Aluevaltuustoissa on 280 yrittäjää. Lähde: Suomen Yrittäjät
24.1.2022 klo 15:51
Uutinen

Yrittäjäehdokkaita valittiin 17 Etelä-Savon aluevaltuustoon

Lukuisia yrittäjiä pääsi Etelä-Savon valtuustoon. Alueen 59 valtuutetuista 17 on yrittäjiä. – Tämä on tärkeää. Yrittäjät tietävät, että laadukkaat sote-palvelut turvataan suomalaisille järkevin kustannuksin vain monituottajamallilla, jossa hyödynnetään julkisen sektorin, sote-yritysten sekä järjestöjen osaamista.

Sunnuntaina päättyneissä aluevaaleissa valtuustoihin valittiin yhteensä 276 yrittäjää 21 hyvinvointialueelta. Se on 20,3 prosenttia alueen kaikista valtuutetuista, Etelä-Savossa 27 % valtuutetuista on yrittäjiä.

Yrittäjien osuus on meillä merkitsevä. Silti ihan jokaisella aluevaltuutetulla on kaikki avaimet käsissään, jotta jonoja lyhentävät palvelusetelit laitetaan liikkeelle ja sote-yritysten osaaminen otetaan laajalti käyttöön. Tämä on nyt sote-päättäjien käsissä, toteaa Loukiainen.

Aluevaalit olivat hyvinvointivaalit, mutta myös talousvaalit. Uudet hyvinvointialueet eivät saa johtaa sote-menojen paisumiseen. Pidetään huolta kestävästä julkisesta taloudesta. Välittömästi on otettava käyttöön yhteinen, läpinäkyvä kustannuslaskentamalli, jotta julkisten ja yksityisten tuottajien palveluja voidaan viimein verrata samoilla kriteereillä.

Eniten yrittäjävaltuutettuja on Keskustalla

Eniten yrittäjävaltuutettuja Etelä-Savossa on puolueella Keskustalla, toiseksi eniten Kokoomuksella ja loput paikat jakaantuvat SDP:n, Vihreiden, Liike Nyt:n, sekä Perussuomalaisten kesken.

Koko maassa yrittäjiä valittiin aluevaltuustoihin 276 yrittäjää.

Yrittäjävaltuutettuja on kahdeksalta eri paikkakunnalta yhteensä 15, joka tarkoittaa, että 25 % valtuutetuista on yrittäjiä, tämä on kerrassaan hieno tulos.

Fakta: Miksi aluevaalit ovat yrittäjille tärkeät?

  • Sote-sektorille käytetään noin 21 miljardia euroa vuosittain.
  • Alalla työskentelee 400 000 ammattilaista, joista 88 000 yksityisellä sektorilla.
  • Sote-alan yrityksiä on noin 18 200.
  • Neljä viidestä sote-alan yrityksestä on enintään neljän hengen yrityksiä.  
  • Henkilökunnan tarve sote-alalla on yli 200 000 henkilöä tulevina vuosina.
  • Hyvin Hyvinvointialueet ovat merkittäviä ostajia alueellaan.
Heidi Loukiainen