Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
20.12.2022 klo 09:11
Uutinen

Yrittäjät: Energiatukea myös ahtaalla oleville yrityksille – ”Toivottavasti hallituksessa ei ylenkatsota hätää”

Suomen Yrittäjien mukaan myös yritykset on myös huomioitava, kun hallitus päättää energiatuista.

– Moni yritys tarvitsee nopeasti apua selvitäkseen energialaskuistaan. Moni yritys on yhtä syvissä ongelmissa kuin moni kotitalous. Myös yrityksiä pitää olla valmius auttaa, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Hallitus lupasi maanantaina kertakorvauksen kotitalouksille. Samalla tavalla pitäisi auttaa ahtaalla olevia yrityksiä. Toivottavasti hallituksessa ei ylenkatsota yritysten hätää. Jos yritykset joutuvat kovin ahtaalle, se näkyy nopeasti lomautuksina ja irtisanomisina sekä tuotannon ja palveluiden alasajamisena. Nämä osuvat moneen kotitalouteen, Pentikäinen jatkaa. 

Yrittäjät on syksyn mittaan esittänyt hallitukselle, että Valtiokonttori voisi jakaa yritysten energiatukea korona-ajan kustannustuen tapaan. Tuen olisi Yrittäjien mukaan kannustettava säästämään energiaa. 

– On hyvä, että hallituksen listalla olevan maksuaikojen pidennys koskee myös yrityksiä. 

Sodan vaikutukset laajimmat teollisuudessa

Pk-yrityksistä 43 prosenttia kertoo energian hintansa nousseen, kertoo tuore Yrittäjägallup. Energian hinta on noussut teollisuusyrityksistä 72 prosentissa ja rakentamisen alalla 61 prosentissa. Joka kymmenes teollisuusyritys kertoo joutuvansa irtisanomaan tai lomauttamaan. Joka kolmas yritys kertoo, että sodan aiheuttama yleinen epävarmuus vähentää tilauksia. 

Ukrainan sodan vaikutukset ovat laajimpia teollisuudessa ja yli kymmenen henkeä työllistävissä yrityksissä. Logistiikan vaikeudet ovat laajimmat kaupassa, jossa joka viides raportoi logistiikan vaikeutuneen. Rakentamisyrityksistä 64 prosenttia kertoo raaka-aineiden hinnannoususta.  

Yrityksissä halua osallistua jälleenrakennukseen

Yrityksistä neljä prosenttia kertoo haluavansa osallistua Ukrainan jälleenrakentamiseen. Tämä tarkoittaa runsasta 10 000 yritystä. 

– Moni haluaa olla mukana Ukrainan jälleenrakentamisessa. On tärkeää valmistautua siihen huolella ja informoida yrityksiä. Vaikka sota kestää, jälleenrakentamiseen pitää olla valmis, kun se on alkaa, sanoo Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. 

– Suomesta pystytään osallistumaan jälleenrakennukseen laajalti. Meillä voidaan mm. tehdä elementtitaloja, jotka voidaan tehdä hyvin valmiiksi Suomessa ja koota Ukrainassa. 

Teollisuudessa on myös laajinta halua osallistua Ukrainan jälleenrakentamiseen (14 %). 

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien toimeksiannosta tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 22.11.–30.11.2022.
Tutkimukseen vastasi 1 027 pk-yrityksen edustajaa.
Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus