9.6.2021 klo 07:33
Uutinen

Yrittäjäjärjestö yrittäjien apuna ja tukena koronakriisissä

Pirkanmaan Yrittäjä -lehden pääkirjoitus 8.6.2021

Jo yli vuoden päivät kiusanamme ollut korona on vaikeuttanut monen yrittäjän pärjäämistä. Kun isolla osalla jäsenyrittäjistä on vaikeaa yhtä aikaa, yrittäjien yhteisen järjestön merkitys korostuu. Moni järjestön perinteinen toiminta – kuten juhlat ja tapahtumat – ovat joko jäänyt pitämättä tai pidetty sitten verkossa. Samanaikaisesti järjestön palveluita ja vaikuttamista on kuitenkin tarvittu enemmän kuin koskaan.

Heti kriisin puhjettua yrittäjäjärjestön verkkosivulle yrittäjät.fi luotiin Kaikki koronasta yrittäjälle -sivusto, jonne kerätään kaikki yrittäjille keskeisin koronatietoa. Sivustoa päivitetään edelleen tiiviisti ja se onkin ensimmäinen paikka, missä yrittäjän kannattaa poiketa siellä ensin, jos kohtaa koronakriisistä johtuvan ongelman. Yrittäjien neuvontapalvelu on tehnyt pitkää päivää ja ottanut vastaan moninkertaisen määrän soittoja tavallisiin vuosiin verrattuna. Koko maassa puhutaan kymmenistä tuhansista ja Pirkanmaalla tuhansista yrittäjistä, jotka ovat saaneet apua neuvontamme kautta. Yrittäjäjärjestön johdolla rakennettiin lisäksi Pirkanmaan korona-apu -verkosto, jossa kuntien, elinkeinoyhtiöiden ja muiden tahojen yritysneuvojat ovat olleet yrittäjien tukena.

Erittäin oleellisessa osassa yrittäjäjärjestön vaikuttamistyössä on ollut myös päättäjien suuntaan tehty vaikuttamistyö. Heti kriisin alusta saakka olemme olleet aktiivisesti vaikuttamassa, jotta yrittäjille on saatu tukea ja lainsäädäntöön yrittäjiä auttavia muutoksia. Voimmekin todeta, että ehdotuksiamme on myös tässä kriisissä kuunneltu herkällä korvalla.

Hyvä yhdessä tekemisen henki on ollut vahvasti läsnä myös tällä kertaa. Meillä Suomessa on aikaisemminkin osattu puhaltaa yhteen hiileen vaikeissa paikoissa, ja niin tehtiin myös nyt. Kriisi tiivisti entisestään yhteistyötä Pirkanmaan kuntien ja muiden toimijoiden kanssa.

Monen yrittäjän kohtalo olisi ollut ilman tukea paljon synkempi. Kriisin aikana on luotu kokonaan uusia tukimuotoja. Kokonaan uusi tuki on esimerkiksi yrittäjän työmarkkinatuki, jonka voi saada ilman, että yritystoiminta pitää lopettaa. Sitä on saanut noin 50 000 yrittäjää, joten se on monelle merkittävä apu, kun rahat ovat loppumassa. Idea siihen syntyi Suomen Yrittäjissä. Myös kuntien kautta jaettu yksinyrittäjätuki on auttanut monia. Sitäkin vaadittiin vahvimmin juuri yrittäjäjärjestön toimesta. Merkittävä oli myös Business Finlandin ja Ely-keskusten kautta jaettu kehittämisrahoitus, jota sai yhteensä noin kaksi kolmasosaa työnantajayrityksistä.

Sittemmin on jaettu kustannustukea, jossa hylkäysprosentti on ollut valitettavan suuri. Raha on mennyt kuitenkin isoon tarpeeseen niille, jotka ovat sitä saaneet. Itse tukea on kehitetty jokaisella kierroksella paremmaksi. Erittäin merkittäviä olivat myös muutokset, joilla on nopeutettiin lomautuksia ja yt-prosesseja sekä vähennettiin väliaikaisilla lakimuutoksilla konkursseja.

Tärkeä on ollut myös vaikuttaminen verottajan, pankkien, työeläkeyhtiöiden ja vuokranantajien suuntaan, jotta nämä tulisivat vastaan yrityksiä ja olisivat joustavia. Kun järjestö on vahva, sitä kuullaan. Siksi jokaisen yrittäjän on tärkeä ymmärtää, että äänemme kuuluu sitä vahvemmin, mitä enemmän meitä on.

Kuntavaaleissa äänestämällä voit vaikuttaa, ketkä kotikuntasi asioista jatkossa päättävät. Ehdolle kuntavaaleihin on lähtenyt Pirkanmaalla ennätyksellinen määrä yrittäjiä. Pirkanmaan Yrittäjien jäseniä ehdolla vaaleissa on jopa 320, reippaasti enemmän kuin edellisellä kerralla. Erinomaisia ehdokkaita eri puolueista, jotka tietävät mistä kotikuntasi elinvoima syntyy. Tästä lehdestä löydät heidät kaikki.

Teksti: Janne Vuorinen, vastaava päätoimittaja

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 8.6.2021