Yrittäjäehdokkaita Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueen valtuustoihin

Lukuisia yrittäjiä pääsi Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueen valtuustoihin. Toimialueen 197 valtuutetuista 10,9 prosenttia on yrittäjiä. – Tämä on tärkeää. Yrittäjät tietävät, että laadukkaat sote-palvelut turvataan suomalaisille järkevin kustannuksin vain monituottajamallilla, jossa hyödynnetään julkisen sektorin, sote-yritysten sekä järjestöjen osaamista, kommentoi Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialue kattaa koko Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen, Kalajokilaakson kunnat sekä Pohjanmaan maakunnasta Kruunupyyn, Luodon, Pedersören ja Pietarsaaren kunnat. Paikallisia yrittäjäyhdistyksiä on alueella yhteensä 23.

Sunnuntaina päättyneissä aluevaaleissa valtuustoihin valittiin varsinaisiksi jäseniksi 18 yrittäjää Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueelta, joista 11 on Keski-Pohjanmaan Yrittäjien jäseniä. Se on lähes 11 prosenttia alueen kaikista valtuutetuista.

Yrittäjien osuus on merkittävä. Ihan jokaisella aluevaltuutetulla on kaikki avaimet käsissään, jotta jonoja lyhentävät palvelusetelit laitetaan liikkeelle ja sote-yritysten osaaminen otetaan laajalti käyttöön. Tämä on nyt sote-päättäjien käsissä, sanoo Mervi Järkkälä. Lisäksi on hienoa, että varasijalla on 9 yrittäjää.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueelta valittiin Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon varsinaiseksi jäseneksi 3 yrittäjää, Pohjanmaalle 4 yrittäjä ja Keski-Pohjanmaalle 11 yrittäjää.

Aluevaalit olivat hyvinvointivaalit, mutta myös talousvaalit. Uudet hyvinvointialueet eivät saa johtaa sote-menojen paisumiseen. Pidetään huolta kestävästä julkisesta taloudesta. Välittömästi on otettava käyttöön yhteinen, läpinäkyvä kustannuslaskentamalli, jotta julkisten ja yksityisten tuottajien palveluja voidaan viimein verrata samoilla kriteereillä, Järkkälä sanoo.

Fakta: Miksi aluevaalit ovat yrittäjille tärkeät?

  • Sote-sektorille käytetään noin 21 miljardia euroa vuosittain.
  • Alalla työskentelee 400 000 ammattilaista, joista 88 000 yksityisellä sektorilla.
  • Sote-alan yrityksiä on noin 18 200.
  • Neljä viidestä sote-alan yrityksestä on enintään neljän hengen yrityksiä.  
  • Henkilökunnan tarve sote-alalla on yli 200 000 henkilöä tulevina vuosina.
  • Hyvinvointialueet ovat merkittäviä ostajia alueellaan.

Lisätietoja:
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät, Mervi Järkkälä, toimitusjohtaja, p. 0500 561 145, mervi.jarkkala@yrittajat.fi