Kuva: Getty Images
22.9.2023 klo 12:45
Uutinen

Yrittäjät: Kenenkään ei ole pakko osallistua SAK:n tempauksiin – ”Työntekijällä ei ole lakkovelvoitetta”

Jokaisella työntekijällä on halutessaan oikeus tehdä työtä, eivätkä SAK:n liitot voi tätä estää, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Ei ole lain vastaista, jos ei osallistu työpaikan ulosmarsseihin, lakkoihin tai muihin ay-liikkeen tempauksiin. Suomessa on lakko-oikeus, mutta työntekijällä ei ole lakkovelvoitetta, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Jos työntekijät haluavat tulla töihin, työpaikoilla voidaan Makkulan mukaan tehdä työtä aivan normaalisti, vaikka ammattiliitto olisi ulosmarssin tai lakon julistanut. 

Jos ammattiliittoon kuuluva työntekijä ei noudata liiton julistamaa lakkoa, voi tällä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia eli työntekijä esimerkiksi erotetaan ammattiliitosta, Makkula jatkaa.  Liittoon kuulumattomalle työntekijälle ammattiliitto ei voi antaa mitään seuraamuksia. 

Makkulan mukaan työnantaja saa tiedustella, onko työntekijä tulossa töihin.

– Sillä voi olla vaikutusta yritystoimintaan ja siihen, miten tuotantoa pystytään pitämään pystyssä. Työnantajan on tiedettävä myös poissaolon peruste, Makkula sanoo.  

Teollisuusliitto aloittaa

SAK:n liitot ovat ilmoittaneet käynnistävänsä ensi viikolla työtaistelutoimenpiteet vastalauseena hallituksen kaavailemille uudistuksille.

Teollisuusliitto kertoi perjantaina järjestävänsä ensi tiistaina tunnin ulosmarsseja Lapin ja Oulun vaalipiireissä seuraavissa yrityksissä: Skoda Transtech Oy Otanmäki, Nokia Solutions and Networks Oy Oulu, BRP Finland Oy, Scanfil EMS Oy Sievi, Norrhydro Oy Rovaniemi, Pölkky Oy Kajaani, Hydnum Oy Muhos, Stora Enso Oy Veitsiluoto, Comforta Oy Sodankylä.

Sähköliitto järjestää tiistaina tunnin työnseisaukset Kemijoki Oy:n vesivoimalaitoksilla ja Veitsiluodon sahalla.

Liitot ovat ilmoittaneet ”järjestöllisten toimien” jatkuvan kolmen viikon ajan aina kolmena päivänä viikossa. SAK:n liitot ilmoittavat toimenpiteistään aina neljä päivää ennen toimenpiteiden toteuttamista.

Toimitus
Toimitus