27.3.2020 klo 20:49
Uutinen

Yksinyrittäjät voivat pian hakea koronatukea kunnilta – ja saada rinnalla myös työttömyystukea

Yksinyrittäjät voivat kohta hakea kunnilta rahoitusta koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Tukea on tulossa jakoon 100 miljoonaa kuuden kuukauden ajalle. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ja Kuntaliitto ovat valmistelleet rahoitusmallin yksinyrittäjille.

Tukea voidaan myöntää rinnakkain yrittäjille tulossa olevan laajennetun työttömyysturvan kanssa. Tukea ei voi vielä hakea, koska sen kaikkia yksityiskohtia ei ole ratkaistu. Tiedossa ei esimerkiksi ole, mikä on tuen euromäärä per yksinyrittäjä tai missä rajoissa se voi vaihdella.

Suomen Yrittäjät ilmoittaa kaikissa kanavissaan heti, kun tuen hakemisen päivämäärä on tiedossa.

Tukea on jaossa yksinyrittäjille 100 miljoonaa euroa puolen vuoden ajan. TEM:n mukaan tuen edellytyksenä on kannattava yritystoiminta ennen koronan aiheuttamaa katkoa toiminnalle. Vielä ei ole tiedossa tarkkoja kriteerejä miten se määritellään.

Tuki olisi käytettävissä kaikkiin yritystoiminnasta aiheutuviin kuluihin, erityisesti yritystoiminnasta aiheutuviin kiinteisiin kustannuksiin, kuten vuokriin.

”Hyvä päänavaus”

– Tämä on hyvä päänavaus. Nyt valtio on sitoutunut 100 miljoonalla eurolla yksinyrittäjien suoraan tukeen ja mekanismin perusteet tälle on luotu, toteaa Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

– On todella tärkeää, että yksinyrittäjien huoli on kuultu. Korostan kuitenkin, että mallin ja sen toimeenpanon yksityiskohtia vielä valmistellaan. Selvää on myös se, että varmasti tulee jatkotarpeita kuten tiedämme muutenkin viimeisen viikon tapahtumista ja päätöksien täsmentymistä. Suomen Yrittäjät kannustaa kuitenkin nopeasti nyt luomaan selvät ohjeet, Kujala sanoo.

Suomen Yrittäjät pitää hyvänä, että tukea voidaan myöntää tietyin ehdoin rinnakkain yrittäjille laajennetun työttömyysturvan kanssa.

Kunnilla iso vastuu

Ratkaisussa valtion rahoittaman tuen käytännön työn hoitavat kunnat.

– Pidän kuntaa yrittäjälle läheisenä kumppanina varsinkin kriisin keskellä. Uskon, että kuntaorganisaatio pystyy jakamaan tämän rahoituksen tasavertaisesti ja nopeasti yrityksiin. Korostan nyt tuota nopeutta, Anssi Kujala painottaa.

Kujala muistuttaa, että Suomen Yrittäjien yksi vahvuus on kuntakohtainen paikallisyhdistysverkosto. Nyt kuntien ja yrittäjäyhdistysten yhteistyö tiivistyy tämänkin myötä.

Kujalan mukaan kunnissa on tärkeää huolehtia, että tuki on kaikkia samalla tavalla kohteleva.

Yksinyrittäjien kirjo on laaja

– Jatkovalmistelussa on syytä kuitenkin ottaa huomioon, että yksinyrittäjien kirjo on laaja. Liikevaihto voi olla 10 000 tai 300 000 euroa. Tämä on otettava huomioon, kun tämän tuen jakamisen käytännön ehtoja asetetaan, varatoimitusjohtaja Kujala huomauttaa.

Osa yksinyrittäjistä voi olla hänen mukaansa sellaisia, että on vielä katsottava ely-keskusten tai Business Finlandin rahoitusmahdollisuudetkin.

– Tahtotila on, mutta ei vielä esitystä ja on vielä useita yksityiskohtia ratkaistavana, Kujala sanoo.

Esimerkiksi usein jo yksinyrittäjä-termistä kuulee erilaisia tulkintoja. Ja usein se sekoitetaan pelkästään toiminimi-muodossa toimiviin.

Yksinyrittäjiä toimii kuitenkin kaikissa yhtiömuodoissa. Entä sellaiset yrittäjät, jotka ovat osakaskumppaneita mutta eivät ole työsuhteessa yritykseen? Siksi tässäkin mielessä jatkovalmistelun tulee olla tarkkaa.

– Korostan nyt kuitenkin nopeutta sillä monen yksinyrittäjän kassavirta on tyrehtynyt jo kaksi viikkoa sitten, Anssi Kujala painottaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi