13.3.2018 klo 13:44
Uutinen

Yksinyrittäjänkin on syytä miettiä työterveyshuoltoasioita

Harva yksinyrittäjä järjestää itselleen työterveyshuollon, vaikka Kela korvaisikin sen kustannuksista noin puolet. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana voit toki käydä hoitamassa terveysongelmansa terveyskeskuksessa, mutta työterveyspalveluissa ei ole kyse ainoastaan akuutista sairaanhoidosta vaan oman jaksamisesi tukemisesta ja työkykyyn liittyvien riskien hallinnasta.

Monelle yrittäjälle työ on keskeinen elämän sisältö. Oma terveys ja siitä huolehtiminen jää usein yritystoiminnan varjoon. Yrittäjät kiinnittävät huomiota terveydellisiin ongelmiinsa yleensä vasta, kun tilanne on edennyt vakavaksi ja uhkaa yritystoimintaa. Yrittäjänä sinun ei ole pakollista järjestää työterveyshuoltoa itsellesi, mutta se on usein kannattavaa.

Kela korvaa

Kela korvaa yrittäjälle ennalta ehkäisevän työterveyshuollon kustannuksista 50–60 prosenttia ja sairaanhoidon hyväksytyistä kustannuksista puolet. Kela asettaa vuosittain menoille enimmäismäärät ja yrittäjä voi vähentää yrityksen verotuksesta loput kustannuksista. Myös esimerkiksi ensiapukoulutus kuuluu Kela-korvauksen piiriin. Vähennyksen myöntäminen edellyttää työterveyshuollon toimintasuunnitelman laatimista ja sopimusta työterveyshuoltoa tarjoavan tahon kanssa.

Voit hankkia itsellesi ehkäisevän työterveyshuollon ja yleislääkäritasoisen sairaanhoidon palvelut osana työterveyshuoltoa. Kun hankit työterveyshuollon yksityiseltä palveluntuottajalta, joka on tehnyt Kelan kanssa tilityssopimuksen, maksat vain itsellesi kuuluvan osuuden. Tämä on ollut mahdollista vuoden 2018 alusta. Työterveyshuoltosopimuksessa annat palveluntuottajalle luvan hakea työterveyshuollon korvaukset. Kela korvaa työterveyshuollosta aiheutuneita tarpeellisia ja kohtuullisia kustannuksia, kun sinulla on yrittäjäeläkevakuutus (YEL). Lue lisää Kelan sivuilta.

Verovähennyskelpoisuus

Yrittäjänä voit vähentää verotuksessa työterveyshuollosta aiheutuneita kustannuksia. Itsellesi järjestämästäsi työterveyshuollosta aiheutuneet kustannukset voidaan vähentää elinkeinotoiminnan kuluna. Verotuksessa vähennyskelpoisia ovat sellaiset kustannukset, jotka kuuluvat Kelan korvaamaan työterveyshuoltoon. Verotuksessa voit vähentää sen osuuden työterveyshuollon kustannuksista, jota Kela ei ole korvannut. Lue lisää Verottajan sivuilta.

Yksinyrittäjän kumppani

Toimiva työterveyshuolto on yksinyrittäjän kumppani, joka tukee ja auttaa sinua ylläpitämään ja edistämään terveyttäsi, jaksamistasi ja työhyvinvointiasi. Työterveyshuollon sisältö määräytyy omien tarpeidesi mukaan. Yrittäjänä laadit työterveyshuollon kanssa vuosittain arvioitavan toimintasuunnitelman, jossa määritellään työterveyshuollon sisältö. Työterveyshuollosta tehdään sopimus yrittäjän ja työterveyshuoltopalveluja tuottavan tahon kanssa. Lue lisää Työterveyslaitoksen sivuilta.

Puitesopimus jäsenyrittäjien turvana

Uudenmaan Yrittäjät on solminut työterveyshuollon puitesopimuksen kahdeksan toimialueensa palveluntarjoajan kanssa. Puitesopimuskumppanit löydät osoitteesta tästä linkistä Palveluntarjoajien jäsenhinnat näet kirjautumalla omalla jäsennumerollasi. Puitesopimukseen voit helpoiten liittyä täyttämällä sivulta löytyvän lomakkeen ja palauttamalle sen valitsemallesi palveluntarjoajalle. Lomakkeen voit ladata omalle koneellesi myös tästä linkistä