Jyväskylän yliopisto
23.11.2022 klo 07:30
Uutinen

Yliopisto tutkii: Tuleeko yrittämisellä tässä maassa toimeen?

Jyväskylän yliopisto etsii pienituloisia yrittäjiä haastateltavaksi tutkimustaan varten. Siinä selvitetään, millaista on pienituloisten ihmisten arki ja toimeentulo tämän päivän Suomessa. Syy siihen, että tutkimukseen haetaan juuri yrittäjiä, liittyy kylmiin faktoihin. Yksinyrittäjillä ja itsensä työllistäjillä on korkea pienituloisuuden riski. – Valtaosa itsensä työllistäjistä ansaitsee alle mediaanitulon. Yrittäjyys voi olla erinomainen työskentelymuoto monille, mutta myös yrittäjien toimeentulosta on voitava puhua, huomauttaa yliopistonlehtori Hanna-Mari Ikonen.

Etenkin pien- ja yksinyrittäjillä sekä erilaisissa freelancer- ja alustatalouden töissä ansiota hankkivilla ihmisillä tulotilanne voi olla ajoittain heikko. Moni yrittäjä tekee pitkiä päiviä ja pärjää arjessaan pienilläkin tuloilla, mutta erityisesti yllättävissä ongelmatilanteissa yrittäjä voi kohdata köyhyyttä, jos sosiaaliturvajärjestelmä ei taivu auttamaan yrittäjää samalla tavalla kuin palkansaajaa.

Haastateltaviksi tutkimukseen toivotaan yrittäjiä ja itsensä työllistäjiä, jotka työskentelevät tai ovat työskennelleet pää- tai sivutoimisena yrittäjänä ja työnteosta huolimatta kokevat itsensä pienituloisiksi tai jopa köyhiksi. Haastattelussa olemme kiinnostuneita arkipäivän kokemuksista ja elämästä laajemmin.

Lisätiedot tutkimuksesta ja ilmoittautuminen tutkimukseen onnistuu sähköpostilla, soittamalla, tekstiviestillä tai WhatsApp-viestillä. Kontaktihenkilönä toimii hankkeen tutkimusavustaja Eeva Heikkinen. Hänet tavoittaa sähköpostitse osoitteesta eeva.h.heikkinen@jyu.fi ja puhelimella numerosta 050 576 4680.

Kuva: Jyväskylän yliopiston kuva-arkisto

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 15.11.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala