10.4.2024 klo 15:32
Uutinen

Yrittäjän Hyvinvointikolumni: Tervettä itsekkyyttä, lepoa ja palautumista

Työelämä sekä tapa tehdä työtä ovat jatkuvassa muutoksessa ja näin ollen myös työelämän kuormitustekijät muuttuvat. Aivotyö on lisääntynyt alalla kuin alalla ja kognitiivinen ergonomia on noussut toimistoergonomiaakin tärkeämmäksi huomiota vaativaksi asiaksi. Yrittäjyys tässä muutoksen kentässä on jatkuvaa reagointia, muutoskykyisyyttä, joustamista sekä oppimista.

Älä lähde tavoittelemaan supervoimia, ole tyytyväinen pieniin parannuksiin.

Työelämässä näkyy tänä päivänä niin digitalisaatio, lisääntynyt etätyö, globalisaatio, monimuotoisuus ja inklusiivisuus, sekä joustavuuden tarve. Teknologian nopea kehitys, tekoäly ja muuttuvat työskentelytavat vaikuttavat siihen, miten työtä tehdään, missä ja milloin sitä tehdään, sekä miten se vaikuttaa ihmisiin. Työelämän työntekijöiltä vaaditaan korkeaa resilienssiä, sekä itsensä johtamisen kykyä selviytyäkseen kaikesta muutoksesta muuttuvassa työympäristössä. Vaatimukset ovat suuria, paineita kasautuu, ja joustavuutta vaaditaan äärirajoille saakka. Miten tässä kaikessa voi yrittäjänä jaksaa ja selvitä?

Tarvitaan tietoisempaa resilienssiä eli kykyä selviytyä haastavista ja vaikeistakin tilanteista. Kuormitustekijöiden tunnistaminen ja levon merkityksen ymmärtäminen ovat avainasemassa, jotta voimme menestyä tämän päivän työelämässä. Yrittäjillä on tutkimusten mukaan jopa kaksin kertainen riski sairastua masennukseen, kun normaalia palkkatyötä tekevällä. Eli yrittäjien kannattaa huolehtia omasta mielenterveydestä, jaksamisesta ja hyvinvoinnistaan.

Onkin aika siirtää huomio siihen tärkeimpään, eli itseen, myös yrittäjien! Vahvistetaan itsetuntemusta, itsemyötätuntoa, itsenäistä ajattelua, tervettä itsepäisyyttä, omien rajojen asettamista, sekä ollaan enemmän läsnä itselle. Askeleen ei tarvitse olla iso, riittää että lisäät aluksi pieniä, micropalautumisen hetkiä päivääsi esimerkiksi hengittämällä, huomioit omien rajojen lähestymistä, huomaat niitä hetkiä mistä tulee hyvä olo ja saat positiivista virettä. Murehtimisen sijaan pysähdy huomaamaan mitä murehdit, onko asia sellainen, johon voit itse vaikuttaa, vai onko asia vaan hyväksyttävä. Älä lähde tavoittelemaan supervoimia, ole tyytyväinen pieniin parannuksiin. Voitko antaakin itsesi ja aivojesi olla hetken ilman ärsykkeitä työpäivän päätteeksi, mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos et tuntiin vastaa puhelimeen vaan annat itsellesi pysähtymisen ajan? Resilienssiä voi vahvistaa pienillä teoilla.

Palautumiseen ja riittävän levon vaikutus on suuri meidän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme, jos emme koe itseämme levänneeksi, emme herkästi jaksa huolehtia terveellisestä ruokavaliosta emmekä mieltä virkistävästä liikkumisesta. Ajanhallintaa ei pidä alkaa tekemään sillä, että siirtää yöunista tunteja työntekoon, ehkä jopa tehokkaampaa olisi siirtää työnteosta uneen ja lepoon lisätunteja. Riittävä lepo ja palautuminen jää herkästi huomaamatta, ja huomaammekin ne vasta sitten kun ne eivät enää riitäkään.

Hyvinvoivan yrittäjän vapaat riittävät palautumiseen, hän on innovatiivinen kohdatessaan haasteita, kokee työnteon mielekkäänä, vaikka välillä voi olla edessä haasteitakin, lisäksi hänellä on työ ja vapaa-aika sopivassa tasapainossa! Tunnistatko itsesi tästä? Työtä ja työnkuormitusta ei tarvitse yrittäjänkään ottaa haltuun itse, apua ja tukea on saatavilla! Työterveys, työnohjaus, mentorointi tai coaching tukee sinua juuri sinun tarvitsemalla tavalla ennaltaehkäisevästi tai korjaavasti, uskalla ottaa yhteyttä! Ja muistathan hengitys on meillä yksi tehokkain niin mielen rauhoittaja, tunteiden sekä stressin hallitsija, joten hengitä syvään sisään, pysähdy hetkeksi ja lopuksi tee pitkä uloshengitys!

Soile Hiltula
Johdon työnohjaaja CSLE®, Hoitava hengitys HB®-ohjaaja, mindfulness tunnetaitovalmentaja ja reteaming®-ratkaisukeskeinenvalmentaja.
Osia – Työnohjaus ja valmennus
www.osia-tyonohjaus.fi

Yrittäjän Hyvinvointikolumnit ovat osa Savon Yrittäjien Hyvinvointiteemavuotta. Ilmoittaudu tuleviin tapahtumiin:

Tapahtumat ovat maksuttomia jäsenyrityksille.