2.5.2017 klo 08:00
Uutinen

Yksi Vuoden nuori yrittäjä -finalisti oululainen autokauppias Niklas Nukari

Vuoden nuori yrittäjä -finalisteina on viisi kovaa nuorta kykyä

Vuoden nuori yrittäjä -finalistit on valittu. Voittoa tavoittelevat kahvilayrittäjä Miriam Laitinen, 25, Jyväskylästä, metsäalalla toimiva Petri Jykylä, 28, Ähtäristä, LVI-hommia tekevä Jonne Kurikka, 27, Ylöjärveltä, autokauppias Niklas Nukari, 24, Oulusta, ja muun muassa elämyspalveluita ja tapahtumia järjestävä Ari Koskinen, 30, Kuopiosta.

Miriam Laitinen hakee kasvua laajentamalla muihin kaupunkeihin

Jyväskyläälisen Miriam’s Cafe’n yrittäjä Miriam Laitinen, 25, teki ensimmäisen catering-keikkansa jo 13-vuotiaana. Yrityksen hän perusti jo vuonna 2011 yhdessä veljensä kanssa. Kaksi vuotta myöhemmin hän perusti Miriam’s Cafe’n. Kahvilassa on jo 25 työntekijää.

Toinen kahvila, vohvelikahvilan Vaffeli avasi vuonna 2015. Lisäksi hän pyörittää pitopalvelua.

Laitinen hakee firmoilleen kasvua: tavoitteena on laajentaa kahvilatoimintaa muihin kaupunkeihin.

Petri Jylkylä on metsäyrittäjä neljännessä polvessa

Metsäasiat ja yrittäminen ovat ähtäriläiselle Petri Jykylälle, 28, tuttuja lapsuudesta saakka. Hän on metsäalan yrittäjä jo neljännessä polvessa.

Jykylän yritys ForestVital Oy tarjoaa metsänlannoituksen palveluita avaimet käteen -periaatteella koko Suomessa: hoitaa apulannan ja tuhkan maalevitykset metsäkoneilla ja lentolevitykset helikopterilla. Asiakkaina on metsänhoitoyhdistyksiä ja metsäorganisaatioita ja niiden kautta metsänomistajia.

ForestVital on perustettu 2008. Jykylä tuli yritykseen töihin vuonna 2010 ja aloitti toimitusjohtajana 2011. Hänen lisäkseen töissä on toinen osakasyrittäjä ja yksi päätoiminen työntekijä. Ruuhka-aikoina työllistetään kausityöntekijöitä. Lisäksi yritys työllistää eri puolilla Suomea pari-kolmekymmentä alihankkijaa.

Niklas Nukari: Ensin hyvä palvelu, sitten ehkä raha

Oululaisen Niklas Nukarin, 24, vuonna 2014 perustama Takuullecom Oy tekee kevyiden moottoriajoneuvojen ja henkilöautojen vähittäiskauppaa Suomessa. Suunnitteilla on laajentaminen ulkomaille. Työntekijöitä on kuutisenkymmentä.

Uutta tässä autokaupassa on se, että 98 prosenttia autoista viedään suoraan asiakkaan kotiin, eli isoja halleja ja toimitiloja ei tarvita. Se auttaa keventämään kulurakennetta.

Nukarin yrittäjähenkisyys tulee kotoa.

– Itse en ole kuitenkaan koskaan kokenut ryhtyneeni yrittäjäksi, vaan olen vain halunnut tehdä jotakin, Nukari kertoo.

Jonne Kurikka aloitti mallilla ”mies, Hiace ja työkalupakki”

Jonne Kurikka, 27, pyörittää Pirkanmaalla LVI-Kurikka Oy:tä, joka sai alkunsa vuonna 2011. Mies, Hiace ja työkalupakki -mallilla alkanut yritys on erikoistunut putkiremontteihin ja muihin lvi-alan töihin.

Kurikka yritti vuoden yksin, lähes yötä päivää. Nyt työntekijöitä on 15.

Kurikka on halunnut tehdä kaiken alusta lähtien itse. Hän neuvoo nuoria yrittäjiä uskomaan itseensä. Nykyisin aikaa ei enää jää remonttityöhön, vaan päivät menevät firmaa pyörittäessä.

Kurikka on joutunut törmäämään nuoreen yrittäjään kohdistuviin ennakkoluuloihin.

– Välillä joutuu tekemään tosissaan töitä vakuuttaakseen muut, hän sanoo

Ari Koskinen: Teinibileistä tapahtumatuottajaksi

Ari Koskisen, 30, yrittäjätaival alkoi jo kouluaikana, kun häntä pyydettiin perustamaan K16-bileitä.

Vuonna 2005 perustettu Real Albert Promotion toteuttaa tapahtumia, elämyspalveluita sekä kahvila- ja jäätelökioskitoimintaa Savossa. Kesän sesonkiaikoina yritys työllistää 15 henkilöä.

Yrityksen palvelutarjonta laajentunut vähitellen bileistä konsertteihin, jäätelökioskista lauttasaunaan. Uusinta on välinevuokraus. Yrittäjän mukaan laajentumiset pitää harkita kunnolla.

Koskinen kertoo, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Niitäkin hetkiä tulee, jolloin homma ei maistu.

– Niistä pääsee, kun jättää turhan stressaamisen pois ja muistaa, että saa itse tehdä mitä haluaa ja myös tehdä itselle, Allu Koskinen toteaa.

Kilpailu ratkeaa Tampereella 12.5.

Vuoden nuori yrittäjä -kilpailu on maamme arvostetuin nuorille suunnattu yrittäjäkilpailu. Kilpailussa painotetaan yritystoiminnan ansioita.

Finalistit valittiin Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen järjestämien alueellisten alkukilpailujen 18 voittajan joukosta. Alkukilpailuihin ehdokkaita jättivät Suomen Yrittäjien paikallisyhdistykset sekä jäsenyrittäjät. Paikallisyhdistykset hyödynsivät ehdokasasettelussaan viime syksynä kansalaisilta kerättyjä ilmiantoja, joita saatiin peräti 251.

Valtakunnallisen finaalin tuomaristoon kuuluvat hallitseva Vuoden nuori yrittäjä Anniina Isokangas (PaaPii Design Oy), viestintäjohtaja Taru Jussila (Suomen Yrittäjät), sarjayrittäjä Ilkka O. Lavas (mm. City-lehti), toimitusjohtaja Sam Nieminen (SGN Group Oy, Yksityisyrittäjäin Säätiö), yrittäjä Kirsi Piha (Ellun Kanat Oy) ja kansanedustaja-yrittäjä Antero Vartia.

Voittaja paljastetaan Nuorten Yrittäjien valtakunnallisessa Get Together -tapahtumassa Tampereella 12. toukokuuta.

Yksityisyrittäjäin Säätiö tukee valtakunnallisen kilpailun kolmen parhaan palkitsemista yhteensä 30 000 euron suuruisella summalla, josta 20 000 euroa ensimmäiseksi, 7 000 euroa toiseksi ja 3 000 euroa kolmanneksi sijoittuneelle.

Lisätietoja:
järjestöpäällikkö Joonas Mikkilä, Suomen Yrittäjät, 045 129 6791, joonas.mikkila@yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 105 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät noin 650 000 henkilöä. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu lähes 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 64 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.