoka, joka valmistetaan tuhat vuotta vanhalla menetelmällä.

–  Olemme aloittaneet uuden yrittäjän etsinnän tositoimin. Ravintola sulkeutui 31. elokuuta, kertoo yrittäjä Esko Hietaranta.

Särä on koivukaukalossa, leivinuunissa paistettua lampaanlihaa ja perunoita. Särä tarkoittaa puista koivuista kaukaloa, jossa on säröjä ja halkeamia.

Ravintolan lisäksi Säräpirtti Oy:n liiketoimintoihin kuuluu särätuotteiden verkkokauppaa ja jälleenmyyntiä. Nämä pyörivät tälläkin hetkellä, vaikka ravintolan ovet ovat uuden yrittäjän haun ajan kiinni. Hietaranta olisi valmis myymään ravintolatoiminnan lisäksi myös muita liiketoimintojaan ravintolan uudelle yrittäjälle.

– Liiketoimintaamme on ollut aina kannattavaa, myös viimeiset 3,5 vuotta. Konsepti on uniikki. Särä on Suomen vanhin ruokabrändi, joka on tuotteistettu perheemme käsissä. Päätuotteemme ovat tavaramerkkisuojattuja. Isä ja äiti Tauno ja Lea Hietaranta perustivat yrityksen 1978, kertoo Hietaranta.

Yhteensä Hietarantojen suku on valmistanut särää 45 vuotta. Yrityksen sukupolvenvaihdoksen perhe teki 2004. Seuraava polvi on muissa aktiviteeteissa kiinni.

– Tässä tuli nyt vaimoni Katin kanssa kaavailemamme 20 vuotta täyteen. Olimme asettaneet kahdenkymmenen vuoden aikaikkunan siihen asti,  että omat lapset ovat jo täysi ikäisiä. Lapsemme Laura ja Roni ovat suuntautuneet muille aloille. Laura on tenniksen ammattilaisena oman osakeyhtiönsä kautta ja Roni opiskelee Yhdysvalloissa, Hietaranta kertoo.

Yksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä

Lemin särä valittiin vuonna 1972  ainoana ruokalajina Suomen seitsemän matkailuihmeen joukkoon. Valinnan suorittivat Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Matkailuliitto ja Finnair.

Lemin särä valmistuu koivusta veistetyssä särässä edelleen. Uunin kuumuus tekee särään eli kaukaloon halkeamia, jotka paikataan vesijauhoseoksella ennen seuraavaa paistamista. Särä kestää 25–30 käyttökertaa leivinuunissa.

– Yksinkertaisesta reseptistä huolimatta Lemin särän valmistamiseen on varattava aikaa noin yhdeksän tuntia. Säräpirtti Kippusarvessa ruokaa on tarjoiltu periaatteella ”syö niin paljon kuin jaksat”, kertoo Hietaranta.

Särän lisukkeena syödään rieskaa, jonka päällä on voita. Kyytipoikana on kotikaljaa tai vettä. Jälkiruokana on makiasoppa eli sekahedelmäsoppa.

Aiheesta kirjoitti aiemmin Yle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen