27.4.2017 klo 21:30
Uutinen

Yrittäjä, älä laiminlyö yöunta: Menestyminen voi olla siitä kiinni

Yöunen merkitys korostuu, jos työssä on johdettava ihmisiä ja tehtävä vaikeita päätöksiä.

Riittävällä unella on suuri merkitys hyvinvoinnille, mutta erityisen paljon se korostuu kiireisten ihmisten elämässä.

Yrittäjän kannalta yöunella voi olla ratkaiseva merkitys. Monet vaikeat päätökset on helppo jäsennellä, kun aivot ovat palautuneet riittävästi edellisestä päivästä. Liian vähällä yöunella pinna kiristyy helposti ja keskittymiskyky heikkenee.

Tunnettu tosiasia on, että ilta kannattaa rauhoittaa työnteolta. Tv:n katselua kannattaa välttää juuri ennen nukkumaanmenoa. Vielä haitallisempaa on mobiililaitteiden käyttö, koska kirkkaat näytöt saattavat häiritä elimistön melatoniinin tuotantoa.

Voit parantaa unen laatua ja työtehoa seuraavilla keinoilla:

1. Seuraa mahdollisimman tarkasti samaa unirytmiä. Mene joka ilta suunnilleen samaan aikaan nukkumaan.

2. Yritä vähentää stressiä kaikilla elämän osa-alueilla. Voi kuulostaa vaikealta, mutta stressi on yksi suurimmista yöunta heikentävistä tekijöistä.

3. Lisää yöunen määrää. Amerikkalaistutkimuksen mukaan vähintään 150 minuutin viikottainen unimäärä auttaa parantamaan unen laatua pidemmällä aikavälillä.

4. Liiku säännöllisesti. Liikunta parantaa unen laatua, kunhan et harjoittele liian myöhään illalla.

5. Panosta sänkyyn. Ihminen viettää merkittävän osan elämästään sängyssä. Halvalla ei tässäkään tapauksessa saa hyvää. Etenkin patjalla on iso merkitys. Patjan valinnassa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi