14.3.2020 klo 14:28
Uutinen

Yrittäjä sai taudin lomamatkalta, mutta ei pääse koronatesteihin – Yksityiselle puolellekaan ei noin vain kävellä

Yrittäjä tuli laskettelureissulta Itävallasta ja sairastui seuraavana yönä. Koronavirustesteihin pääseminen tuntuu mahdottomalta.

Yrittäjänä toimiva konsultti palasi laskettelureissulta Itävallasta Suomeen, ja toissayönä lennon jälkeen hänelle nousi kova kuume. Muut koronaviruksen oireet seurasivat.

Yrittäjä ei kuitenkaan pääse testeihin julkisen terveydenhuollon piiriin, sillä hän ei kuulu riskiryhmään.

Yrittäjä ei halua antaa kasvoja sairaudelle, joten hän esiintyy jutussa poikkeuksellisesti nimettömänä.

– Oireeni olivat hyvin selkeät. Lisäksi laskettelukeskus ja lopulta koko kaupunki Itävallassa on nyt suljettu, koska siellä oli todettu paljon koronavirustapauksia. Luulisi, että se riittäisi todisteeksi, yrittäjä sanoo.

Kun yrittäjä ei pääse testeihin, hänellä ei myöskään virallisesti ole koronaa. Tämä herätti huolen siitä, miten voi hakea tartuntatautipäivärahaa, kun koronaa ei testata, eikä infektiolääkäri allekirjoita todistusta eristyksestä, karanteenista tai työssä poissaolosta.

– Pienikin Kelan korvaus olisi kotiinpäin, itsensä työllistävä yrittäjä sanoo.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos henkilö on määrätty olemaan poissa työstä, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Tartuntatautipäivärahaa voi saada, vaikka ei ole sairas.

Alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi eikä huoltaja voi siksi tehdä töitä. Tartuntatautipäiväraha määräytyy poissaolon alkamishetkellä voimassa olevan YEL- tai MYEL-työtulon mukaan. Tartuntatautipäivärahaa maksetaan niin kauan kuin työstä poissaolomääräys kestää.

Sairauspäiväraha mahdollinen

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén kehottaa tutustumaan KELA:n ohjeistukseen, jonka mukaan ”YEL-päivärahan hakija voi esittää sairauspäivärahan omavastuuajalle terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan antaman todistuksen sairaudesta”.

– Eli ensimmäiset yhdeksän päivärahapäivää riittää hoitajan todistus työkyvystä. Lääkärit kirjoittavat ilmeisesti myös tällä hetkellä etälausuntoja. Kyseisen yrittäjän ei tarvitse tässä kohtaa hakea lausuntoa infektiolääkäriltä saadakseen sairauspäivärahaa, eikä diagnoosin tarvitse olla korona, Hellstén sanoo.

Sairauspäiväraha korvaa alle vuoden kestävän työkyvyttömyyden aiheuttamaa ansionmenetystä, ja sitä maksetaan omavastuuajan jälkeen. YEL-vakuutetuilla yrittäjillä omavastuu aika on sairastumispäivä.

YEL-päivärahan saamisen edellytyksenä on vähintään terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan todistus työkyvyttömyydestä. Varsinaisen sairauspäivärahan osalta edellytetään työkyvyttömyyden ensimmäisen 60 päivän ajalta yleensä vähintään lääkärin A-todistusta ja sen jälkeen laajempaa B-todistusta.

Testeihin ei pääse edes yksityiselle

Yrittäjä on yrittänyt selvittää testeihin pääsyä kahteen kertaan. Isosta lasketteluseurueesta seitsemän on sairastunut oletettavasti koronaan.

– Sen verran sain selville, että jos meistä sairastuneista joku pääsee testeihin yksityiselle puolelle ja tulos on positiivinen, meidät muutkin otetaan julkisen testauksen piiriin, yrittäjä kertoo.

Yksityisellä puolella Terveystalo ja SYNLAB ovat aloittaneet koronavirustestaukset yhteistyössä, sli SYNLAB analysoi Terveystalon ottamia näytteitä. Terveystalo ilmoittaa, että testeihin pääsee, jos virka-infektiolääkäri on hyväksynyt koronaepäilyn kriteerit. Koronavirus on määritelty yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, mikä tartuntatautilain mukaisesti edellyttää aina infektiolääkärin konsultaatiota ja päätöstä näytteenotosta.

Asiakas ei voi siis vain kävellä yksityiselle testauttamaan tautia, vaikka sitä epäilisikin.

Oma eristyshuone kotona

Yrittäjä pysyy visusti kotonaan. 39 asteeseen noussut kuume vei aluksi voimat niin, että ”pää meni sekaisin”, särky koko vartalossa ja päässä vie kaikki mahdollisuudet etätyöskentelyynkään.

– Hengenahdistusta oli alkuun, happea piti oikein haukkoa, mutta se on nyt helpottanut, kun kuume on vähän laskenut huippulukemista, yrittäjä kertoo.

Hän on eristänyt itsensä kotonaan erilliseen huoneeseen kahdeksi viikoksi ja käy hengityssuoja kasvoillaan vessassa. Toive on, että vaimo ja poika säästyisivät taudilta.

Juttua päivitetty 14.3. kello 14.59: Lisätty tiedot tartuntatautipäivärahasta ja sairauspäivärahasta sekä tieto siitä, että SYNLAB ja Terveystalo tekevät koronavirustestauksissa yhteistyötä. SYNLAB analysoi Terveystalon ottamia testejä.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita