16.12.2020 klo 13:45
Uutinen

Yrittäjä, lähtisitkö ehdolle kuntavaaleihin? Valtuustotyö tarjoaa vaikuttamisen paikan ja verkostoja

Huhtikuun 2021 kuntavaalien ehdokasasettelu käy parhaillaan kiivaana. Yrittäjälle luottamushenkilötyö kunnassa tarjoaa vaikuttamisen paikan ja verkostoja.

Yrittäjä, maanviljelijä Sanna Pitkänen (kuvassa) Pöytyältä haluaa olla mukana vaikuttamassa siellä, missä yrityksiä ja muitakin kuntalaisia koskevia päätöksiä tehdään.

– Yrittäjien tuomat verotulot ja työpaikat ovat kunnille elintärkeitä. On tärkeää, että myös yrittäjiä on päättämässä verotulojen käytöstä, Sanna Pitkänen sanoo.

Maatalous- ja turvealan yrittäjänä toimiva Pitkänen kuvaa itseään tekijäihmiseksi, jolle on luontevaa lähteä mukaan vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Hän oli vuoden 2017 kuntavaalien ääniharava Pöytyällä. Kuluvalla kaudella Pitkänen on toiminut muun muassa kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtajana.

Pitkäsen kokemuksen mukaan yrittäjä on usein se, joka katsoo kunnan tai kaupungin päätöksentekoa taloudenpidon näkökulmasta. Monessa kunnassa kamppaillaankin juuri talouden tasapainottamisen kanssa.

– Olisi hienoa, että yhä enemmän yrittäjiä olisi mukana kuntapäättäjinä. Esimerkiksi hankintapuolella yrittäjä voi tuoda keskusteluun näkemystä siitä, miten kilpailutukset voisi tehdä niin, että myös paikalliset pienyritykset voivat osallistua, Pitkänen kuvaa. Myös kaavoituksessa ja maankäytössä on hyvä kuulla yrittäjien arkeen pohjautuvia näkemyksiä ja kokemuksia.

Vaikuttamista ja verkostoja

Valtuusto- tai lautakuntatyössä on Pitkäsen mukaan paljon mahdollisuuksia vaikuttaa paikallisen elinvoiman tukemiseen ja yrittäjien arkeen.

– Kuluvalla kaudella olemme esimerkiksi saaneet yritysvaikutusten arvioinnin käyttöön päätöksenteossa sekä toimineet aktiivisesti yrittäjyys- ja lukiokoulutuksen puolesta, Pitkänen kuvaa käytännön saavutuksia Pöytyällä.

Sanna Pitkänen on Pöytyän Yrittäjien jäsen. Hän kehuu Pöytyän kunnan yrittäjyysmyönteisyyttä ja matalan kynnyksen yhteistyötä kunnan ja yrittäjäyhdistyksen kesken.

Kokoomusta edustava Sanna Pitkänen aikoo olla ehdolla myös ensi huhtikuun vaaleissa.

– Valtuustotyö antaa paljon, vaikka ajankäyttö asettaa joskus haasteita. Valtuutettuna toimiminen opettaa ja antaa tietämystä siitä, mitkä kaikki asiat yhteiskunnassa vaikuttavat yrittäjyyteen ja elämään ylipäätään – ja miten. Valtuustotyö on myös esimerkiksi kasvattanut verkostojani, mistä on ollut hyötyä yritystoiminnassa. Rohkeasti vaan ehdolle ja mukaan, Pitkänen kannustaa.

Teksti: Suvi Uusitalo-Sirén