1.6.2017 klo 12:21
Uutinen

Yksityiset lääkärit vetävät asiakkaita sote-kokeilussa – Tuottajille olisi tilausta

Keski-Uudellamaalla rahoitusmallin kerrotaan olevan palveluntuottajille houkuttelevampi kuin muualla Suomessa.

Lähes 2000 asukasta on ilmoittautunut mukaan Keski-Uudenmaan sote-kokeiluun, jossa perusterveydenhuollon palvelut voi vaihtaa yksityisille lääkäriasemille. Asiasta uutisoi Yle.

Järvenpäässä paikat ovat jo täynnä. Sen sijaan Nurmijärvellä yksikään yksityinen palveluntuottaja ei ole kokeilussa vielä mukana.

Kokeilu on tässä vaiheessa mitoitettu kattamaan noin kymmenen prosenttia kunnalliselta puolelta yksityiselle vaihtavista asukkaista. Keski-Uudenmaan sote-alueella se tarkoittaa noin 20 000 asukasta.

Keski-Uudellamaalla kokeilijat ovat aktiivisimpia

Sote-kokeilut ovat käynnistyneet aiemmin muuallakin Suomessa, mutta Ylen uutisen mukaan suosio ei ole ollut yhtä hyvää kuin Keski-Uudellamaalla.

Tämä johtuu sote-alueen hankejohtajan mukaan siitä, että Keski-Uudellamaalla rahoitusmalli on palveluntuottajille houkuttelevampi kuin muualla.

Kokeilu selvittää yksityiselle siirtymisen motiiveja

Valinnanvapautta kokeillaan vaiheittain ennen vuoden 2019 sote-uudistuksen voimaanastumista.

Ensimmäisessä vaiheessa mukana on perusterveydenhuolto, kuten lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotot. Kunnat maksavat yksityisille palveluntuottajille asiakkaista korvauksen, joka perustuu asiakkaan ikään. Asiakkaalle käyntimaksu on samansuuruinen kuin oman kunnan terveyskeskuksessa käydessä.

Toisessa vaiheessa kokeilun piiriin tulevat erikoissairaanhoito ja paljon palveluita tarvitsevat asiakkaat. Siinä asiakkaille määritetään henkilökohtainen budjetti, jonka perusteella muodostetaan palvelutarjotin.

Kokeilulla selvitetään muun muassa miksi väestö vaihtaa palveluntarjoajaa, miten palveluiden tuottaminen onnistuu ja millaisia taloudellisia vaikutuksia mallilla on.

Potilastietojen kulku on suurin ongelma

Käytännön tasolla yksi suurimpia jarruja sote-uudistuksessa on potilastietojen välittäminen eri tahojen kesken.

Sote-alueilla on käytössä useita tietojärjestelmiä, ja on pelätty, että niiden yhtenäistäminen toteutuu vasta ensi vuosikymmenellä.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi