9.5.2018 klo 08:58
Uutinen

Yllätyitkö bensatankilla? Tankkaaminen uhkaa kallistua edelleen, jos ennuste toteutuu

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin eilisiltainen ilmoitus vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta voi syöstä raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan selvään nousuun. Tämä näkyisi bensapumpuilla.

Raakaöljyn viimeaikainen hinnannousu on jo näkynyt myös suomalaisilla bensapumpuilla. Brent-laadun tynnyrihinta on kohonnut lähelle 76 dollaria, mikä on korkein noteeraus muutamaan vuoteen.

Jatkoa on luvassa, ainakin jos asiantuntijoiden ennusteet Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin eilisen puheen vaikutuksista pitävät paikkansa.

Trump ilmoitti virallisesti ja odotetusti Yhdysvaltain irtautuvan Iranin ydinsopimuksesta. Vetäytymisen on pelätty lisäävän levottomuutta Lähi-idän alueella.

Eilen illalla Brent-raakaöljyn hinta ei ainakaan välittömästi Trumpin ilmoituksen jälkeen reagoinut merkittävästi kumpaankaan suuntaan. Epätietoisuus Lähi-idän tilanteesta on kuitenkin omiaan nostamaan hintaa.

Raakaöljyn kallistuminen näkyy pienellä viiveellä bensapumpuilla. 95-oktaanisen bensiinin litrahinta on monella paikkakunnalla kohonnut yli 1,50 euroon.

Useita syitä hintapaineelle

Bensiinin hintaan kohdistuu perinteisesti hintapaineita aina kesän kynnyksellä, koska kulutus lisääntyy.

Koska öljyntuottajamaat ovat rajoittaneet tuotantoaan, se on merkinnyt öljyvarastot ovat hiljalleen huvenneet. On arvioitu, että tänä vuonna öljyn kokonaiskulutus nousee 100 miljoonaan tynnyriin päivässä. Jos tuotantoa ei lisätä, hinta nousee edelleen.

Hintapaineita tulee myös Venezuelan tilanteesta. Maassa on koettu taloudellinen kriisi, minkä takia maan öljyntuotanto on romahtanut.

Samaan aikaan öljyllä pelataan likaista peliä, jossa isot pelurit kuten riskirahastot hakevat isoja pikavoittoja. Jos peli jatkuu ja siihen yhdistetään poliittiset riskit, öljyn hinta voi kallistua vielä merkittävästi.

Öljyn hinnannoususta hyötyy Venäjä, jonka talous on pitkälti riippuvainen öljyn hinnasta. Venäjän talouden nousu puolestaan olisi ainakin välillisesti hyvä uutinen Suomelle.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi