16.8.2022 klo 14:02
Uutinen

Yrittäjän eläkelakia täsmennetään, yksisilmäinen soveltaminen vältettävä

Eduskunta käsittelee esitystä yrittäjän eläkelaista (yel). Uudistuksen tavoite on täsmentää yrittäjän eläkemaksun perusteena olevan työtulon määrittelyä. Työtulon määritys ratkaisee yrittäjän eläkemaksun suuruuden.

Eteläsavolaiset yrittäjät ovat huolissaan, että yel-maksua ohjaava työtulo määrätään laskurilla ja palkansaajan mediaanipalkalla ilman yhteyttä yrittäjän arkeen.

Työtulon määritelmä ei silti muutu. Alan palkkataso ja yrittäjän työmäärä ovat jo voimassa olevan lain mukaan keskiössä yel-työtuloa määritettäessä.

Kyse on nyt lähinnä täsmennyksestä. On erittäin tärkeää, että esitykseen ei sisälly ehdotusta, että työtulo voitaisiin määrätä automaattisesti toimialan työntekijöiden mediaanipalkan tasolle.

Esimerkiksi jos yksinyrittäjän liikevaihto olisi 25 000 euroa vuodessa, yel-työtuloa ei voida määrittää tämän toimialan 30 000 euron mediaanipalkan mukaisesti. Sen sijaan työtulo on määritettävä tasolle, joka kyseisestä työstä voitaisiin kohtuudella ulkopuoliselle maksaa. Siksi tässä tapauksessa yel-työtulon on oltava selvästi liikevaihtoa alhaisempi.

Hallituksen esitys on virkamiesten ehdotus, ei minkäänlaisen työryhmän yksimielinen esitys. Yrittäjäjärjestö on vaikuttanut sisältöön ja torpannut erilaisia esityksiä. Esitykseen saatiin valmistelussa yrittäjille hyviä muutoksia. Esimerkiksi yel-työtuloa määritettäessä on käytettävä kokonaisharkintaa ja se, että työtulon vahvistamispäätös on erikseen perusteltava. Olemme myös edellyttäneet, että yrittäjän esittämä uskottava näyttö työpanoksensa määrästä tulee ottaa työtulon arvioinnissa huomioon muun selvityksen rinnalla. Lisäksi esitykseen sisältyy suojasäännös sen varalta, että työtulo olisi esityksen voimaantullessa yrittäjän työpanokseen nähden liian alhainen.

Jatkamme vaikuttamista eduskunnassa.

Yel-vakuutus kaipaisi laajempaa uudistamista. Esimerkiksi olennaista olisi luoda yrittäjille eläkejärjestelmä, joka antaisi ansioihin sidotun sosiaaliturvan aina, kun joutuu ottamaan yel-vakuutuksen. Tämän takia pakollisen vakuuttamisen alarajaa pitäisi nostaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan alarajalle. Sen yläpuolella yrittäjällä pitäisi olla vapaus valita eläke- ja vakuutusturvansa taso ja hoitamismalli.

Monella yrittäjällä on myös laaja vakuutusturva ja sijoitustoimintaa vanhuuden varalle. Yrittäjien on taas hyvä muistaa, että yel ei ole vain eläkejärjestelmä vaan se turvaa myös yrittäjän työaikaista sosiaaliturvaa.

Heidi Loukiainen