90-vuotias Ulla Kotka ei halua lopettaa työntekoa
90-vuotias Ulla Kotka juhli syntymäpäiviään työpaikallaan.
27.10.2022 klo 08:03
Uutinen

Yrittäjä Ulla Kotka, 90, tekee edelleen kahdeksantuntista työpäivää: ”Lopetan vasta, kun poikani niin sanoo”

Ulla Kotka piristyy aina, kun pääsee rengasliikkeeseen asiakkaiden pariin. – Olen sydämeltäni yrittäjä, hän kertoo.

90-vuotias Ulla-Britt Kotka on elävä legenda Keski-Pohjanmaan yrityselämässä. Kunnioitettavasta iästään huolimatta Kotka tulee jokaisena arkiaamuna töihin Kokkolan Rengashuoltoon kahdeksalta ja lopettaa työnsä iltapäivällä viideltä. Keskipohjanmaa-lehti uutisoi äskettäin Kotkan 90-vuotissyntymäpäivästä, jota nainen vietti työpaikallaan.

– Kun tulen töihin, siivoan vähän, tarkistan ja järjestelen varastoa ja tilaan tarvittaessa lisää tavaraa, Kotka kertoo.

Tietoteknisiä välineitä Kotka ei suostu käyttämään. Itse asiassa hän kertoo inhoavansa tietokoneita. Niiden käytön hän jättää suosiolla nuoremmille.

Kokkolan Rengashuollossa on kiire, sillä renkaidenvaihtosesonki on alkanut. Yritystä johtaa Kotkan poika Gustav Kotka, joka myöntää välillä toppuuttelevansa äidin työntekoa. Hän on kuitenkin huomannut, että työ tekee hyvää.

”Ei minulla ole kotona mitään tekemistä. Työ on kiinnostavaa, tykkään siitä ja osaan sen.”

Ulla Kotka

– Työ piristää häntä. Viikonlopun jälkeen hän on aina väsyneen oloinen, mutta sitten kun hän tulee maanantaina töihin ja saa puhua ihmisten kanssa, hän piristyy selvästi.

Ulla Kotka myöntää, että näin asia on.

– Ei minulla ole kotona mitään tekemistä. Työ on kiinnostavaa, tykkään siitä ja osaan sen. Olen saanut paljon ystäviä tämän työn kautta. Monta kertaa olen ajatellut, että asiakkaani ovat perheeni.

”Oli pakko päästä töihin, kun mies kuoli”

Ulla Kotkan kohdalla monia saattaa kiinnostaa, mikä on jaksamisen salaisuus. Kotkalle itselleen vastaus on helppo.

– Olen sydämeltäni yrittäjä. Isälläni oli rengasliike, jonka hän aloitti, kun olin viisivuotias. Vuodesta 1960 olen ollut itse yrittäjä.

Kotkan elämässä yksi ratkaiseva käännekohta oli miehen menehtyminen sydänkohtaukseen vuonna 1971. Mies oli vastannut rengasliikkeen pyörittämisestä ja Kotka oli ollut töissä, lähinnä hoitamassa paperiasioita.

– Jollain tavalla oli pakko päästä töihin, kun mies kuoli. En voinut jättää töitä yrityksessä, jonka mieheni oli rakentanut. Onneksi poikani on ollut tukenani ja mukana yrityksessä 15-vuotiaasta lähtien.

Kotka omistaa edelleen puolet rengasliikkeestä.

”Minun ei tarvitse lähteä eläkkeelle”

Ulla Kotka ei usko, että hänen reseptinsä toimii kaikille eläkeikäisille. Yrittäjänä töihin on helpompi tulla.

– Yrittäjänä on eri asia tulla töihin, jos on kotona yksin eikä ole tekemistä. Ei sitä voi verrata palkkatyössä oleviin, joiden on pakko lähteä eläkkeelle. Minun ei tarvitse lähteä koskaan, ellei sitten poika sano, että nyt äiti riittää. Niin hän ei ole vielä sanonut.

Pauli Reinikainen