4.5.2018 klo 09:08
Uutinen

Yrittäjä, muista arkipyhät – useimpien alojen tessit säätävät arkipyhäkorvauksen

Arkipyhän vaikutukset työntekijöiden työaikaan ja niistä maksettavat korvaukset kannattaa tarkistaa oman toimialan työehtosopimuksesta.

Lain mukaan ainoa palkallinen vapaapäivä on itsenäisyyspäivä siinä tapauksessa, jos se olisi ollut työntekijän työpäivä. Arkipyhien palkallisuus määrittyy kuitenkin useimmiten työehtosopimuksissa, joista useimmat säätävät työntekijälle korvauksen.

Keväällä 2016 tehdyn kilpailukykysopimuksen sekä syksyn 2017 työehtosopimusneuvotteluiden ratkaisut voivat sisältää määräyksiä työajan pidennyksestä, joka tuo joissakin työehtosopimuksissa muutoksia arkipyhämääräyksiin. Joissakin tapauksissa työajan pidennys voidaan toteuttaa muuttamalla arkipyhiä normaaleiksi työpäiviksi.

Tarkista oma TES

Kuluvana vuonna on yhteensä 12 arkipyhää, ensi viikon torstaina helatorstai. Joissakin tapauksissa työajan pidennys toteutetaan muuttamalla arkipyhiä normaaleiksi työpäiviksi.

Arkipyhät 2018

Helatorstai

10.5. (torstai)

Juhannuspäivä

23.6. (lauantai)

Pyhäinpäivä

3.11. (lauantai)

Itsenäisyyspäivä

6.12. (torstai)

Jouluaatto

24.12. (maanantai)

Joulupäivä

25.12. (tiistai)

Tapaninpäivä

26.12. (keskiviikko)

Kaupan ja matkailun alalle suurimmat muutokset viime vuonna

Selkeimmin arkipyhiä koskevat vuonna 2017 alusta voimaan tulleet muutokset näkyvät kaupan sekä majoitus- ja ravitsemusaloilla toimivissa yrityksissä. Myös muilla toimialoilla kannattaa tarkistaa arkipyhän vaikutukset työaikaan ja niistä maksettaviin korvauksiin.

Kaupan alalla siirryttiin vuoden 2017 alusta aiemmin voimassa olleesta arkipyhäjärjestelmästä vuosivapaajärjestelmään. Kaupan työehtosopimuksen mukaan on mahdollista sopia, että työpaikkakohtaisen sopimisen johdosta yritykseen tai sen osaan ei sovelleta Kaupan TES:n vuosivapaajärjestelmää.

Myös matkailu- ja ravintola-alan työehtosopimuksessa siirryttiin vuoden 2017 alusta pois aiemmin käytössä olleesta arkipyhäjärjestelmästä.

Lue lisää Arkipyhät 2018

toimitus (at) yrittajat.fi