22.8.2019 klo 09:38
Uutinen

Yksinyrittäjäkysely: Uudenmaan Yrittäjien yksinyrittäjät korostavat verkostojen mahdollisuuksia

Uudenmaan Yrittäjien alueen yksinyrittäjät ovat vähän paremmin koulutettuja, korostavat vähän enemmän verkostomaista toimintatapaa ja tienaavat vähän paremmin kuin kollegansa valtakunnallisesti keskimäärin.

Uudenmaan Yrittäjien alueella yksinyrittäjien tilanteet ovat hyvin vaihtelevia, kuten kaikkialla Suomessa. Palveluala on yksinyrittäjien selkeästi suurin toimiala, sillä toimii kolme neljästä yksinyrittäjästä Uudellamaalla, käy ilmi Suomen Yrittäjien kolmen vuoden välein tekemästä Yksinyrittäjäkyselystä.

Tärkeimpinä tapoina kasvattaa omaa liiketoimintaa yksinyrittäjät näkevät verkostoitumisen kumppaneiden kanssa, uusien tuotteiden tai palvelujen lanseeraamisen, työntekijän palkkaamisen ja oman osaamisen vahvistamisen.

Pienituloisten suuri määrä yllättää

Yksinyrittäjien parhaiten ansaitseva kärki yltää palkansaajien kärjen vauhtiin, mutta yksinyrittäjien mediaanitulo jää palkansaajien mediaanitulosta merkittävästi. Yksinyrittäjistä noin puolet ansaitsee alle 2000 euroa kuukaudessa. Kolmannes ansaitsee 2000-4000 euroa kuukaudessa ja alle viidesosa yli 4000 euroa kuukaudessa.

– Yksinyrittäjien pienet tulot tietysti huolettavat, mutta toisaalta moni kokee kuitenkin työnsä mielekkääksi. Huolestuttavaa on myös se, että lomia ei pystytä pitämään kovinkaan paljon, tähän on monesti syynä se, ettei sijaista ole. Erityisesti sijaisen puute näkyy sairastaessa ja huolestuttavan moni yksinyrittäjä kertoo olevansa töissä myös sairaana, Uudenmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja Mari Ståhls sanoo.

Yksinyrittäjille löytyy tukea niin liiketoiminnan kehittämiseen kuin hyvinvoinnin ylläpitoon

Hyvinvointi on iso keskustelunaihe yksinyrittäjien keskuudessa. Noin puolet kyselyyn vastanneista yksinyrittäjistä kokee tai on kokenut haasteita jaksamisessaan, puolet puolestaan ei.

Jaksamisen haasteita kokeneista yksinyrittäjistä yli puolet ei ole hakenut haasteeseensa apua.

– Vertaistuki on yksinyrittäjälle kullan arvoista. Meillä UYssä esimerkiksi Varikko toiminta on todella upeaa ja vertaistuen lisäksi täällä saa myös ihan käytännön oppia. Kotoa kuitenkaan harvaa tullaan hakemaan, joten oma aktiivisuus on tässä tärkeää. Me kun ollaan kaikki samassa veneessä, niin porukkaan on helppo tulla mukaan uutenakin, Mari Ståhls sanoo.

– Yksinyrittäjäakatemia on nimenomaan yksinyrittäjille suunnattu koulutusohjelma, jossa yksinyrittäjille on räätälöity verkostoituminen, liiketoiminnan kehittäminen ja yrittäjän tukeminen yhdeksi kokonaisuudeksi. Näitä on juuri alkamassa eri puolilla Uuttamaata yhteistyössä ammatillisten kouluttajien kanssa ja niihin pääsee edelleen mukaan, Uudenmaan Yrittäjien kehittämispäällikkö Kati Liikanen sanoo.

Lisätiedot:

Mari Ståhls, varapuheenjohtaja, Uudenmaan Yrittäjät; Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmän jäsen, p. 040 523 0276

Kati Liikanen, kehittämispäällikkö, Uudenmaan Yrittäjät, p. 050 370 3257

**

Suomen Yrittäjien Yksinyrittäjäkysely 2019

https://www.yrittajat.fi/suomen-yrittajat/tutkimukset/yksinyrittajakysel…