Taloushuolet kuormittavat todella paljon paitsi yrittäjiä, myös heidän perheitään. Kuva: Pxhere
10.11.2023 klo 07:11
Uutinen

Yrittäjän Kriisikeskukseen yhteyttä ottaneista liki puolet on miehiä – ”Eräs itki ja sanoi, että puhuminen helpotti”

Yrittäjän Kriisikeskuksesta henkistä tukea hakevien miesyrittäjien kirkkaasti suurin huolenaihe on talous ja kakkosena arjen yleinen epävarmuus.

Yrittäjän Kriisikeskuksesta voi kuka tahansa yrittäjä hakea ja saada keskustelu- ja kuunteluapua huoliinsa maksutta ja luottamuksellisesti. Tänä vuonna 45 prosenttia keskukseen yhteyttä ottaneista on ollut miehiä. Muissa kriisipalveluissa miesten osuus on yleensä noin kolmannes.

Hankepäällikkö Virve Lähdesmäki Yrittäjän Kriisikeskuksesta arvelee, että yksi syy miesten suureen määrään on se, että kaikista yrittäjistä kaksi kolmasosaa on miehiä.

Tämä ei kuitenkaan Lähdesmäen mukaan ole ainoa syy.

– Arvelen, että miehillä on matala kynnys ottaa meihin yhteyttä, koska tämä on ”yrittäjän” apu. Heillä voi olla suurempi kynnys ylitettävänä silloin, kun apua tarjotaan ”mielenterveyspalveluna”, hän sanoo.

Lisäksi Lähdesmäki arvioi, että anonyymiuden säilyminen motivoi myös miehiä ottamaan heihin yhteyttä.

– Toisin kuin kunnallisissa terveyspalveluissa, meihin yhteyttä ottavan ihmisen tietoja ei tallenneta mihinkään.

Huippuhetkistä kaaokseen

Lähdesmäen mukaan talousmurheet ovat kirkkaasti suurin syy, miksi miehet tarttuvat kännykkään ja soittavat Yrittäjien Kriisikeskukseen.

– Taloushuolet ovat ehdottomasti ykkönen. Ne kuormittavat todella paljon paitsi yrittäjiä, myös heidän perheitään.

Toinen merkittävä asia, johon miesyrittäjät kaipaavat henkistä tukea, on yrittäjän arjen yleinen epävarmuus. Oman yrityksen pystyssä pitäminen aiheuttaa stressiä.

– Yrittäjyyteen liittyy monia muuttujia. Sekä tilanteet että tunteet voivat vaihdella nopeasti onnistumisten huippuhetkistä totaaliseen kaaokseen. Huolia aiheuttavat muun muassa nousseet kustannukset, peruuntuneet asiakkuudet, haastavat työntekijät ja tulevaisuuden vaikea ennustettavuus.

Kolmas merkittävä teema miesyrittäjien huolilistalla on itsensä johtaminen.

– He pohtivat kanssamme, miten he voisivat huolehtia kalenteristaan ja siitä, mihin heidän kannattaisi keskittyä.

Unettomuutta ja uupumusta

Tällä viikolla vietetään miesten viikkoa, jonka teemana on yksinäisyys, ja viikonloppuna on isänpäivä. Virve Lähdesmäen mukaan yksi miesyrittäjien sydämellä oleva teema on se, etteivät he ole riittävästi läsnä kotona ollessaan.

– Moni on ylivirittynyt ja seuraa koko ajan työsähköpostia myös kotona. Koska korona-aika vei monen tulot, joillakuilla on olo, että nyt pitää ottaa vastaan kaikki mahdolliset työt.

Lähdesmäen mukaan kaikki edellä mainitut huolet aiheuttavat miesyrittäjissä erilaisia oireita, kuten unettomuutta, ahdistusta, uupumusta ja ylivirittyneisyyttä.

– Jotkut ovat väsyneitä tai lamaantuneita, ja toiset puolestaan käyvät ylikierroksilla.

Yrittäjien Kriisikeskuksesta voi saada apua soittamalla tavallisen tai videopuhelun, ja muutamalla paikkakunnalla on tarjolla myös vertaistukitapaamisia. Keskustelutukea voi saada kasvokkain Jyväskylässä, Kainuussa, Lapissa ja Sastamalan seudulla.

– Me emme voi ratkaista yrittäjän ongelmia, mutta keskustelemalla tutkimme yhdessä hänen kanssaan, mitä hän voisi niille tehdä.

Yksi puhelu auttoi

Konkreettisia muutoksia arkeen haetaan muun muassa siinä, kuinka yrittäjä voisi paremmin pistää rajan työn ja vapaa-ajan välille ja olla läsnä perheelleen. Kriisikeskuksen päivystäjä voi ehdottaa erilaisia keinoja vaihtaa työstä vapaalle, kuten menemään kävelylle töiden päätteeksi tai tekemään hengitysharjoituksia.

Moni miesyrittäjä tapaa useamman kerran Yrittäjän Kriisikeskuksen työntekijää, mutta joskus joku kokee saavansa riittävän avun yhdellä soitolla.

– Eräs mies itki ja sanoi, että puhuminen helpotti. Hän kertoi, ettei hän ollut koskaan aiemmin puhunut yrittäjähuolista kenellekään. Mies koki, että yksi pitkä puhelu auttoi häntä riittävästi.

”Kehumme upeita yrittäjämiehiämme”

Vaikka miesyrittäjät saavat erittäin tärkeää tukea Yrittäjän Kriisikeskuksesta, taloushuolet eivät kuitenkaan hälvene pelkällä henkisellä tuella tai hengitysharjoituksilla.

– Teemme yhteistyötä Yrittäjien talousavun kanssa ja ohjaamme tarvittaessa yrittäjiä ottamaan sinne yhteyttä, Lähdesmäki sanoo.

Miesten viikon kunniaksi Yrittäjän Kriisikeskus rohkaisee Facebook-päivityksessään kaikkia apua tarvitsevia miesyrittäjiä ottamaan yhteyttä.

– Miesten viikolla 7.–13.11. haluamme muistaa ja kehua upeita yrittäjämiehiämme, jotka tekevät tärkeää työtä. Kannustamme jokaista hakemaan apua heti, kun se edes käy mielessä. On aina helpompaa auttaa ajoissa, päivityksessä kirjoitettiin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen