26.4.2022 klo 14:43
Uutinen

Huhtikuun uutisia

Yrittäjä varaudu viisaasti!

Heti kun opittiin varautumaan ja elämään koronan kanssa, alkoi varautuminen ukrainalaisiin pakolaisiin ja sotaan Euroopassa. Turvallisuus Suomessa tai omassa yrityksessä ei ole itsestäänselvyys. Kuinka suojata yritys- ja henkilötiedot sekä yrityksen toiminnot kyberhyökkäykseltä? Venäläiset eliminoivat Ukrainassa aseenkatoluvan ja metsästyskortin haltijoita kyberhyökkäyksellä saamillaan tiedoilla. Sähkö- ja muiden automaatiojärjestelmien häiritseminen ja tuhoaminen pitää tehdä Suomessa vaikeammaksi. Yritysten tietoturva on pk-yrityksissä kovin usein huonolla tolalla. Mitä vaikuttaa, jos serverisi savuaa tai verkossasi ui vieras kala?

Varaudu kustannusten nousuun

Energian ja polttoaineiden hinnat ovat nousussa. Samoin puutavara, teräs, ruoka ja monet muut tarvikkeet tulevat edelleen kallistumaan. Kustannukset tahtovat karata. Komponentteja ei saa, koneilla ja laitteilla on yhä pitemmät toimitusajat. Yritysten varautuminen on kaiken kaikkiaan mennyt uusiksi. Yrittäjien on muutettava ajatteluaan. Epävakaissa tilanteissa yhteisöt korostuvat. Tukea ja turvaa saadaan lähipiiristä ja mitä mainioimmin alueen muilta yrittäjiltä. Saadaanko etua yhteishankinnoilla tai -markkinoinnilla, kilpailuttamalla suurempia määriä tai saamalla apua työvoimapulaan naapuriyritykseltä?  Muista omissa hankinnoissasi aina naapuriyrittäjää ja yritystä. Meidän kannattaa miettiä yhdessä, miten voimme varautua ja auttaa toinen toisiamme. Laske mitä kustannusten nousu sinun yrityksessäsi merkitsee ja arvioi voitko siirtää kustannusten nousua hintoihin. Tarkista, ovatko yrityksesi kustannukset kurissa. Tilitoimistosi auttaa sinua varautumislaskelmissa. Hyödynnä myös kaikki Yrittäjien jäsenedut. Tarkista ne yrittajat.fi –sivuilta ja paikalliset edut yrittäjäyhdistykseltäsi. Tiesitkö, että Punkaharjun Yrittäjillä on jäsenetu mm. Samiedun korttikoulutuksiin?

Varaudu poikkeaviin tilanteisiin

Tee yrityksellesi riskianalyysi, jotta pystyt arvioimaan missä piilevät sen suurimammat toiminnalliset riskit. Miten yritys pärjää jos yrittäjä tai avaintyöntekijä sairastuu tai muusta syystä joutuu olemaan poissa töistä? Tarkista, onko vakuutusturvasi kunnossa? Selviääkö yrityksesi taloudellisesti kuinka kauan poikkeustilanteessa? Yrityspalvelut ja pankit sekä vakuutusyhtiöt ovat myös hyviä keskustelukumppaneita varautumisasioissa. Parhaimmat vinkit ja toimintamallit saat usein kuitenkin muilta yrittäjiltä. Siksi kannattaa verkostoitua ja olla yrittäjien jäsen. Keskustellaan, annetaan vinkkejä ja järjestetään tarpeen mukaan koulutusta. Varautuminen kannattaa!

Arto Tolvanen

G-Media Group