25.10.2018 klo 16:08
Uutinen

Yrittäjän Kasvot – Marianne Saunamäki-Tirronen

Järvenpääläinen Marianne Saunamäki-Tirronen ei vielä 17-vuotiaana kukkakaupan kesätyöläisenä arvannut, että tuo kesä sinetöisi hänen koko työuransa. Niin kuitenkin kävi, että kukkien maailman vei Mariannen mennessään. Hän suoritti lukion jälkeen puutarhurin ja floristin opinnot Mäntsälän ammattipistossa ja valmistui vuonna 1998.

Kukat innostavat joka päivä

– En kyllästy kukkiin ja kasveihin ikinä, vaan jaksan edelleen innostua niistä joka päivä, Marianne miettii nyt, 20 vuotta myöhemmin.

Jo Mäntsälän ammattiopistossa alkoi näyttää selvältä, että Marianne Saunamäki-Tirronen haluaa perustaa oman kukkakaupan. Saman unelman jakoi opiskelukaveri Minna Meronen, jonka kanssa Marianne avasi kukkakauppa Living Roomin Helsinkiin marraskuussa 1998. Yhteistä yritystä pyöritettiin 4,5 vuotta.

– Sitten molemmille tulivat kuvioon lapset ja perhe. Tuntui luonnolliselta ratkaisulta luopua yrityksestä, kun sille löytyi sopiva ostaja. Jo silloin kuitenkin tiesin, että palaan vielä takaisin yrittäjäksi, Marianne kertoo.

Toisen kerran kukkakauppiaaksi

Välissä vierähti 15 vuotta, joiden aikana Marianne Saunamäki-Tirronen työskenteli ja eteni tehtävästä toiseen pohjoismaisessa puutarhamyymäläketjussa. Hän toimi mm. tuote- ja myyntivastaavana. Vahva kaipuu käsillä tekemiseen ja luovaan työhön toi uudelleen pintaan unelman omasta kukkakaupasta.

Kukkakauppa To you – Flowers and more avautui Järvenpään Prisma-keskuksessa elokuussa 2018. Uuden yrityksensä työntekijäksi Saunamäki-Tirronen sai mukaan tutun kollegan, floristi Minna Merosen.

– Superihanaa, että mukana on taas luottoihminen. Olemme saaneet kukkakaupalle hyvän startin. Positiivisen palautteen määrä on suorastaan yllättänyt, tyytyväinen yrittäjä kertoo.

Yrittäjyydessä Mariannea kiehtoo ennen kaikkea tekemisen kokonaisvaltaisuus. Omassa yrityksessä pääsee toteuttamaan toivomallaan tavalla intohimoa luovuuden ja liiketoiminnan yhdistämisestä. Ehtiväinen yrittäjä opiskelee tällä hetkellä visuaalista markkinointia. Se näkyy myös yrityksen toiminnassa.

– Visuaalinen markkinointi on iso osa kaupankäyntiä, sillä asiakkaat etsivät inspiraatiota ja elämyksiä. On mietittävä ratkaisuja mitä, mistä ja miten myyt. Toivon, että voisin tätä osaamista hyödyntää jatkossa enemmänkin osana yritysasiakkaille tarjottavia palveluja. Suunnittelen yritysasiakkaiden kumppanina mielelläni mm. messuosastoja ja pop up –tapahtumia, Marianne sanoo.

Haaveissa oma verkkokauppa

Marianne Saunamäki-Tirronen hehkuu yrittäjyyden iloa. Uusia ideoita pulpahtelee pintaan sellaista tahtia, että yrittäjä myöntää painiskelevansa ajanhallinnan haasteiden kanssa. Yksi päällimmäisistä toiveista on oman verkkokaupan avaaminen osaksi kukkakaupan palveluja. Tällä hetkellä verkkokauppa toimii osana eKukka-palvelua.

– Sosiaalinen media on meille tärkein markkinointikanava, joten haaveilen myös blogin perustamisesta. Haluan, että asiakkaan palvelu on myynnin lisäksi myös neuvoja, vinkkejä ja muunlaista auttamista. Tässä voisin hyödyntää blogia.

Marianne kertoo, että viherkasvit ovat tällä hetkellä iso trendi ja yhä tärkeämpi osa kotien sisustusta. Leikkokukat ovat kestosuosiossa. Nyt nousussa ovat kuivakukat sekä erilaisten heinien yhdistäminen osaksi sidottuja kimppuja.

– Kukkia ostetaan edelleen paljon juhliin ja kylään, mutta yhä enemmän myös itselle ja omaksi iloksi. Olen mielissäni, että nuoretkin asiakkaat ovat löytäneet kukkakaupan palvelut.

Vapaapäivät viikko-ohjelmaan

Marianne Saunamäki-Tirronen uskoo yhteistyön ja verkostojen voimaan. Se oli yksi tärkeä syy liittyä mukaan yrittäjäjärjestön toimintaan. Marianne toivoo ehtivänsä kiinnostaviin tapahtumiin ja koulutuksiin. Prisma-keskuksen muiden yrittäjien kanssa on jo ehditty suunnitella yhteisiä tempauksia.

Perhe, ystävät ja koiran kanssa luonnossa kulkeminen tuovat vastapainoa yrittäjän työlle. Marianne pyrkii rauhoittamaan viikostaan kaksi sellaista päivää, jolloin ei tarvitse olla lainkaan kukkakaupalla. Yleensä vähintään toinen näistäkin päivistä kuluu kuitenkin markkinoinnin ja muun suunnittelutyön parissa.

– Pitäisi tehdä –asioiden lista on tällä hetkellä aika pitkä. Toivon silti, että ehtisin mahdollisimman pian takaisin harrastukseni joogan pariin. Se on ollut nyt kiireen vuoksi kauan tauolla, Marianne miettii.

Yhteystiedot:
To you –Flowers and more
Rantakatu 5
04400 Järvenpää
info@toyou.fi
p. 050 472 5599

Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuvat: Janne Tirronen