Yrittäjäpariskunta Seela Merivuori ja Rauno Ruoho pyörittää nyt jo kymmentä Kosken Leipomon kahvilaa. Kuva: Kosken Leipomo
28.2.2024 klo 06:24
Uutinen

Yli sata vuotta Turussa toiminut leipomo jatkaa laajentumista – Tämä herkku on piispanmunkkiakin suositumpi

Suosittu Kosken Leipomo avasi jo kymmenennen kahvilansa Turussa, ja yrittäjäpariskunta Seela Merivuori ja Rauno Ruoho paiskii töitä viikon jokaisena päivänä.

Yli sata vuotta sitten perustettu Kosken Leipomo on saavuttanut vankan jalansijan Turussa, ja sen herkut osuvat vuodesta toiseen paikallisten asukkaiden makuhermoon.

Muun muassa piispanmunkeista ja juureen leivotusta ruisleivästä tunnettu yritys avasi äskettäin jo kymmenennen kahvilansa, tällä kertaa Stålarminkadulle.

Kosken Leipomon uusimman kahvilan perustamisesta kertoi ensin Turun Sanomat.

Mikä saa yrittäjäpariskunta Seela Merivuoren ja Rauno Ruohon jatkuvasti avaamaan uusia kahviloita ja kuinka Turussa riittää kysyntää näin monelle saman konseptin kahvilalle?

– Ei meillä mielestäni liikaa kahviloita ole. Turussa on suurempia ketjuja, joilla niitä on vielä enemmän, Merivuori naurahtaa.

Vakavammin puhuen hän arvioi, että yksi bisneksen kulmakiviä on se, että perinteikkään Kosken Leipomon brändi tunnetaan Turussa hyvin.

– Ihmiset tietävät, mitä he saavat tullessaan meille. Hyvät tuotteet ja hyvä asiakaspalvelu ovat suosion takana, Merivuori sanoo.

Vaikka piispanmunkki on ollut jo pitkään merkittävä hittituote Kosken Leipomossa, suosituin herkku asiakkaiden parissa on tällä hetkellä luumuviinerimunkki. Sitä myydään eniten kaikista leivonnaisista.

Kärjessä keikkuvat myös täytetyt sämpylät. Niistä osa on valmistettu juureen leivotusta ruisleivästä.

– Ruisleipää menee enemmän täytettyinä sämpylöinä kuin irtomyyntinä, Merivuori kertoo.

Leivontaa pikkutunneilla

Kosken Leipomolla on yhdeksän kahvilaa Turussa ja yksi naapurikunnassa Kaarinassa. Työnjako yrittäjäpariskunnan välillä on sellainen, että Rauno Ruoho vastaa leipomosta ja Merivuori kahviloiden toiminnasta ja henkilökunnan rekrytoinneista. Tarvittaessa kumpikin tekee kaikkea mahdollista työtä.

Yrittäjien arki onkin erittäin kiireistä.

– Yritys vie kaiken aikamme. Teemme töitä viikon jokaisena päivänä.

Eikö teillä ole yhtään vapaata koskaan?

– Joskus on. Ja syömme ja nukumme, kuten normaalit ihmiset, Merivuori naurahtaa.

Apuna Merivuorella ja Ruoholla on 75 työntekijää, joista osa on osa-aikaisia ja osa kokopäiväisiä työntekijöitä.

Kosken Leipomon brändiin kuuluu, että kaikki tuotteet leivotaan käsin. Kaarinassa Kaarikadulla sijaitsevassa leipomossa töitä ryhdytään paiskimaan joka yö kello yhden ja kahden välillä. Leipomosta tuotteet kuljetetaan kaikkiin kahviloihin.

Silkkaa auvoa ei Kosken Leipomon tarina ole aina ollut. Merivuoren mukaan takana on myös vaikeampia aikoja, ja pari kahvilaa on lakkautettukin vuosien varrella. Viime vuosien aikana liikevaihto on kuitenkin moninkertaistunut.

– Bisnekset sujuvat nyt ihan hyvin.

Kosken Leipomo on vuonna 1918 perustettu perheyritys, joka on vuosikymmenten varrella kuulunut useammalle suvulle. Ensimmäinen kiinteistö sijaitsi Puutarhakadulla, jossa yhä nykypäivänä on kahvila.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen