1.10.2021 klo 14:16
Uutinen

Yksinyrittäjien rekrytuki kannustaa työllistämään ja kehittämään

– Yksinyrittäjyys on aikamme merkittävimpiä työelämän trendejä. Nyt esitetty kokeilu yksinyrittäjän rekrytuesta on tervetullut. Moni yrittäjä on tätä toivonut sekä Suomen Yrittäjät on sitä esittänyt. Esitys antaa eväitä alkaa pysyvästi työnantajaksi, sanoo toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi Suomen Yrittäjistä.

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen yksinyrittäjien rekrytuesta torstaina.

Valtaosa lähes 190 000 yksinyrittäjästä hakee liiketoiminnan kasvua. Merkittävä syy siihen, että kasvua haetaan mieluummin esimerkiksi verkottumalla muiden yrittäjien kanssa, on työllistämisen kalleus ja riski.

– Kyllä olen kiikutellut ajatusta työllistämisestä hetkittäin puoleen ja toiseen. Tilanne on sama kuin monilla, joiden kanssa olen puhunut, että töitä on liikaa yhdelle, mutta ei tarpeeksi kahdelle. On siinä myös ajatuksellinen kynnys ylitettävänä. Moni käyttää tällä hetkellä erilaisia yhteistyökuvioita, EvenBetter -yrityksen yksinyrittäjä, graafikko Heli Tiensuu vahvistaa.

Tuen joustavuus saa kiitosta

Kokeiluun satunnaisotannalla valittaville yrityksille maksetaan rekrytointitukea 10 000 euroa toteutuneiden palkkakustannusten perusteella. Tukea maksetaan enintään 50 prosenttia palkoista ja enintään 12 kuukauden ajalta.

– Esitys on selkeä ja se on valmisteltu niin, että yrittäjä saa tuen sujuvasti, Hämeenniemi sanoo.

Uudenmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja Mari Ståhls on seurannut tiiviisti nimenomaan yksinyrittäjien asioita.

– Tämä on loistava uutinen ja erityisesti pidän tämän kokeilun joustavuudesta. Yrittäjällä on mahdollisuus kokeilla ja rekrytoida vaikka vain lyhyeksikin aikaa tai useampi henkilö tekemään eri töitä. Loistava mahdollisuus kokeilla palkkaamista ja etsiä sopiva henkilö, hän sanoo.

Aikataulu voi koitui ongelmaksi

Yrittäjät esittää, että eduskunta muuttaa esitystä vielä siten, että kokeiluun valittavien yritysten rekrytointiaikaa pidennetään vuoden loppuun.

– Kokeilun ongelma on rekrytoinnin kireä aikataulu. Kokeiluun valitut yksinyrittäjät saavat tiedon mahdollisuudestaan maaliskuussa 2022. Heillä on vain muutamien kuukausien ajanjakso tehdä rekrytointi, joka vie usein aikaa, Hämeenniemi arvioi.

– Aikataulu on toki haasteellinen, mutta monesti se tuleva ensimmäinen työntekijä saattaa olla valmiiksi katsottuna tai löytyy muuten omasta verkostosta, Ståhls arvioi.

Lisäkädet avaavat mahdollisuuksia kehittämiselle

Koronan jälkeen yrityksillä on edelleen paljon epävarmuutta mielessään, mutta myös tuoretta kokemusta kehittämisestä ja uusien mahdollisuuksien etsimisestä.

– Kokeilu kuulostaa hyvälle, upea juttu sinällään. Työllistäminen tuntuu ehkä pelottavalle, yksinyrittäjistä moni kun tekee asiat omalla tavallaan, mikä on monelle se yksinyrittäjyyden syykin, Tiensuu sanoo.

– Vaikea sanoa, mitä tekisin, jos tukimahdollisuus osuisi omalle kohdalle. Omassa työssä on paljon asioita, mihin ei riitä resurssit, kun aika menee ydintyöhön. Tuki lisäisi kehittämisen mahdollisuutta. Omalta kohdalta rekrytointi olisi ilman muuta sen tyyppinen, että tulisi nuori ihminen, jolla on erilainen kosketuspinta kaikkiin asioihin, Tiensuu pohtii.