Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.3.2021 klo 16:04
Uutinen

Yksinyrittäjä kehuu tulevan kustannustuen hakuprosessia: ”Jos viitsii pienen vaivan nähdä, järjestelmä ohjaa” – Tämä tuesta tiedetään nyt

Kustannustuen seuraava kierros pitää sisällään yksinyrittäjätuen. Haku on tarkoitus aloittaa huhtikuussa. Hakua Valtiokonttorin pyynnöstä testanneet yksinyrittäjät pitävät prosessia kiitettävän yksinkertaisena.

Kustannustuen kolmannen kierroksen lakiesitys on parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriön valmistelussa. Kolmannen kierroksen kustannustuki on yksinyrittäjän kannalta kakkoskierrosta tärkeämpi, sillä nyt suurempi osa yksinyrittäjistä saadaan tuen piiriin. Yksinyrittäjätuki on jatkossa osa kustannustukea.

Ministeriön on tarkoitus antaa lakiesitys eduskunnan käsittelyyn maaliskuun alussa. Tuen hakeminen voisi näin ollen alkaa huhtikuussa Valtiokonttorista.

Kustannustuen kolmas hakukierros on ehdotuksen mukaan tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on koronapandemian vuoksi pudonnut yli 30 prosenttia viime vuoden marraskuusta helmikuun loppuun. Vertailuajankohtana olisi vastaava ajankohta vuosina 2019–2020. Liikevaihdon ohella tuen myöntämisessä arvioidaan yrityksen toimialan liikevaihdon laskua. Tämä on tuttua aikaisemmilta hakukierroksilta.

Testaajat kehuvat hakuprosessia

Valtiokonttori pyysi äskettäin kahta yksinyrittäjää testaamaan kustannustuen hakulomaketta. Yksi yrittäjistä oli pirkanmaalainen Heikki Närvänen, jonka yritys toimii tapahtumatuotanto- ja ohjelmapalvelualalla. Närvänen istuu Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmässä.

– En ollut aikaisemmin tehnyt kustannustukihakemusta. Mielestäni prosessi oli tehty todella yksinkertaiseksi. Jos viitsii pienen vaivan nähdä, että käynnistää hakemuksen, järjestelmä ohjaa pätkä pätkältä eteenpäin.

Testitilanne oli autenttinen sillä erotuksella, että tunnistautumista järjestelmään ei tarvittu. Hakemukseen täytetään ensin yrityksen perustiedot.

– Riittää, että tietää yrityksen omat tiedot ja sen, mitä kuluja yrityksellä on. Niillä homma menee käytännössä läpi. Hakeminen on tehty todella ohjaavaksi. Hakemuksen tekemiseen meni aikaa 15-20 minuuttia.

Närvänen ei löytänyt merkittäviä kehittämiskohteita. Hän viestitti Valtiokonttorille, että joitakin kankeita ilmauksia pitäisi selventää.

– Kun hakemuksen aikana puhuttiin vertailukausista eli siitä, minkä kausien välillä verrataan yrityksen liikevaihdon laskua, sanamuoto oli hieman epäselvä. Nämä olivat kuitenkin pikkujuttuja.

”Huutava tarve tiedottaa”

Närvänen myöntää, että monelle yksinyrittäjällä ei ole tällä hetkellä riittävästi tietoa kustannustuesta ja siitä, mihin tukimuotoihin ne ovat oikeutettuja.

– Yleisesti ottaen tietoa on liian vähän. Valtiokonttorin ihmisille kerroinkin, että nyt tarvitaan rautalangasta väännettyä tiedotusta, kuka on oikeutettu tukeen ja mistä tukeen pääsee käsiksi. Tiedottamisen pitäisi olla järkevää, ei byrokraattista. Hakemisen täytyy olla sellaista, ettei hakijan tarvitse miettiä, mitä jollain sanalla tai lauseella tarkoitetaan.

Yrittäjä muistuttaa, että hakemuksen voi tehdä oman kirjanpitäjän kanssa.

– Euromääräisten kulujen ilmoittamiseen useimmat voivat tarvita kirjanpitäjän apua. Toisaalta jos yrittäjä tuntee yrityksensä, hän tietää ainakin sen, mistä tarvittavat luvut löytyvät.

Sähköistä hakemuslomaketta testasi myös toinen yksinyrittäjä, viestintäalalla toimiva mikkeliläinen Saara Liukkonen. Hän on Närväsen kanssa samoilla linjoilla.

– Toisella kierroksella monen yrityksen tukihakemus törmäsi toimialalistaukseen. Valtiokonttorista ei osattu vielä sanoa, tuleeko listaukseen muutoksia kolmannelle kierrokselle. Yhtenä parannuksena mietittiin sitä, voisiko Valtiokonttori viestittää yrittäjälle, missä vaiheessa tämän hakemus on menossa käsiteltäväksi.

Tukea vähintään 2000 euroa

Kustannustukea voisi kolmannellakin kierroksella hakea, jos yrityksen toimialan liikevaihto on laskenut vähintään 10 prosenttia tukikaudella ja muut ehdot täyttyvät. Valtiokonttori voisi myöntää tukea harkintansa perusteella myös niille yrityksille, joiden toimiala ei ole mainittu listauksessa.

Ministeriön ehdotuksen mukaan uutta kustannustukea maksettaisiin vähintään 2 000 euroa, vaikka yrityksen tuki jäisi laskennallisesti alle kyseisen summan. Ratkaisulla pyritään siihen, että tukea voisi saada useampi pieni yritys kuin kakkoskierroksella.

Aikaisemmilla hakukierroksilla noin 80 prosenttia alle 70 000 euron liikevaihtoa tekevien yritysten tukihakemuksista hylättiin. Merkittävimpänä syynä oli jääminen alle 2000 euron tukirajan.

Kustannustuki on tarkoitettu y-tunnuksen omaaville yrityksille, joilla hyväksyttäviä kustannuksia tukikaudella vähintään 2 000 euroa. Kyseessä on suora tuki, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Tuella korvataan joustamattomia kustannuksia ja palkkamenoja.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi