Eduskuntatalo, pääjulkisivu lokakuussa 2022. Kuvaaja: Pirjo Tuominen
17.3.2023 klo 16:11
Uutinen

Yrittäjäehdokkaiden määrä on kasvanut niin alueella kuin myös valtakunnallisesti

Eduskuntavaalit ovat houkutelleet yrittäjiä ja lähes 500 yrittäjää on pyrkimässä eduskuntaan. Keski-Pohjanaan Yrittäjien toimialueella on ehdokkaana yhteensä 16 yrittäjää, kahden eri vaalipiirin alueella. Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialue kattaa yhteensä 18 kuntaa Keski-Pohjanmaan maakunnasta, Kalajokilaaksosta, Ylivieskan seutukunnasta sekä Pietarsaaren seutukunnasta Luodon, Kruunupyyn, Pietarsaaren ja Pedersören osalta. 

Kaikkinensa Vaasan vaalipiirissä on nyt ehdolla 49 yrittäjää, kun määrä oli viime eduskuntavaaleissa 40. Oulun vaalipiirissä yrittäjäehdokkaita on nyt 30, kun määrä oli viime vaaleissa 29.

Yrittäjäehdokkaiden määrä on pikkuhiljaa noussut. Valtakunnallisesti eduskuntavaaleissa on nyt ehdolla 473 yrittäjää, joka on nousua vuoden 2019 vaaleihin, jossa yrittäjäehdokkaita oli 437. Vuonna 2015 oli 364 yrittäjäehdokasta. Eduskuntavaaleissa on yhteensä 2 424 ehdokasta, joista yrittäjäehdokkaiden osuus on 19,5 prosenttia. Tiedot perustuvat Suomen Yrittäjien tekemään selvitykseen Manner-Suomen vaalipiireistä.

  • Hienoa, että yrittäjäehdokkaiden määrä kasvaa. Yrittäjät on merkittävä ehdokasryhmä useassa puolueessa. Se lupaa hyvää päätöksenteolle, koska yrittäjien ääni kuuluu eri puolueissa, kommentoi Keski-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jarmo Nahkala.

Kasvaakseen yrittäjät tarvitsevat vakaan, kilpailukykyisen ja ennakoitavan verotuksen sekä osaavan työvoiman. Suomen Yrittäjien Nostetaan rimaa-vaaliohjelmassa on konkreettisia esityksiä uudelle muodostettavalle hallitukselle, jonka päätökset tulevat määrittelemään sen, kuinka Suomi onnistuu säilyttämään pohjoismaisen hyvinvointimallinsa tulevaisuudessa. Suomi kärsii monista ongelmista, joiden ratkaiseminen ei voi enää odottaa. 

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ovat yhdessä HillaGroupin, MTK Keski-Pohjanmaan ja MTK Pohjois-Suomen kanssa järjestänyt kaksi vaalipaneelia helmikuun puolella.

  • Vaalipaneelien tärkeimpiä keskusteluaiheita olivat työvoiman saatavuus, paikallinen sopiminen, huoltovarmuus sekä yritysten verotus. Päättäjien on nostettava rimaa ja tehtävä kasvupolitiikkaa, joka vahvistaa Suomen talouden kestävää kasvua, toteaa Nahkala.

Kalajoella järjestetään Nostetaan rimaa -vaalitapahtuma ja vaalipaneeli 25. maaliskuuta Kohtaamispaikka Loistossa. Vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023 ja ennakkoäänestys alkaa 22.3.2023.

Lisätietoja:
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät
puheenjohtaja Jarmo Nahkala 0400 767 117 jarmo.nahkala@hyotykuorma.fi

Yrittäjien eduskuntavaalisivut Nostetaan rimaa