Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjien työttömyysluku yllätti
Vuonna 2023 Yrittäjäkassa maksoi etuuksia kaikkiaan 1 287 jäsenelle, kun edellisenä vuonna etuutta sai 1 451 ja sitä edellisenä 1 657 jäsentä. Kuva: Getty Images
16.1.2024 klo 14:47
Uutinen

Yrittäjäkassan jäsenten työttömyys odotettua alhaisempaa

Harva yrittäjä on työttömyyskassan jäsen.

Yrittäjäkassan jäsenten työttömyys oli vuonna 2023 odotettua alhaisempaa. Jäsenten työttömyysaste pysyi tasaisesti noin 2,3 prosentissa koko vuoden. Vuonna 2022 vastaava luku oli 2,5 prosenttia. Korkeimmillaan vuoden 2023 työttömyysaste oli syys-marraskuussa 2,4 prosenttia ja matalimmillaan tammikuussa kaksi prosenttia.

– Yrittäjien työttömyyden lasku on jokseenkin yllättävää, kun ottaa huomioon uutiset taantumasta ja konkurssien määrän kasvusta, Yrittäjäkassan kassanjohtaja Merja Jokinen myöntää.  

Jokisen mukaan matala työttömyysaste kielii siitä, että yrittäjillä on poikkeuksellinen kyky sopeutua jatkuviin muutoksiin ja kriiseihin.  

– Yrittäjillä on korkea sietokyky. He tekevät kaikkensa ennen kuin lopettavat yritystoiminnan ja tulevat päivärahan saajiksi. 

Vain noin kymmenen prosenttia kuuluu kassaan

Vuonna 2023 Yrittäjäkassa maksoi etuuksia kaikkiaan 1 287 jäsenelle, kun edellisenä vuonna etuutta sai 1 451 ja sitä edellisenä 1 657 jäsentä. Kuukausitasolla etuuksia maksettiin tammikuussa 573 ja joulukuussa 620 jäsenelle.

Tilastojen valossa Suomessa on noin 270 000 yrittäjää, kevytyrittäjää, maatalousyrittäjää ja yrityksen osaomistajaa, jotka voisivat kuulua Yrittäjäkassaan.  Jokisen mukaan moni suomalainen yrittäjä luottaa vielä omiin rahkeisiinsa. 

– Yrittäjät ovat huomanneet, että menestyminen yritystoiminnassa ei ole vain heistä itsestään kiinni, vaan ulkoisilla tekijöillä voi olla dramaattinen vaikutus yritystoiminnan jatkuvuuteen. Valitettavasti vain harva yrittäjä tietää, että he voivat liittyä työttömyyskassaan ja saada työttömyysturvaa. Yrittäjistä vain noin kymmenen prosenttia kuuluu Yrittäjäkassaan, kun taas palkansaajakassoihin kuuluu 85 prosenttia palkansaajista. 

Jokisen mukaan kassaan liittyminen kannattaa, sillä jäsenen ansiopäiväraha on suurempi kuin Kelan maksama peruspäiväraha.

– Yrittäjäkassan jäseneksi kannattaa liittyä kuitenkin ajoissa, sillä yrittäjä voi saada ansiopäivärahaa vasta oltuaan kassan jäsenenä 15 kuukautta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus