19.10.2020 klo 14:51
Uutinen

Yritetään yhdessä

Outokummun Yrittäjien artikkeli Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisusta.

Outokummun Yrittäjät ry
Perustettu 6.9.1967

Me paikallisyhdistyksessä teemme töitä sen eteen, että Outokummussa on hyvä yrittää. Teemme tiivistä yhteistyötä muun muassa Outokummun kaupungin ja Business Joensuun kanssa. Tavoitteena luoda joustava, ymmärtävä ja toimiva ympäristö yrittämiselle ja yhteistyölle.

Outokummussa on paljon eri alojen yrityksiä, jotka eivät kohtaa toisiaan missään vaiheessa. Yrittäjät kuitenkin ihmisinä voivat kohdata ja tutustua toisiinsa ja toki yritysvierailujakin järjestetään. Näin eri alojen yrittäjät pääsevät tutustumaan eri aloihin ja niiden toimintaan, joihin ei muuten tulisi tutustuttua. Kun yrittäjähenkiset ihmiset kohtaavat, alasta riippumatta, yhteistä keskusteltavaa ja kehitysideoita syntyy aina. Paikallisen verkostoitumisen tarkoitus onkin edistää ja tarjota mahdollisimman hyvät puitteet toisiin yrittäjiin ja yrityksiin tutustumisessa. Verkostoituminen jatkuu siitä luontevasti lähikuntiin ja vielä siitäkin eteenpäin.

Polvijärven ja Liperin kanssa järjestettävät Kolmenkunnan juhlat ovat tuoneet kolmen lähikunnan yrittäjät yhteen kerran vuodessa. Viime vuosien aikana juhlat ovat nostaneet suosiotaan ja osallistujamäärät ovat olleet nousussa. Vastaavasti suuremmat juhlat ja tapahtumat ovat kiinnostaneet niin maakunta kuin valtakunnallisellakin tasolla. Tapahtumissa syntyy uusia mielenkiintoisia keskusteluja, kun samasta asiasta keskustellaan kahdesta tai useammasta eri näkökulmasta. Monesti yrittäjien vertaistuki antaakin ratkaisuja ongelmiin, joita ei itse löydä.

Yrittäjyys on enemmän kuin työtä, se on palava tarve toteuttaa omaa alaansa parhaalla mahdollisella tavalla. Näidenkin haastavien maailmantilanteiden vallitessa meistä jokainen pyrkii löytämään keinon, jolla voimme turvata yrityksemme ja työntekijöidemme tulevaisuuden. Yrittäjyys on osa meitä. Yrittäjäyhdistyksenä haluamme olla varmistamassa ja tukemassa yrittäjiämme hyvinvointia ja antamassa vertaistukea aina kun sitä tarvitaan. Meille tärkeintä on se, että me kaikki voimme hyvin ja voimme toteuttaa itseämme parhaamme mukaan – yrittäjinä.

Tein itse, säästin, vai säästinkö lopulta?

Yrityksen pyörittämisessä tarvitaan tänä päivänä monenlaista osaamista. Ei riitä yrittäjän ydinosaaminen tuotettavassa palvelussa. Tarvitaan monenlaista osaamista, tietoa ja taitoa. On hallintoon liittyviä asioita, alakohtaisia erityistaitoa vaativia tarpeita, markkinointi, näkyvyys, tuotteistaminen, ohjelmistot ja niin edelleen. Lista on loputon. Tietyt toiminteet ovat tehokkaan yritystoiminnan edellytyksiä. Pakollisten toiminteiden lisäksi yrittäjä on mahdollisesti tunnistanut oman yrityksensä erityistarpeet, joilla yritystoimintaa voidaan kehittää ja viedä eteenpäin. Yksinyrittäjän arjessa näitä yrityksen tarpeita pyritään liian usein paikkaamaan yrittäjän omista resursseista. Pienyrittäjänä on helppo ajatella, että hoidan tämän itse, kun kerran pystyn. Helposti ajatellaan, että kustannussyistä, on parempi tehdä itse. Aina ei edes tiedetä, mitä ollaan tekemässä ja toisinaan tietämättömyys voi koitua isoksi vahingoksi.

On hullua kuvitella, että kaikkien yrittäjien tulisi olla moniosaajia ja täyttää kaikki yrityksen tarpeet ja vielä parhaalla mahdollisella tavalla. Olisiko yrityksiemme etujen mukaista todeta, että naapuriyrityksessä osataan tuottaa tarvitsemamme palvelu ammattitaitoisesti? Perustuuko päätöksemme tehdä asiat itse, tietämättömyyteemme? Olemmeko selvittäneet mitä tarpeen täyttäminen tosiasiassa vaatii ja mitä se kustantaa. Pystyykö yritys kattamaan syntyvät kustannukset toiminnallaan tai vapauttaako palvelun ostaminen ulkopuolelta yrittäjän omia resursseja niin, että omaa ydinosaamistaan voidaan tuottaa tehokkaammin?

Yritetään yhdessä, on parhaimmillaan sitä, että hyödynnämme toistemme osaamista. Otetaan yhdessä selvää, mitä palveluita paikallisella tasolla on saatavilla. Jos emme löydä tarvittavaa palvelua läheltä, uskalletaan mennä naapurikunnan puolelta kysymään. Sitähän moni yrittäjä itsekin toivoo, että asiakaskunta tulisi myös oman kunnan ulkopuolelta. Hyödynnetään toinen toistemme palveluita ja ollaan ylpeitä yrityksiemme osaamisesta. Uskon että lopulta kaikki voittavat, etenkin hyvin voiva yrittäjä itse!

Outokumpu tunnetaan niin Suomessa, kuin maailmalla saman nimisen kaivosyhtiön kautta. Nykyajan Outokumpu koostuu kuitenkin paljon muustakin, kuin pelkästään kaivosalasta. Harva tietää lounassalaattia syödessään käyttävänsä outokumpulaista haarukkaa tai, että australialaiset heinät paalataan outokumpulaiseen paalauslankaan. Jopa taivaalle katsoessaan, voi nähdä outokumpulaisia osia liitävän ohi kaukana avaruudessa. Outokummusta on ponnistanut maailmalle moni nimekäs menestyjä mm. peli-, IT-, ja media-alalle mutta moni yrittäjä on myös jäänyt Outokumpuun menestymään. Outokumpu on jo historiansakin ansiosta aina ollut poikkeuksellinen kohtauspaikka, joka vetää puoleensa ihmisiä eri lähtökohdista, paikkakunnista sekä kulttuureista. Sen takia täällä myös nähdään monenlaista yrittämistä sekä menestyjää eri aloilla kulttuurista teollisuuteen. Paikallisyhdistyksen rooli tämän kaiken keskellä on tuoda yhteen nämä kaikki yrittäjät, jotta me yhdessä voimme auttaa toisiamme menestymään. Se tapahtuu paikallisten koulutusten, yhdessä järjestettävien tapahtumien sekä juhlien avulla mutta yhtä lailla myös paikalliskapakassa toinen toistaan tsempaten. Outokummun Yrittäjät ry on vuosikymmenien ajan tuonut yhteen paikalliset yrittäjät ja yrittäjäksi haaveilevat, ja yhdistyksen toiminta toimii monen yrittäjän henkireikänä. Yrittäjäkuntamme koostuu eri alojen yrittäjistä, eri puolilta Suomea muuttaneista yrittäjistä sekä eri kokoisten yritysten yrittäjistä, mutta yrittäjäyhdistyksessä me olemme kaikki yhtä, me olemme Outokummun Yrittäjät.

Kuva: Harri Mäenpää, Studio Korento


Pohjois-Karjalan Yrittäjien 80-vuotisjuhlajulkaisua pääset lukemaan täältä >

googletag.cmd.push(function () { googletag.display(’dfp-ad-rectangle_1’); });
googletag.cmd.push(function () { googletag.display(’dfp-ad-rectangle_3’); });
googletag.cmd.push(function () { googletag.display(’dfp-ad-mob_2’); });
googletag.cmd.push(function () { googletag.display(’dfp-ad-mob_3’); });
googletag.cmd.push(function () { googletag.display(’dfp-ad-rectangle_2’); });
googletag.cmd.push(function () { googletag.display(’dfp-ad-rectangle_4’); });