8.9.2021 klo 09:34
Uutinen

Yrittäjät ja kuntaväki yhdessä elinvoiman puolesta

Yritykset luovat kuntiin työtä, turvaavat kaupallisten palveluiden saatavuuden ja tuovat verotuloja ja näin ollen rakentavat elinvoimaista kuntaa. Ei siis ole yhdentekevää, millaisia päätöksiä kunnissa tehdään, ja siksi yrittäjäjärjestö toimii aktiivisena sillanrakentajana paikallisten yritysten sekä kuntapäättäjien ja viranhaltijoiden välillä.

Kesäkuun kuntavaaleissa Pirkanmaalla valtuustoihin äänestettiin 229 yrittäjää – siis lähes 30 % kaikista valtuutetuista. Yhteistyö uusien yrittäjävaltuutettujen kanssa polkaistiin käyntiin tiistaina 7.9., kun Suomen Yrittäjät kutsui yrittäjävaltuutetut yhteiseen verkkotilaisuuteen.

”Vaaleissa saatu tulos antaa erinomaiset lähtökohdat kuntien kehittämiseen, sillä kunnan ja siellä toimivien yritysten hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Olen myös erittäin ilahtunut, että osa yrittäjävaltuutetuista on innostunut kehittämään osaamistaan ja osallistui koulutustilaisuuteemme eilen illalla. Pirkanmaalla yhteistyö kunnan ja yrittäjien kanssa toimii jo monin paikoin hienosti, mutta toki uuden valtuustokauden alku merkitsee omalla tavallaan uusia mahdollisuuksia,” elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen Pirkanmaan Yrittäjistä sanoo.

Yrittäjävaltuutettujen illan valtakunnallisessa osuudessa kuultiin muun muassa Suomen Yrittäjien tuoreen elinkeinopolitiikasta vastaavan johtajan Harri Jaskarin puheenvuoro ”Ratkaisut yrittäjämäisen kunnan rakentamiseksi” sekä kerrottiin, millaista tukea yrittäjäjärjestö tarjoaa valtuutetun vaikuttamistyöhön.

Valtakunnallisen osuuden jälkeen kokoonnuttiin vielä alueellisiin tilaisuuksiin.

”Pirkanmaan osiossa käytiin läpi tuoreen Pk-yritysbarometrin tuloksia ja teemoja, jotka noussevat esiin juuri alkaneella valtuustokaudella. Saimme myös konkreettisia vinkkejä kuntavaikuttamisen tueksi. Tarkoitus on kokoontua yhdessä ajankohtaisten teemojen parissa jatkossakin,” Virtanen kertoo.

Päätöksenteon yritysvaikutuksia kannattaa pohtia

Valtuustot tekevät vuosittain lukuisia päätöksiä, jotka vaikuttavat paikallisten yritysten toimintamahdollisuuksiin. Päätöksenteon yhteydessä kannattaakin aina miettiä, miten päätös vaikuttaa paikallisiin yrityksiin ja sitä kautta esimerkiksi työpaikkoihin ja verotuloihin. Tärkeitä päätöksiä ovat esimerkiksi kunnan kilpailutukset, maankäyttöpolitiikka ja jätehuollon järjestäminen.

”Järjestelmällinen yritysvaikutusten arvioiminen vaikuttaa voimakkaasti paikallisen elinvoiman vahvistumiseen. Me yrittäjäjärjestössä teemme mielellämme yhteistyötä kuntasektorin kanssa ja tarjoamme aktiivisesti tukea ja yritysnäkökulmaa valtuustojen ja viranhaltijoiden työhön. Olemme jo vuosia kiertäneet Pirkanmaata Valtuustot koolle -tilaisuuksien merkeissä ja vastaavaa on suunnitteilla tällekin valtuustokaudelle,” Virtanen kertoo.

Yrittäjät järjestää säännöllisesti kuntapäättäjille suunnattua koulutusta yhteistyössä Suomalaisen Työn Liiton ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n kanssa.

“Heti huomenna 9.9. esimerkiksi on verkkotilaisuus otsikolla “Miten päättäjänä voit valita työtä ja elinvoimaa kuntiin?” Puhumassa on myös Pirkanmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja Jari Haapaniemi, joka eilenkin yrittäjävaltuutettujen tilaisuudessa piti erinomaisen puheenvuoron nimenomaan kuntapäättäjän näkökulmasta,” Virtanen vinkkaa.

Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä >>

Ensi viikolla vuorossa Kuntamarkkinat, lokakuussa Kunnallisjohdon seminaari

Suomen Yrittäjät on kumppanina verkossa järjestettävillä Kuntamarkkinoilla 15. –16.9.2021. Osallistuminen verkkotilaisuuksiin on ilmaista mm. kaikille kuntien valtuustojen, yleishyödyllisten järjestöjen ja yhdistysten sekä tapahtumakumppaneiden edustajille.

”Tuomme Kuntamarkkinoille omaa osaamistamme esimerkiksi päätöksenteon yritysvaikutusten arviointiin ja julkisiin hankintoihin liittyen. Erityisesti suosittelen osallistumista jokaiselle yrittäjävaltuutetulle, sillä heidän näkemyksillään on varmasti painoarvoa, kun kunnissa päätetään esimerkiksi kilpailutuksista,” Virtanen muistuttaa.

Yrittäjien tietoiskujen aiheet ja aikataulut sekä ilmoittautumislinkin näet täältä >>

Lokakuun 5.–6. päivä järjestetään puolestaan Yrittäjien oma Kunnallisjohdon seminaari, johon osallistuu vuosittain yli tuhat kunnanjohtajaa, elinkeinojohtajaa, kunnanvaltuutettua, yrittäjävaikuttajaa, maakuntapäättäjää ja muita alan huippuasiantuntijoita. Seminaari tarjoaa tuoretta tietoa, uusia näkökulmia ja painavia puheenvuoroja rentoa yhdessäoloa unohtamatta.

Kunnallisjohdon seminaariin voit ilmoittautua täällä >>