19.9.2018 klo 15:57
Uutinen

Yrittäjä harmissaan irtisanomiskeskustelun sävystä – ”Tuntuu pahalta ja sydämeen sattuu”

Yrittäjä Tiina Wangel on seurannut irtisanomiskeskustelua pala kurkussa. – En ole koskaan ajatellut, että palkkaisin jonkun vain sanoakseni hänet irti, Wangel sanoo.

Vääksyn lääkärikeskuksen yrittäjä Tiina Wangel on harmissaan siitä, miten hallituksen esitykseen irtisanomissuojan keventämisestä on ammattiliikkeen keskuudessa reagoitu. Wangel painottaa, että hän on hallituksen esityksen kannalla.

– Kun ensimmäisen kerran luin, miten ay-liike tästä hallituksen ehdotuksesta kertoo, pk-yrittäjän sydämeen sattui. 12 vuoden työllistävän yrittäjyyden aikana kun olen ihmisiä palkannut, en ole koskaan ajatellut, että irtisanoisin jonkun.

– Jokainen, joka palkkaa jonkun, tietää miten pitkä prosessi se on. Ensinnäkin on henkinen prosessi, että löytää oikean henkilön tehtävään. Siinä on mukana myös taloudellinen riski ja pitkä perehdyttämisvaihe. Sen takia tuntuu erityisen pahalta kun puhutaan, että irtisanomisesta tulisi jatkossa jotenkin helppoa. Tässä puhutaan enemmän mielikuvista.

Wangel huomauttaa, että yksikään yrittäjä ei rekrytoi sen takia, että saisi sanoa jonkun irti.

– Haluamme palkata työntekijöitä tekemään töitä.

”Ei missään nimessä mielivaltaa ja pelon ilmapiiriä”

Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen ei ole katsonut hyvällä SAK:n kampanjointia.

– Kampanja on paljastanut, kuinka virheellistä viestiä ammattiyhdistysliike on halunnut jakaa. Me Yrittäjissä näemme asian pienen yrityksen kannalta merkittävänä työllistämisen kynnyksen madaltamisena, emme missään nimessä kehityksenä, joka johtaisi mielivaltaan tai ay-liikkeen pelottelun kaltaiseen tilanteeseen, Mäkynen selvittää.

Hän korostaa, että suomalaiset pienet yritykset ovat työntekijöiden mielestä tutkitusti parhaita työpaikkoja.

– Suomalainen yrittäjä pitää omista työntekijöistään huolta. Pienillä työpaikoilla jokainen työntekijä on avainhenkilö. Tässä ilmapiirissä jokaisen pitää uskaltaa luottaa, että kaikki toimivat yhteisen tavoitteen eteen. On koko työyhteisön etu, että työilmapiiriä omalla toiminnallaan myrkyttävistä henkilöistä pääsee tarvittaessa eroon.

Mäkynen uskoo ja toivoo, että hallitus ajaa suunnitelmansa maaliin.

– Tämä on tärkeä työmarkkinan kehityssuunta. Todellakin toivon, että hallitus uskaltaa käyttää demokraattista valtaansa ja saattaa asian loppuun.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita