15.4.2017 klo 08:04
Uutinen

Yli puolet suomalaisista on puheväleissä naapurinsa kanssa

Valtaosa suomalaisista on vähintäänkin tervehtimisväleissä naapurinsa kanssa. Vain viidellä prosentilla on tullut riitaa naapureiden kesken.

Valtaosalla suomalaisista on keskusteluyhteys naapureihinsa. Heistä 41 prosenttia vaihtaa kuulumisia naapurinsa kanssa pihamaalla. Noin 12 prosentilla välit ovat niin lämpimät, että käydään vierailuilla puolin ja toisin. Pelkkään tervehtimiseen tyytyy 40 prosenttia. Vain viisi prosenttia ei ole missään tekemisissä naapureidensa kanssa ja yksi prosenttia ei ole osannut vastata kysymykseen.

– Ilahduttavaa on, että suomalaisista vain noin viidellä prosentilla on ollut riitaa naaapurinsa kanssa, kertoo Tiia Järvi Kiinteistömaailma Hämeenlinnasta.

Mitä nuoremmasta vastaajasta on kyse, sitä vähemmän hän on ollut tekemisissä naapureidensa kanssa. Myös asuinkaupungin suuruudella on merkitystä. Alle 10 000 asukkaan kunnissa naapureiden kanssa kyläilee 23 prosenttia suomalaisista. Pääkaupunkiseudulla luku on kuusi. Asuinmuoto vaikuttaa myös. Kerrostaloasujat ovat vähemmän tekemisissä naapureidensa kanssa kuin omakoti- ja rivitaloasujat.

Naapuriapu ei ole kuollut käsite Suomessa. Vastaajista 40 prosenttia oli auttanut naapuriaan, 30 prosenttia oli lainannut jotain naapurille tai saanut jotain naapuriltaan lainaksi. Jopa 23 prosenttia oli hoitanut naapurin asioita hänen poissaollessaan. Noin 17 prosenttia oli juhlinut yhdessä naapureiden kanssa.

Enemmän naapureidensa kanssa tekemissäolevat myös luottivat naapureihinsa enemmän. Puolet vastaajista olisi antanut oman kotinsa avaimen täysin tai melko luottavaisin mielin. Kyselyssä selvitettiin myös, minkälaista maisemaa suomalaiset mieluiten kotinsa ikkunasta katsovat.

– Vaikka kuinka kaupingistumme, niin silti vesistö on se mitä mieluiten katselisimme. Neljä kärkivastausta olivat vesistö, puisto, metsä ja peltomaisema, kertoo Tiia Järvi.

Tulokset selviävät Kiinteistömaailman kuluttajakyselystä, johon vastasi 1004 suomalaista. Kyseli toteutettiin maaliskuussa 2017.

Hämeen Yritysviestintä, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi