Päivi ja Mikko Rytsä ovat Nuohko Oy:n yrittäjät.
7.11.2023 klo 11:37
Uutinen

”Yrittäjäpalo on sisuksissa” – Aviopari perusti Nuohko Oy:n, joka nostaa syrjäytyneitä nuoria takaisin jaloilleen

Päivi ja Mikko Rytsä perustivat vuosi sitten yrityksen, joka haluaa auttaa lapsia ja nuoria yhteistyössä koulun, sosiaalitoimen ja perheen kanssa.

Halu uudistaa toimintatapoja ja auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria sai erityisluokanopettajana pitkään toimineen Mikko Rytsän ideoimaan yrityksen perustamista. Hänellä on kymmenen vuoden kokemus työskentelystä sijaishuollossa lastensuojelun erityisyksikössä. Logomon toimitusjohtajana 11 vuotta työskennellyt Päivi Rytsä lähti yritykseen mukaan ja Nuohko Oy perustettiin vuosi sitten.

Avioparin mukaan työnjako on toimiva. Mikko Rytsän aika ja osaaminen ovat pääosin käytössä kentällä. Mikä sai Päivi Rytsän hyppäämään start upiin?

– Sellainen yrittäjäpalo, sisäinen yrittäjyys siellä on sisuksissa. Olen aina aiemminkin lähtenyt työuralla rakentamaan asioita nollasta ja luomaan ennakkoluulottomasti uutta, en yksin, vaan tiimin kanssa. Kun Mikolla on niin vahva substanssiosaaminen ja minulla liiketoiminnasta, minä ainakin näen, että ne yhteen laittamalla meillä on mahdollisuuksia vaikka mihin, Päivi Rytsä toteaa.

Nuohko tarjoaa yksilöllistä koulutus- ja ohjauspalvelua syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Yritys haluaa toimia nopeasti ja ketterästi, unohtamatta laadukasta asiakaslähtöistä palvelua. Kun yhteydenotto sosiaalihuollosta tulee, lähdetään asiakkaan tilannetta kartoittamaan ripeästi ja miettimään ratkaisuja.

Mikko Rytsä kiiruhtaa haastattelustakin asiakaskäynnille kartoittamaan nuoren tilannetta.

– Meillä on jo alustava suunnitelma valmiina, jota lähdemme yhteistyössä toteuttamaan, hän sanoo.

Varhainen alku

Vuosi sitten perustetun sote-alan yrityksen matkalle on osunut isoja murroksia. Sosiaalihuollon toimeksiannot tulevat hyvinvointialueelta.

– Pääsimme vuosi sitten syksyllä hyvin liikkeelle tiettyjen kaupunkien kanssa, mutta 1.1.2023 Varha muutti tilanteen. Meillä on ollut haasteita löytää oikeat henkilöt Varhan sisältä. Olemme tehneet hartiavoimin töitä – olemme etsineet oikeita kontakteja Varhasta, ja nyt voisi sanoa, että tänä syksynä olemme tavoittaneet oikeita henkilöitä, Mikko Rytsä sanoo.

Hänen mukaansa ongelmat tunnistetaan ja tahtotila on yhteinen. Yhteiset käytännöt kuitenkin vielä etsivät lopullista muotoaan.

– Prosessi jatkuu koko ajan ja olemme päässeet todella hyvään yhteistyöhön. Ei tietenkään Varha voi olla valmis, koska se on vajaan vuoden vanha, valtava organisaatio, Mikko Rytsä toteaa.

Nuohko tähtää yhteistyöhön myös muiden hyvinvointialueiden kanssa.

– Autamme myös yksityisiä asiakkaita, jos esimerkiksi vanhemmalla on huoli lapsesta, Päivi Rytsä sanoo.

Perhe keskiössä

Mikko Rytsän mukaan Suomessa on tällä hetkellä liikaa lapsia ja nuoria, jotka voivat huonosti. On esimerkiksi vaikea lähteä kouluun, tai koulun keinot ja resurssit eivät riitä.

– Nuori ei välttämättä vielä tipahda myöskään sosiaalihuoltolain alle. Esimerkiksi sijoituksen perusteet ovat jotain muuta kuin sitä, että ei käy koulua. Sijoituksen toimenpiteet ovat rankkoja. Tässä välissä on sokea piste, jossa haluamme toimia hyvässä yhteistyössä ja vuoropuhelussa sosiaalihuollon, opetustoimen ja tietenkin perheen kanssa. Perhe on aina keskiössä, Mikko Rytsä painottaa.

Rytsät ovat saaneet kumppaneikseen yrityksiä, joille Nuohko tarjoaa väylän toteuttaa yhteiskunta- ja sosiaalista vastuuta.

– Asiakasperheet ovat usein hyvin kuormittuneita ja on paljon haasteita – kumppanien avulla pystymme tarjoamaan perheille pienen elämyksen ja irtioton kuormittuneesta arjesta. Perhe voi mennä yhdessä vaikka teatteriin tai Tepsin peliin. Nuori voi kokeilla uutta harrastusta tai päästä katsomaan leffakuvauksia. Hän voi myös saada kipinän siitä, mitä haluaisi tehdä isona. Jos kiinnostaa kokin ammatti, voi tutustua vaikka Logomon keittiöön, Päivi Rytsä kuvaa.

Nuohkon kumppaneina toimivat HC TPS, Logomo, Sebastian Ziegler, Solar Films, Sunborn, Trampoliini-parkki, Turku Rock Academy, Turun kaupunginteatteri ja WellGym.

Yrittäjäpariskunnan mielestä parasta yrittämisessä ovat oma vapaus, mahdollisuudet ja onnistumiset.

– Kun nuori saa työmme tuloksena uudestaan kiinni arjesta ja into tulevaisuutta kohtaan palaa. Se on paras palkinto.

Suvi Uusitalo-Sirén