28.2.2022 klo 09:55
Uutinen

Yrittäjän muuttuva labyrintti ratkaistavissa?

Lohja yrittää välillä väkisin säästää itsensä monin eri tavoin hengiltä. Me yrittäjät tiedämme miten siinä aina yleensä käy. Ihan kuin välillä joku yrittäisi sabotoida tarkoituksella kaikkia näitä yrittäjien hyviä business-mahdollisuuksia. Tuntuu, että tasaisen arjen saavuttamisen maali siirtyisi meillä karkuun koko ajan.

On harmillista olla sivusta seuraamassa, miten lyhytnäköisesti asioista päätetään tai jätetään päättämättä niin Lohjan kaupungin kuin Suomen valtionkin päätöksissä. Moniin asioihin on kyllä tarvittavista kehityskohdista sanottu ja niihin on yritetty koko ajan vaikuttaa monenlaisissa yhteyksissä koko Yrittäjäkentän voimin.

Ensimmäisenä mainittakoon yrittäjien mahdollisuuksista menestyä ja pyörittää businestä omassa kaupungissamme. Viime vuonna ei kaupunki saanut millään määrättyä resursseja lisää perusrakennuslupien käsittelyyn, juuri kun monella rakentajalla olisi ollut into tehdä laajennuksia ja muutostöitä mm. kesämökeillänsä ja muissakin rakennushankkeissa. Asuntomessut ja suuret kohteet veivät resursseja lupapuolelta ja ne saatiin jotenkin hoidettua. Keväällä olisi kaupungin organisaatiossa pitänyt toimia heti ja saada muutkin jonot purettua. Suhdannehan kääntyi lopulta syksyllä nopeasti ja nyt tuo markkina on hieman hetkeksi jäähtynyt. Uskon, että moni onkin tarvikkeiden saatavuuden sekä hintojen nousun jälkeen projektinsa toviksi saattanut haudata. Raha ei liiku enää yrittäjille, eikä silloin enää kaupunginkaan kassaan. On mielenkiintoista nähdä keväämmällä miten rakennusalan työlistan ensi kesän osalta käy.

Elämyskaivosta on oltu kuoppaamassa myös useampaan otteeseen ajattelematta sen enempää miten paljon se tuo oheistuloja ja tehtävää työtä eri puolille Lohjan yrittäjäkenttää turistien ja oheispalveluhankintojen muodossa. Palveluseteleitä oli jossain kohtaa vähennetty ja seuraavaksi sitten tuskailtiin, kun päiväkotipaikat ovat täynnä ja alan tekijöitä ei löydy. Nyt niitä onneksemme ollaan lisäämässä. Yksityiseltä puolelta löytyisi varmasti ratkaisu moneen muuhunkin sote- sekä hyte- palveluun ja raha kiertäisi paikallisten yrittäjien kautta jälleen omalle paikkakunnallemme.

Pakkohan se on syödä ja elääkin vaikka yritetäänkin samalla. Meillä Yrittäjillä ei rahaa omaan taskuun juurikaan paljoa jää. Johonkin se aina pyritään sijoittamaan, joko omiin firmoihin tai sitten vaikka omaan mukavuuteen.

Aiemmin jo lapasesta lähtenyt meidän valtion energiapolitiikka vihersiirtymineen ja siihen päälle juurikin nyt Venäjän aloittama hyökkäys Itä-Ukrainaan ei tule helpottamaan kaupankäyntiä ja tavaran liikkumista. Saamme varautua huomattaviin energiaan kohdistuviin hinnankorotuksiin tästäkin eteenpäin. Yrittäjillä kun jo nyt on sähkön ja polttoaineen hinnat luoneet järkyttävän paineen siirtää kustannuksia omien palveluiden hintoihin ja vastaavasti kun palveluiden käyttäjiltä samaan aikaan energiaan menevä raha syö myös ostovoimaa huimasti enemmän kuin muutama kuukausi sitten.

Kohta ei pakolliseenkaan kuluttamiseen raha sitten enää millään meinaa riittää. Nyt kun koronarajoitteiden poistuttua kaiken maailman patoutunut kuluttaminen; shoppailu, mukavuuden hakeminen ja monenlainen harrastaminen olisi taas mahdollista, niin silti tuntuu, että juuri tämä ostovoima vedettäisiin nyt kokonaan ohi paikallisilta kauppiailta ja palveluntarjoajilta muihin isompiin suihin.

Osalla globaalien kuljetusketjujen häiriintyminen on syönyt mahdollisuudet kaupankäyntiin, kun tavaraa tai komponentteja ei saada oman valmistuksen tarpeeseen ja meneillään olevaan sesonkiin juuri silloin kun olisi tarve. Rahoitusmarkkinat ovat menneet varovaiseksi ja tiukentuneet, joka myös vaikuttaa olemassa olevien varastojemme hallintaan. Nyt on mentävä päivä kerrallaan ja luotettava, että asiakkaat pysyvät maksukykyisinä. Hieman riskillä on yhä useamman yrityksen pakko pitää varastomääriä korkeampina, jotta tavaraa saadaan riittämään asiakkaille ennen seuraavia tulevia toimituksia, jotka voivat olla kahden, neljän tai jopa hurjimmillaan olen kuullut jopa 15 kuukauden päässä joidenkin valmistavan teollisuuden komponenttien osalta.

Autetaan toinen toisiamme kehittämään parempia ja tehokkaampia palveluja oman osaamisemme ja tekemisemme kautta sekä pidetään meille tärkeät verkostomme hengissä, jotta tästä kevyemmin selvitään. Muistetaan Lohjalla panostaa hyvään asiakaspalveluun ja ulospäin näkyvään oikeaan tekemisen asenteeseen. Ei valiteta turhasta, eikä teilata/arvostella mitään eikä ketään ilman, että olisi tarkistettu faktoja asianomaisilta tai vaikka tarjottaisi sitten samalla jotain kehitysideaa. Positiivinen asenne tuo varmasti lisää mielihyvää ja jaksamista meille kaikille. Lainatakseni tähän loppuun yhtä lohjalaista yrittäjää, kun kysyin: Miten nyt menee? Hän sanoi: ”Ei ole koskaan mennyt näin hyvin!”

Haluan jatkaa tähän vielä, että huomenna meillä voi mennä aina vieläkin paremmin. Olkaa yhteyksissä yrittäjäkollegoihinne ja pidetään itsemme ja yrityksemme iskukykyisinä tässä alati muuttuvassa maailmassa.

Terveisin
Pasi Hotti
puheenjohtaja
Lohjan Yrittäjät ry.