Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen
14.5.2024 klo 15:45
Uutinen

Yrittäjät arvioivat elinkeinopolitiikkaa Lapin kunnissa – Tulokset suhteellisen heikot, kiitosta päätöksenteon yrityslähtöisyydestä

Lappilaisten yrittäjien mukaan Lapin kunnat ovat suoriutuneet parhaiten päätöksenteon yrityslähtöisyydessä ja elinkeinopolitiikan asemassa, kertoo tiistaina julkistettu Yrittäjien kuntabarometri. Yrittäjien arviot oman kuntansa elinkeinopolitiikan tilasta olivat koko Lapissa suhteellisen heikot. Lapin kunnista parhaat arvosanat saivat Ranua, Kittilä ja Ylitornio.

Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–8.4.2024, ja siihen vastasi 442 yrittäjää eri puolilta Lappia. Yrittäjien kuntabarometri julkaistaan joka toinen vuosi. 

– Lapin tuloksissa ei ole suurta eroa kahden vuoden takaisiin tuloksiin, jolloin Lappi oli alueiden vertailun häntäpäässä. Nyt Lappi on sijalla 16 kaikkien 21:n alueen vertailussa. Vastauksissa korostuu lappilaisten yritysten tämän hetken suurin haaste eli osaavan työvoiman saatavuus. Sen kanssa yrittäjät kokevat jääneensä yksin, kertoo Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen.

– Monissa lappilaisissa kunnissa on kerrottu, että yrittäjyyttä arvostetaan ja kunta kokee toimivansa yrittäjäystävällisesti. Näiden tulosten mukaan yrittäjät itse eivät koe samoin. Kunnan elinkeinopolitiikan tilaa ja yrittäjäystävällisyyttä voidaan kohentaa selvittämällä entistä paremmin, missä asioissa yritykset kaipaavat kunnan tukea ja kohdistamalla toimintaa niihin. Lisäksi viestintää voidaan aina parantaa ja pitää yritykset kartalla siitä, millaisia päätöksiä kunnassa on tulossa ja milloin on oikea aika vaikuttaa niihin, Kauppinen jatkaa.

Yrittäjien ja kuntien yhteistyön merkitys ymmärretään hyvin.

– Lapin akuutit haasteet ovat niin isoja, että niiden ratkaisemiseen tarvitaan sekä kuntia että yrityksiä. Taloustilanne ja sen myötä resurssit uusien ideoiden kokeiluun ovat heikentyneet kaikilla. Ne asiat, jotka yrittäjät ovat arvioineet kunnissaan heikosti ovat sellaisia, jotka koskettavat heidän arkeaan. Sen vuoksi yrittäjät kaipaavat kunnilta konkretiaa kuulemisten ja selvitysten lisäksi, Lapin Yrittäjien puheenjohtaja Marko Vuorinen sanoo.

Yrittäjät arvostavat kuntien päätöksenteon yrityslähtöisyyttä

Yrittäjien mukaan Lapin kunnat onnistuvat parhaiten päätöksenteon yrityslähtöisyydessä ja elinkeinopolitiikan asemassa. Kolmanneksi parhaalla tolalla on arvio kunnan elinkeinopolitiikasta. Perinteisesti Lapin kuntien kärjessä on nähty yrityspalvelut sekä infrastruktuuri, joiden molempien tila on nyt arvioitu heikommaksi.

Kyselyssä yrittäjät arvioivat, ottaako kunta yritykset huomioon jo päätösten valmisteluvaiheessa ja onko kunnan päätöksenteko yritysten kannalta avointa ja tehokasta. Näistä ensimmäinen sai lappilaisilta yrittäjiltä parhaan arvosanan. 

– Ennakointi on yritysten tulevaisuuden ja kasvun kannalta elintärkeää. Yritystoimintaan mahtuu monenlaisia muuttujia, mutta kuntien päätöksenteolta odotetaan ennustettavuutta ja sen kautta vakaampaa toimintaympäristöä. Päätöksenteon yrityslähtöisyys on vain toinen puoli kokonaisuudesta. Yhtä lailla kuntien täytyy pitää huoli siitä, että yrittäjät pidetään kartalla, heitä kuullaan ja he tietävät kehen olla yhteydessä eri asioissa, Vuorinen toteaa.

Yrittäjäystävälliset hankinnat vaativat tahtoa ja osaamista

Kuntabarometrin tulosten perusteella lappilaisissa kunnissa on petrattavaa hankinnoissa. Kunnat jakavat hankintoja heikosti pk-yrityksille sopiviin osiin, eivät tiedota ja kutsu yrittäjiä vuoropuheluun tulevista hankinnoista riittävästi eikä pienhankintoja ole järjestetty siten, että pk-yritykset huomioidaan. Kauppisen mukaan onnistunut hankintapolitiikka vaatii kuntapäättäjiltä tahtoa.

–  Jos kuntastrategiassa painotetaan yrittäjäystävällisyyttä, on tämä aihe, joka pitää laittaa kuntoon. Julkiset hankinnat vaativat osaamista, ja monessa pienessä kunnassa niihin erikoistunutta henkilöä ei ole. Olemme huomanneet tämän Lapin Yrittäjissä, ja tarjoamme osaamista ilmaisen hankintaneuvonnan kautta kaikille Lapin kunnille. Enää puuttuu tahtoa, jotta hankintojen kokonaisuuden arvosana saadaan nousuun, Kauppinen sanoo.

Lapin alueella keskiarvo elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanasta oli 2,88 asteikolla 1–5. Koko maan keskiarvo oli 3,13.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin! 

Lähes 10 000 yrittäjän vastausten alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin 14.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin osoitteessa yrittajat.fi/kuntabarometri

Kuvia median vapaassa käytössä 

Media voi käyttää Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi/kuvat/. Kuvaaja on Vesa-Matti Väärä

Oikaisu 15.5.2024 klo 9.10: Tarkennettu ingressiin, ketkä ovat arvioineet Lapin kuntien onnistumista yrittäjämyönteisyydessä.

Lisätietoja

Koko Suomi

Tanja Matikainen

Kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö
Suomen Yrittäjät