Mies käärii hihat
24.1.2022 klo 11:49
Uutinen

Yrittäjäehdokkaita 12 Keski-Suomen aluevaltuustoon

Lukuisia yrittäjiä pääsi Keski-Suomen aluevaltuustoon. Keski-Suomen 69 valtuutetusta 17 prosenttia on yrittäjiä. – Tämä on tärkeää ja hieno tulos. Yrittäjät tietävät, että laadukkaat sote-palvelut turvataan järkevin kustannuksin vain monituottajamallilla, jossa hyödynnetään julkisen sektorin, sote-yritysten sekä järjestöjen osaamista, kommentoi Keski-Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski. 

Sunnuntaina päättyneissä aluevaaleissa Keski-Suomen aluevaltuustoon valittiin yhteensä 12 yrittäjää kymmenestä kunnasta. Se on 17 prosenttia alueen kaikista valtuutetuista. Varajäseneksi pääsi kahdeksan yrittäjää.  

 Yrittäjien osuus on merkittävä. Aluevaltuutetulla on kaikki avaimet käsissään, jotta jonoja lyhentävät palvelusetelit laitetaan liikkeelle ja sote-yritysten osaaminen otetaan laajalti käyttöön. Tämä on nyt sote-päättäjien käsissä, toteaa Sanna-Mari Jyräkoski. 

 Aluevaalit olivat hyvinvointivaalit, mutta myös talousvaalit. Uudet hyvinvointialueet eivät saa johtaa sote-menojen paisumiseen. Pidetään huolta kestävästä julkisesta taloudesta. Välittömästi on otettava käyttöön yhteinen, läpinäkyvä kustannuslaskentamalli, jotta julkisten ja yksityisten tuottajien palveluja voidaan viimein verrata samoilla kriteereillä, Jyräkoski sanoo. 

Eniten yrittäjävaltuutettuja on keskustalla, suhteellisesti eniten kokoomuksella 

Eniten yrittäjävaltuutettuja Keski-Suomessa on keskustalla, toiseksi eniten kokoomuksella, kolmanneksi eniten perussuomalaisilla ja neljänneksi SDP:llä. Kokoomuksen valtuutetuista 36 % on yrittäjiä, keskustan valtuutetuista 28 %, perussuomalaisista 29 % ja SDP:n valtuutetuista 7 %. 

Yrittäjillä edustus laajasti maakunnasta

Yrittäjävaltuutettuja on laajasti eri puolilta maakuntaa. Jyväskylästä ja Keuruulta valtuutettuja on kaksi, lisäksi yrittäjiä meni läpi Hankasalmelta, Joutsasta, Jämsästä, Karstulasta, Laukaasta, Petäjävedeltä, Pihtiputaalta sekä Viitasaarelta.  

Fakta: Miksi aluevaalit ovat yrittäjille tärkeät? 

  • Sote-sektorille käytetään noin 21 miljardia euroa vuosittain. 
  • Alalla työskentelee 400 000 ammattilaista, joista 88 000 yksityisellä sektorilla. 
  • Sote-alan yrityksiä on noin 18 200. 
  • Neljä viidestä sote-alan yrityksestä on enintään neljän hengen yrityksiä.   
  • Henkilökunnan tarve sote-alalla on yli 200 000 henkilöä tulevina vuosina. 
  • Hyvinvointialueet ovat merkittäviä ostajia alueellaan. 

Lisätiedot: Sanna-Mari Jyräkoski, toimitusjohtaja Keski-Suomen Yrittäjät, p. 050 563 7780