13.8.2020 klo 11:00
Uutinen

Yrittäjägallup: Tilanne yrityksissä parantunut selvästi – Osalla vaikutukset iskevät vasta nyt, joutsalaisyrityksessä syksy on arvoitus

Koronaviruksen aiheuttama kriisi yrityksissä lieveni selvästi kesän aikana, mutta yrittäjät pelkäävät toista aaltoa, kertoo tuore Yrittäjägallup. Joutsalaisessa LVI-alan yrityksessä kevät ja alkukesä menivät vanhan tilauskannan turvin. ”Syksy on arvoituksellista aikaa”, Kari Kivisaari miettii.

– On ensiarvoisen tärkeää saada suojaus, testaus ja jäljitys toimimaan nopeasti ja kattavasti. Yksityiset yritykset pitää valjastaa laajalti testioperaatioon, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

Yritysten tilanne on parantunut kesän aikana laajalla rintamalla. Tämä näkyy hyvin Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemän kyselyn tuloksissa eri näkökulmista. Nyt 65 prosenttia yrityksistä kertoo kärsineensä koronakriisistä, kun toukokuussa näin vastasi 73 ja huhtikuussa 76 prosenttia yrityksistä.

Entistä useampi yrittäjä on varma siitä, että yritys selviytyy koronakriisistä. Huhtikuun alussa 45 prosenttia oli varma selviytymisestä, nyt osuus on 60 prosenttia. Konkurssiuhkaa kokee yrittäjistä viisi prosenttia ja toiminnan lopettamista pohtii yhdeksän prosenttia yrittäjistä. Vielä huhtikuussa konkurssiuhka oli kymmenellä prosentilla ja lopettamista pohti kaksitoista prosenttia.

Eniten vaikeuksia on yli 10 henkilön yrityksissä ja toimialoista kaupassa. 37 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihdon laskevan normaaliaikaan verrattuna seuraavan kahden viikon aikana.

– Päättynyt työehtosopimuskierros istuu erittäin huonosti tähän aikaan. Työn hinta nousee Suomessa niin paljon, että kilpailukykymme murenee nopeasti, Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät on seurannut Kantarin toteuttamalla Yrittäjägallupilla yritysten tilannetta maaliskuusta alkaen. Tutkimus tehtiin nyt viidennen kerran.

Joutsalaisyrityksen näkymät heikentyneet, kevät ja alkukesä menivät normaalisti

Neljä työntekijää työllistävässä LVI-Asennus Kari Kivisaari Oy:ssä kevät ja alkukesä menivät koronasta huolimatta taloudellisesti normaalisti, mutta syksyksi sovitut työt ovat osittain peruuntuneet. Kari Kivisaaren toinen yritys Kivitammi tekee rakennusalan konsultaatiota.

– Meillä oli työt sovittu vuoden vaihteeseen asti, mutta yksi iso työ peruuntui ja se vei meiltä selkärangan pois. Syksy on arvoituksellista aikaa, yrittäjä Kari Kivisaari kertoo.

Työmaita ei keväällä eikä kesän alussa pysäytetty, samat urakoijat olivat työskennelleet jo syksystä asti yhdessä. Palaverit siirrettiin etäkokouksiksi.

Kivisaari nostaa esiin yhden koronasta johtuneen positiivisen muutoksen: Joutsassa kesämökkien kauppa ja remonttien teko on vilkastunut.

– Varsinkin kesäasukkaiden paikalliskulutus kasvoi huomattavasti. Mekin teimme kesämökeille remontteja. Kun rajoitukset poistuivat, yksityiset ihmiset alkoivat tehdä enemmän investointipäätöksiä.

Syksy ja mahdollisen koronan toisen aallon tuoma epävarmuus ovat heikentäneet joutsalaisyrityksen näkymiä.

– Yritykset viivyttävät mahdollisia investointeja eivätkä urakoinnin osalta isoimmat hankkeet ole lähdössä liikkeelle. Nyt on odottava kanta tulevan suhteen.

Keväällä yksi Kivisaaren työntekijä palasi matkalta Amerikasta, ja hän jäi työyhteisön toiveesta viikoksi kokonaan karanteeniin. Toiselle viikolle järjestyi työtehtäviä Kivisaaren toisessa yrityksessä metsänraivaushommissa.

Viidennes joutunut vähentämään työntekijöitä – Isossa kuvassa lomautusten määrä vähentynyt

LVI-Asennus Kari Kivisaari Oy:ssa ei olla vielä jouduttu lomauttamaan työntekijöitä.

– Pystyn pitämään kaikki työntekijät töissä varmuudella lokakuun loppuun asti, mikäli tilanne ei parane, yrittäjä kertoo.

Kari Kivisaari on ostanut varastoon kasvomaskeja. Nyt niitä sai, aiemmin työkäyttöön soveltuvat maskit oli myyty kokonaan loppuun. Kivisaaren mukaan heillä varaudutaan pitämällä turvavälejä ja kokoustamalla etänä.

Yrittäjägallupin mukaan työllisyys heikkenee vähemmän kuin keväällä. 20 prosenttia yrityksistä kertoo yrityksen työntekijämäärän vähentyneen kesän aikana. Keväällä näin kertoi vielä 27 prosenttia vastaajista.

Lomautusten määrä on vähentynyt: nyt niistä kertoo 21 prosenttia vastaajista, huhtikuun alussa vielä 27 prosenttia. Irtisanomisiin joutuu turvautumaan vain viisi prosenttia yrityksistä.

Yrityksissä varaudutaan jo koronan toiseen aaltoon

35 prosenttia yrityksistä kertoi varautuvansa koronakriisin toiseen aaltoon etätöillä ja 33 prosenttia kehittämällä uutta liiketoimintaa. Alle neljännes ei varaudu uuteen aaltoon mitenkään.

39 prosenttia yrityksistä kertoo tarvitsevansa suoraa tukea. Kriisin alussa näin vastasi 48 prosenttia. Eniten tukea tarvitsevat 5–9 työntekijän yritykset (46 %) ja kaupan alan yritykset (48 %).

Gallupissa kysyttiin myös vastaajien arvosanaa Sanna Marinin hallitukselle. Arvosanan keskiarvoksi tuli 7,4. Vähintään arvosanan 8 antaa nyt 55 prosenttia vastaajista, toukokuussa osuus oli 48 prosenttia.

– Yrittäjät ovat varsin tyytyväisiä siihen, miten hallitus on koronakriisiä hoitanut. Kiitettävän arvosanan antaneiden osuus on kesän aikana kasvanut. Tyytyväisimpiä hallitukseen ovat yksinyrittäjät ja palvelualan yritykset, Mikael Pentikäinen summaa tuloksia.

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1034 pk-yrityksen edustajaa. Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.

Tutustu Yrittäjägallupin tuloksiin tästä linkistä.

Kuvassa Kari Kivisaari, kuva: Kari Kivisaaren kuva-arkisto

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi