Forzan pitsojen resepti on salainen ja vain muutaman ihmisen tiedossa.
Forzan pitsojen resepti on salainen ja vain muutaman ihmisen tiedossa.
3.7.2023 klo 09:52
Uutinen

Ylistetyistä pitsoista tunnettu pariskunta pyöritti ravintolaa rankkojen syöpähoitojen keskellä – Nyt salainen resepti siirtyy uudelle omistajalle

Salla-Maria ja Luca Platania kertovat kehittävänsä jo uutta ravintolakonseptia.

Ravintola-alalla toimivan Olo Collectionin kerrottiin viime viikolla ostavan helsinkiläisen pizzeria Forzan. Omistus siirtyy uudelle omistajalle elokuussa.

Forzan yrittäjät Salla-Maria ja Luca Platania päättivät aikanaan lähteä yrittäjiksi, koska Lucalle ei löytynyt töitä Turusta. Ongelmana oli puutteellinen kielitaito.

– Lisäksi huomasimme, ettei mistään saanut samanlaista pizzaa kuin Italiasta. Olemme aina rakastaneet hyvää ruokaa. Lucalla on suuri intohimo taikinoiden tekemiseen ja hyvä taikina on pizzan sielu. Voisi sanoa, että pizzan tekeminen yhdistää nämä kaksi intohimoa, Platania kertoo Yrittajat.fille.

Salla-Maria ja Luca Platania.

Pariskunta ei ole missään vaiheessa ollut halukas laajentamaan yritystoimintaansa toiseen ravintolaan. Olo Collectionin kaupan myötä Forzasta aiotaan kuitenkin tehdä ketju.

– Olo Collectionin resursseilla voi olla hyvinkin mahdollista laajentaa laadukkaasti. Ostajahan ei ole ravintolaketju, vaan heillä on muitakin laadukkaita ravintoloita, kuten Michelin-ravintola. Uskomme, että he haluavat ylläpitää laatua, Platania kertoi perjantaina Helsingin Uutisten haastattelussa.

Vakava sairaus vei huomion

Yrittäjille kulunut vuosi on ollut raskas, koska Luca Platania sairastui aivosyöpään juuri, kun Forza-ravintolaa oltiin avaamassa.

– Olemme pyörittäneet ravintolaa läpi rankkojen syöpähoitojen ja se on toisaalta antanut muuta ajateltavaa, toisaalta taas vaatinut paljon. Vakava sairastuminen aina saa miettimään, että jokainen päivä voi olla elämän viimeinen, ja vaikka rakastammekin Forzan pyörittämistä, haluamme nyt hieman hengähtää, toteuttaa unelmiamme ja viettää aikaa perheen parissa, Salla-Maria Platania sanoo.

– Lucan sairastuminen vaikeutti yrittäjyyttä siten, etten enää voinut luottaa hänen työpanokseensa. Ennen Luca teki aina kahden-kolmen ihmisen työn, mutta nyt hän on joutunut delegoimaan kaiken fyysisen työn muille. Samalla minä olen tehnyt itse todella pitkiä työpäiviä, sillä työvoimapula on alalla valtava ja aina tulee yllätyksiä.

Yrittäjäpariskunta pitää mahdollisena, että he muuttavat Italiaan. Tarkoituksena on joka tapauksessa viettää aikaisempaa enemmän aikaa Lucan perheen luona.

– Joku voisi ehkä sanoa, ettei yrittäjän läsnäoloa vaadita, mutta vaikka läsnä ei olisikaan, yritys vie aina kaikki ajatukset, etenkin koska olemme aika tinkimättömiä. Joko tehdään täysillä tai sitten ei ollenkaan. Tässä tapauksessa uskomme, että on parempi luovuttaa Forza ostajalle, jolla on paremmat resurssit kuin meillä.

”Mielessä muhii seuraava konsepti”

Forza on pyrkinyt erottumaan ravintola-alalla raaka-aineillaan. Ravintolan pitsojen resepti on salainen ja vain muutaman ihmisen tiedossa.

– Luca on nähnyt valtavan vaivan etsiessään parhaita mahdollisia raaka-aineita Italiasta. Lisäksi pizzan tekeminen tällä tasolla vaatii huimasti kokemusta ja omistautumista. Jokainen yksityiskohta on hiottu kuntoon ja jokaista työvaihetta seurataan tarkasti, Platania jatkaa.

Plataniat ovat kaupan jälkeen edelleen yrittäjiä. Heille jää toinen osakeyhtiö, jonka kautta tehdään alan konsultointia.

– Mielessä muhii jo seuraava ravintolakonsepti, mutta saa nähdä milloin ja minne sen perustamme. Haluaisimme tulevaisuudessa ehkä myös tehdä tiiviimpää yhteistyötä toisten toimijoiden/yrittäjien kanssa, koska edelleen rakastamme ravintoloiden avaamista ja konseptien kehittämistä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen